V Brdih širijo optiko

Pred kratkim so ob cesti med Šmartnim in Dobrovim gradbinci v tla vkopavali optične kable. Napeljal jih je Telekom Slovenije. Ko bo čas za to, pa bo v Brdih to delo opravilo podjetje Rune, ki načrtuje z optiko opremiti podeželje večine slovenskih občin.

Podjetje Rune v Brdih napoveduje širokopasovno omrežje s 3000 
priključki. Foto: Leo Caharija
Podjetje Rune v Brdih napoveduje širokopasovno omrežje s 3000 priključki. Foto: Leo Caharija

DOBROVO > V Brdih je zdaj optično omrežje nekoliko bolj razširjeno. Telekom Slovenije je napeljal takšen kabel med Šmartnim in Dobrovim. “Ta operater je že pred časom izrazil komercialni interes za vlaganje v izgradnjo širokopasovnega optičnega omrežja hitrosti 100 megabitov na sekundo in več na tem območju,” je povedala direktorica občinske uprave Anita Manfreda. Dodala je, da so priprave na delo zavlekle. Zato je stvar sovpadla z načrti podjetja Rune, ki namerava tudi v odročne predele Brd “povleči” optiko, tako kot po podeželju v več kot 160 slovenskih občinah. Gre za projekt z enakim imenom, ki ga financira zasebni kapital.

Odprto širokopasovno omrežje bo upravljala družba Rune, prek njega bodo lahko delovali različni ponudniki. Vsi tisti v Brdih, ki naj bi jim služilo - predvidoma gre za okoli 3000 priključkov - pa bodo prejeli poziv, naj povedo, ali se želijo priklopiti ali ne. Kot so povedali v podjetju Rune, trenutno za Brda šele pripravljajo izvedbene projekte, Manfreda pa pričakuje, da bodo gradbišča odprta spomladi.

“Občani bodo o točnem terminskem planu seznanjeni v okviru vaških in krajevnih skupnosti, kjer bodo dobili tudi vsa potrebna navodila in pojasnila v zvezi s priključitvijo,” je napovedala direktorica. Še prej pa bodo investitorji ves projekt predstavili svetu občine in predsedniki vaških skupnosti bodo po besedah Manfrede primerno seznanjeni z vsebino, da bodo lahko opravljali vlogo veznega člena med krajani iz investitorjem.

Tisti, ki se bo priključil, bo na dom dobil omrežje z zmogljivostjo najmanj sto megabitov na sekundo, kot trdijo pri Rune, bo možno naročiti tudi zmogljivost en gigabit in nekoč celo več. Omenili so deset gigabitov.


Najbolj brano