Gasilski prizidek razdelil svetnike

Hrpeljsko-kozinski svetniki so potrdili proračuna za leti 2019 in 2020. Občina upravlja s 7,5 milijona evrov na leto, letos bosta vendarle prišla na vrsto vrtec in prizidek gasilskega doma v Materiji. Na podražitev slednjega je bilo na seji precej pripomb, ki jih gasilci ostro zavračajo. Občina uvaja participativni proračun, predloge zanj sprejema do 21. februarja.

Občina bo za dokončanje prizidka gasilskega doma v Materiji  letos  
(poleg že porabljenih 114.000) zagotovila še 245.000 evrov.  Razpis 
za izvajalce bo izšel marca, zaključek del pa bo predvidoma do  
konca leta.     Foto: Petra Mezinec
Občina bo za dokončanje prizidka gasilskega doma v Materiji letos (poleg že porabljenih 114.000) zagotovila še 245.000 evrov. Razpis za izvajalce bo izšel marca, zaključek del pa bo predvidoma do konca leta.  Foto: Petra Mezinec

HRPELJE > Prizidek h gasilskemu domu v Materiji bo velik 205 kvadratnih metrov, v njem bodo garaža, garderoba, operativna soba, stranišča in prhe, tuš za pranje oblek in nadstrešek nad vhodom. Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) ga nujno rabi, saj nimajo garaž, ki bi pri intervencijah zagotavljale ustrezni izhod vozil, s čimer se skrajša odzivni čas. Do zdaj so prizidek zgradili do tretje gradbene faze in skupaj z odkupom zemljišča porabili 114.000 evrov.

Za dokončanje potrebujejo še 245.000 evrov. Občina jih bo zagotovila v letošnjem proračunu, vendar računa, da bo celotno vsoto dobila kot nepovratni denar ministrstva za gospodarski razvoj. Občinski svet je investicijo podprl, a ne soglasno. Zanjo je bilo osem svetnikov, eden se je glasovanja vzdržal, štirje so bili proti.

Občina uvaja participativni proračun

Županja Saša Likavec Svetelšek je ob sprejemanju proračunov za 2019 in 2020 pojasnila, da Občina Hrpelje-Kozina letos prvič uvaja participativni proračun. Kar pomeni, da lahko občanke in občani, stari najmanj 14 let, do 21. februarja na posebnem obrazcu v prostorih občine ali prek spletne strani sami predlagajo projekte in določijo, kateri so najnujnejši in bi največ prispevali h kakovosti bivanja v skupnosti. Obrazec lahko vsebuje le en projekt, ki ne sme biti dražji od 15.000 evrov.

Pretresi očitajo povišanje stroškov za gasilski prizidek

Lista Pretresi, ki ima v občinskem svetu po novem tretjino sedežev, se ne strinja s trikratnim povišanjem stroškov. Svetnik Pretresov Vasja Ivančič je izpostavil: “Pred dvema letoma smo v proračunu potrdili 100.000 evrov za ta prizidek, od tega bi 60.000 plačala občina, 40.000 evrov pa obrambno ministrstvo. A se tako ni izšlo, saj je občina najprej izgubila sofinanciranje, med tem odkupila še zemljišče, za to naj bi porabila 160.000 evrov, in zdaj naj bi za dokončanje prizidka dali še 245.000 evrov? Pri čemer svetniki niti nismo bili obveščeni o povečanju stroškov. In ni res, da gre tako in tako za državni denar. Gre za javni denar, ki ga občina dobi na osnovi določenih meril, porabili bi ga lahko tudi za druge prioritete. Res je, da se bo s prizidkom varnostni vidik naše občine povečal, a kje je meja? Do kje bomo v to vlagali?”

Dodal je še, da znaša proračunska postavka za požarno sedem do osem odstotkov proračuna, kar ocenjuje za velik znesek. “Res je, imamo vrhunsko gasilsko enoto, povečuje se število operativcev, intervencij, a vseeno mora občina smotrno določiti svoje prioritete. Kje so še ceste, vodooskrba in druge prioritete?” je vprašal Ivančič.

359.000 evrov bo stal prizidek gasilskega doma v Materiji.

Gasilci v idejnem načrtu niso predvideli povišanja cen

Na Ivančičevo razpravo se je odzval svetnik liste Izvir in predsednik PGD Materija Valter Fabjančič, ki je najprej zanikal vsoto porabljenega denarja za prvo fazo prizidka, ki da je nižja, kot govori Ivančič - prava vsota je 114.000 evrov. Ter nadaljeval: “Pred desetimi leti, ko smo zgradili nov gasilski dom, so bile razmere v gasilstvu drugačne. Od tedaj se je število intervencij povišalo z 39 na 74, prav tako prostovoljnih ur, zdaj jih opravimo 2780 na leto, tudi ur za izobraževanja, teh je že 30.000; v društvu deluje 50 operativnih članov in še več drugih članov, vključenih je 60 otrok, smo prvi v državi, ki smo podpisali protokol za oživljanje pri zastojih srca, priznava nas tudi tujina, edini v občini imamo muzej in še kaj bi lahko našteval. Nove garaže nujno rabimo, ker je zdaj stanje ob intervencijah res porazno. Investicija se je povečala, ker so se povečale cene gradbenih storitev, česar nismo predvideli, ko smo delali idejni načrt.”

Ob tem je še poudaril, da so gasilci tisti, ki so na tragičnih dogodkih vedno prvi. “Koliko pa je vreden ves znoj gasilcev, pa trud, strah, stresne situacije, reševanje življenj?” se je retorično odzval na vprašanje, zakaj je prizidek tako drag. Enonadstropni gasilski dom s 648 kvadratnimi metri površine je sicer stal približno 850.000 evrov.

V Materiji letos (končno) tudi nov vrtec

Poleg gasilskega prizidka, ki bo po dozdajšnjih izračunih stal skupaj 359.000 evrov, je občina letos v Materiji zagotovila še denar za nov vrtec z dvema igralnicama, večnamenskim prostorom, sanitarijami in ostalimi servisnimi prostori. Stal bo 460.000 evrov, od tega bo občina iz proračuna plačala 80.000 evrov, 67.000 evrov predvideva nepovratnega denarja gospodarskega ministrstva, 312.000 evrov pa povratnega, torej posojila od istega ministrstva, a brez obresti.

To je investicija, ki jo krajani čakajo že 15 let, je izpostavil svetnik SDS Peter Valenčič in dodal, da bi bilo prav, da bi bila v Materiji tudi podružnična šola. Valenčiča, ki se je protestno do nadaljnjega izločil iz glasovanja, ker ga niso vključili v niti en občinski odbor, je še zanimalo, koliko je občina zadolžena. Županja Saša Likavec Svetelšek je pojasnila, da zmerno, v skladu z zakonodajo odplačuje dolgoročna posojila, skupaj na leto približno 270.000 evrov.


Najbolj brano