Mandarić Bržanu predlaga razveljavitev prostorskega načrta

Poslovnež Milan Mandarić je pred dnevi koprskemu županu Alešu Bržanu predlagal sporazumno izvensodno rešitev spora glede parcele, na kateri je njegov predhodnik Boris Popovič brez Mandarićeve privolitve načrtoval park z ribnikom. Občini predlaga razveljavitev odloka o prostorskem načrtu, s katerim so zazidljivo zemljišče spremenili v parkovne površine.

 Milan Mandarić koprski občini predlaga razveljavitev odloka o  
prostorskem načrtu, s katerim so zazidljivo stavbno zemljišče 
spremenili v park.  Foto: Zdravko Primožič/FPA
Milan Mandarić koprski občini predlaga razveljavitev odloka o prostorskem načrtu, s katerim so zazidljivo stavbno zemljišče spremenili v park.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V koprski občinski upravi potrjujejo, da so prejeli pobudo. “V interesu nam je mirno in hitro reševanje vseh odprtih sporov, zato bomo predlog proučili,” pravijo. Koprski župan Aleš Bržan je sicer že v našem predvolilnem intervjuju ocenil, da gre za politično nagajanje in je po njegovem treba postopek ustaviti.

Prej omenjeni odlok so koprski občinski svetniki potrdili septembra lani, leto prej pa so izglasovali tudi spremembo namenske rabe prostora med sodiščem in nakupovalnim središčem, in sicer iz območja za centralne dejavnosti (poslovni in gostinski lokali) v območje za rekreacijo in urbano zelenje.

30.000

kvadratnih metrov je veliko zemljišče v lasti Milana Mandarića

8

milijonov evrov je leta 2007 odštel za dve parceli

V občini so preslišali opozorila odvetnice

Carmen Dobnik, odvetnica srbsko-ameriškega poslovneža Milana Mandarića, ki ima v lasti večji del zemljišča, je občinsko vodstvo večkrat opozorila na protipravno ravnanje. Ker se na prošnje za pojasnila nista odzvali ne občina ne takratni župan Boris Popovič, so novembra lani na ustavno sodišče naslovili pobudo za oceno ustavnosti oziroma zakonitosti odloka in predlagali njegovo razveljavitev.

“Proti Popoviču in nekaterim odgovornim osebam na občini smo pripravili kazenske ovadbe, ki pa jih še nismo predali organom pregona. Čakamo odziv novega vodstva občine na Mandarićev dopis, nakar se bomo odločili, ali od pregona odstopimo,” napoveduje Dobnikova.

Mandarić je leta 2007 za dve parceli, ki merita približno tri hektarje, odštel osem milijonov evrov. Na zemljišču je bilo vrsto let pravo jezero, v katerem so plavali labodi. Kasneje so ga zasuli. Mandarićevo podjetje MM Investicije je menda v preteklosti načrtovalo poslovni objekt s podzemno garažo.

Škoda je enaka tržni vrednosti nepremičnin

Dobnikova pojasnjuje, da se je Mandarić vse od nakupa srečeval z “nerazumnimi enostranskimi posegi koprske občine, ki so mu preprečevali gradnjo, zaradi česar mu je nastala velika premoženjska škoda.” Na vprašanje, o kako visokem znesku je govora, pa odvetnica pravi, da se bo investitor s tem ukvarjal, če bo prisiljen odškodnino uveljavljati po sodni poti. “Verjame pa, da so se s spremembo vodstva občine bistveno spremenile okoliščine in bo občina odpravila sporni odlok,” meni Carmen Dobnik.

Če odlok obvelja, bi bila škoda enaka tržni vrednosti nepremičnin na dan sprejema odloka, ocenjuje odvetnica. Navaja, da je imel Mandarić leta 2011 v rokah pravnomočno gradbeno dovoljenje in bi lahko v času krize poceni zgradil objekte. “V času gospodarske rasti pa bi zgrajene nepremičnine prodal po višji tržni ceni, če občina z odlokom ne bi vknjižila prepoved gradnje,” še spomni.


Najbolj brano