Praznik z godbami

V soboto so v Kobjeglavi zaigrale štiri kraško-brkinske godbe, ob njihovi glasbi pa so premierno zakorakale in palice zavrtele Mažoretke iz Povirja. Vse to je ob kulturnem prazniku pripravila sežanska območna izpostava Javnega sklada za kulturne dejavnosti ob podpori vseh štirih kraško-brkinskih občin ter z gostoljubjem Kulturnega društva Kraški slavček in domačega pihalnega orkestra iz Komna.

Vodja sežanske območne izpostave Vladislava Navotnik se je ob koncu zahvalila dirigentom in mentoricam povirskih mažoretk. Foto: Miloš Valenčič
Vodja sežanske območne izpostave Vladislava Navotnik se je ob koncu zahvalila dirigentom in mentoricam povirskih mažoretk. Foto: Miloš Valenčič

KOBJEGLAVA > “Če je bila za Martinov koncert v Kobjeglavi burja močnejša in je tisto novembrsko soboto vzela elektriko, pa se tokrat nismo pustili presenetiti,” je bila po sobotnem koncertu zadovoljna vodja sežanske območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti Vladislava Navotnik.

Prireditev je povezovala Kristina Furlan, polno dvorano obiskovalcev pa je najprej nagovoril komenski župan Erik Modic.

Koncert so pričeli godbeniki iz Kraške pihalne godbe Sežana, ki jih že več kot 25 let vodil Ivo Bašič, profesor na Glasbeni šoli Sežana, iz katere izhajajo tudi člani in članice Kraške godbe. Pri zadnji skladbi so se jim pridružile še mažoretke iz Povirja, skupina senior pod vodstvom mentorice Polone Šenkinc.

Pihalni orkester Divača je koncert nadaljeval pod vodstvom novega dirigenta Mitje Tavčarja, ki je orkester prevzel septembra lani. Je najstarejši pihalni orkester na Krasu in v Brkinih, saj deluje že od leta 1955 in nekateri člani v njem igrajo od ustanovitve. Seveda pa se tudi pomlajuje, v zadnjem času se jim je pridružilo kar nekaj mladih godbenikov in godbenic. Tudi z njimi so se zavrtele mažoretke iz Povirja, skupina kadeti 2, ki trenira pod vodstvom Ane Čok.

Brkinska godba 2000 je pod vodstvom Tomaža Škamperleta vsem v dvorani pognala kri po žilah z ognjevito brazilsko skladbo in argentinskim tangom. Naslednji skladbi pa sta na prizorišče privabili kadetinje 1, skupino mlajših mažoretk pod vodstvom Diane Skok.

Za konec je zaigral še domači Pihalni orkester Komen, ki ga že nekaj let uspešno vodi Matija Tavčar. To so dokazali tudi lani, ko so si v najzahtevnejši kategoriji pihalnih orkestrov priigrali zlato v avstrijskem Schladmingu. Tokrat so iz širokega repertoarja poleg drugih skladb izbrali še tri ruske plese, pri katerih so se jim pridružile mažoretke Junior pod vodstvom Polone Šenkinc. Koncert so zaključili z Radetzkym maršem, ki so ga namenili pred kratkim preminulima prijateljema.

Da so vse godbe delavne in njihovi nastopi zelo uspešni, imajo velike zasluge predsedniki društev, ki iz ozadja skrbijo za pogoje, ki jim omogočajo kar najboljše pogoje za delo, je ob koncu poudarila Navotnikova in se vsem zahvalila za velik prispevek k uspešni godbeniški dejavnosti na Krasu in v Brkinih.


Najbolj brano