Klokočovnik: “V sebi sem jim oprostil, razen enemu!”

Dva tedna bo predvidoma odsoten Tomislav Klokočovnik, predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja v ljubljanskem UKC. Izkoristil naj bi del prostih ur, odločitev o svojem odhodu pa je, kot trdi, odvisna od vodstva, ki ga je opozoril na nečednosti enega od podpisnikov pisma zoper njega. Preostalim pa da je v sebi že oprostil.

Tomislav Klokočovnik Foto: Zdravko Primožič/FPA
Tomislav Klokočovnik Foto: Zdravko Primožič/FPA

LJUBLJANA > Vest o napovedanem odhodu Tomislava Klokočovnika minuli teden zelo skrbi njegove bolnike, ki so pri njem razpisani za operacije na srcu v prihodnjih dneh in mesecu. Kaj bo s tistimi, ki želijo, da jih operira prav on in so se o tem z njim že dogovorili, ni povsem jasno.

“Zasipajo me z elektronsko pošto in prosijo, naj ostanem. Danes sem bolnika za operacijo - želi biti operiran po naši, Ljubljanski metodi, ki sem jo izumil jaz -, napotil na zavarovalnico ZZZS, naj se dogovori, da ga bodo napotili na operacijo v München. Le tam jo poleg mene že izvajajo,” nam je povedal včeraj.

“Upamo, da bo ostal”

Tako nam je včeraj zatrdil Jure Brankovič, vodja službe za odnose z javnostmi v UKC. Pravi, da je v ponedeljek Klokočovnik v kadrovski službi najavil dopust, pisne odpovedi pa ni podal. Glede morebitnih nepravilnosti, navedenih v pismu enajstih kirurgov in v pismu Klokočovnika, so oboje posredovali za to pristojnim organom, naj zadeve raziščejo. “Upamo, da ga bomo zadržali v vlogi vrhunskega kirurga,” poudarja.

Je podal uradno odpoved delovnega razmerja v UKC? Pravi, da še ne. “Napovedal sem, da odhajam na koriščenje prostih ur, ki se mi jih je nabralo za štiri mesece. Ne bo me približno dva tedna. V tem času bom nekaj dni v Saudski Arabiji njihove kirurge učil moje oziroma naše Ljubljanske metode operacije z minimalnim rezom. Metodo bom predstavil še na predavanju v Rimu.”

Spomnimo, da je Klokočovnik v odzivu na pisno pritožbo enajstih kirurgov zoper njega kot predstojnika oddelka za kirurgijo srca in ožilja v UKC, zoper njegovo vodenje in način dela (ta naj bi vseboval tudi nekatere nepravilnosti) generalnemu direktorju Alešu Šabederju takoj podal ustno odpoved delovnega razmerja, ta pa je ni sprejel. Nekaj dni kasneje je za naš časnik poudaril, da bi ostal v UKC le, če se mu podpisniki opravičijo.

Zdaj navaja: “Trije so se mi že opravičili in stvar obžalujejo, eden je dal odpoved. V sebi sem oprostil vsem, razen enemu, ki je delal nečednosti. Prav na to sem vodstvo in podpisnike sam opozoril. To mora zdaj urediti vodstvo. Od tega je odvisno, ali bom ostal.”

Kaj bo z njegovimi pacienti? Pravi, da so za formalnosti v zvezi z bolniki, razpisom operacij in obveščanjem, zadolžene druge službe. “Žal mi je, da si bodo zaradi teh dogodkov morali urejati operacijo v tujini ali pristati na klasičen poseg ... A vse je bilo tako nepričakovano in me je užalilo ter prizadelo, saj gre za neresnice!”


Najbolj brano