Kakšno zdravljenje za pisca grozilnih pisem?

Nekdanji direktor Kraškega vodovoda Peter Fabiani je včeraj na koprskem sodišču povedal, da do lani nikoli niso dobili groženj z zastrupitvijo vode. “Kako je sploh mogoče, da nekdo pomisli na zastrupitev vode,” se je vprašal. Včeraj se je nadaljevala obravnava za izrek varnostnega ukrepa 30-letnemu Kraševcu, ki mu specializirano tožilstvo očita kaznivo dejanje terorizma.

Nekdanji direktor Kraškega vodovoda je na  obravnavi proti 
Kraševcu, ki je pošiljal pisma s terorističnimi grožnjami, povedal, 
da so vodohrani in objekti za oskrbo z vodo različno varovani in da 
pred lanskim letom nikoli niso dobili nobenih groženj  o zastrupitvi 
vode.  Foto: Marica Uršič Zupan
Nekdanji direktor Kraškega vodovoda je na obravnavi proti Kraševcu, ki je pošiljal pisma s terorističnimi grožnjami, povedal, da so vodohrani in objekti za oskrbo z vodo različno varovani in da pred lanskim letom nikoli niso dobili nobenih groženj o zastrupitvi vode.  Foto: Marica Uršič Zupan

KOPER >Tridesetletnik je lani septembra na več naslovov državnih ustanov poslal elektronska sporočila in napovedoval, da bo zastrupil vodo, če pristojni ne bodo ugodili njegovim zahtevam. Pisma je poslal predsedniku vlade, policijskih enotam in še številnim drugim državnim organom. Dal jim je 102 dneva časa, da ukrepajo, sicer bi 103. dan zastrupil vodo, 104. dan pa naj bi sledili umori pomembnih državnih funkcionarjev. Specializirano državno tožilstvo je za B. M. na sodišče poslalo predlog za izrek ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v bolnišnici, izvedenec psihiatrične stroke je namreč ugotovil, da je bil, ko je pošiljal grozilna pisma, neprišteven.

Izvedenec je še ugotovil, da B. M. zaradi psihotične motnje paranoidne shizofrenije potrebuje redno psihofarmakoterapijo. Kaznivo dejanje je po njegovi oceni storil v stanju psihoze. Na vprašanje, ali je možno, da bi B. M. uresničil grožnje, pa je pojasnil, bi se v primeru poslabšanja psihoze pojavila nevarnost neprilagojenega ravnanja. Malo pa je verjetno, da bi uresničil grožnje iz pisem, je še odgovoril izvedenec.

Izmišljene grožnje

Kraševec je na prejšnji obravnavi povedal, da so bile grožnje v njegovih pisanjih izmišljene, zavajajoče in neresnične. Za njihovo uresničitev bi potreboval 30 ton klora, za kar bi moral imeti 300.000 evrov, poleg tega pa še več kamionov za razvoz. Že v preiskavi je povedal, da je deloval kot aktivist in je želel zaščititi obrambne interese Slovenije, opozoriti na nevarnost, nikoli pa ne bi ogrozil varnosti ljudi. Poudaril je, da policisti pri hišni preiskavi pri njem doma niso našli nobenih nevarnih kemičnih snovi ali kakšnih drugih nevarnih predmetov.

“Niti pod razno ni sposoben narediti nič slabega”

O zdravstvenem stanju 30-letnika je včeraj na sodišču pripovedovala njegova mama. Že od mladih let je bil zelo vljuden, neproblematičen, odličnjak in humanitarno naravnan, je naštevala. Opozarjal je na družbene probleme. Težave so se začele v srednji šoli, kasneje so ugotovili, da je manično depresiven, nato pa so mu postavili diagnozo shizofrenija.

“Niti pod razno ni sposoben narediti nič slabega. Rad bi pomagal, je pa rezervni krivec za marsikaj,” je še povedala mama. Potrdila je, da je imel v preteklosti težave z jemanjem tablet, kasneje pa se je s tako imenovano depo terapijo (mesečnimi odmerki zdravil z injekcijami) stanje precej izboljšalo. “Rabim ga doma,” je še dejala.

Državni tožilec Jože Levašič je predlagal senatu, da v forenzični psihiatriji mariborskega kliničnega centra, kjer B. M. od jeseni prestaja pripor, pridobi mnenje o tem, ali bi bil zanj glede na potek zdravljenja primeren ukrep zdravljenja v bolnišnici ali pa bi zadostovalo zdravljenje na prostosti oziroma v ambulanti. Izvedenec Peter Pregelj je na prejšnji obravnavi menil, da bi bilo ob zagotovitvi rednega jemanja antipsihotikov možno tudi zdravljenje v ambulanti. Če to ne bi bilo mogoče in bi se psihoza poglobila, pa bi se moral zdraviti v bolnišnici.

Posnetek vdora na območje vodohrana objavil na youtube

Včeraj je sodišče zaslišalo tudi Petra Fabianija, nekdanjega direktorja Kraškega vodovoda. Povedal je, da mu je lani sredi leta B. M. poslal elektronsko sporočilo, v katerem je bila povezava do posnetka na youtube. Na posnetku je bil moški, ki je dvignil mrežo ob vodohranu in nato hodil s kamero ali telefonom v roki ob objektu. Iz sporočila so razumeli, da bi lahko nekdo zastrupil vodo in škodoval ljudem. Obvestili so policijo in jih prosili, naj poskrbijo, da bodo posnetek umaknili s spleta.

Sicer pa je pojasnil, da so vodohrani Kraškega vodovoda varovani na različne načine, ob nekaterih je ograja, zagotovljen je video nadzor, pri drugih pa ni niti ograje, kar je odvisno tudi od tega, kdaj so bili objekti zgrajeni. Na vprašanje, ali je možno vodo zastrupiti s klorom, kot je to omenjal B. M. v grozilnih pismih, pa je Fabiani odvrnil, da ni strokovnjak na tem področju. “Kako je sploh mogoče, da nekdo pomisli na zastrupitev vode,” se je vprašal in dodal, da bi vodo lahko zastrupili kjerkoli v sistemu.

Vodo je mogoče zastrupiti

“Ali bi bilo možno zastrupiti vodo v vodovodu?” je zanimalo tožilca. “Brez nadaljnjega,” je bil kratek Fabiani. Dodal je, da ni pristojen za ugotavljanje, kaj je hotel pošiljatelj povedati s svojimi sporočili. “Pristojen sem bil za to, da se ne bi zgodila kakšna nesreča, zato sem prijavil policiji,” je odgovoril. Glede na to, da B. M. pozna, meni, da tega, kar je pisal, ne bi bil sposoben uresničiti. Po njegovem mnenju je šlo za zelo neprimeren pristop.

Po lanskem dogodku so mrežo okoli vodohrana zakrpali, zunanjemu podjetju so naročili, da pripravi oceno stanja, drugih ukrepov pa v času, ko je še bil na Kraškem vodovodu, niso izvedli. “Nikoli prej ni bilo takšnih groženj,” je še pojasnil Fabiani. Obravnava se bo nadaljevala jutri.


Najbolj brano