Bržan zadovoljen, Popoviču ostane še ustavno sodišče

Upravno sodišče v Novi Gorici je zavrnilo pritožbo Borisa Popoviča na izid županskih volitev v Kopru. Župan Aleš Bržan je pričakoval, da bo sodišče “potrdilo jasno izraženo voljo ljudstva in zavrnilo povsem nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca.”

Aleš Bržan je pričakoval, da bo sodišče “potrdilo jasno izraženo 
voljo ljudstva in zavrnilo  nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca.” Foto: Tomaž Primožič/FPA
Aleš Bržan je pričakoval, da bo sodišče “potrdilo jasno izraženo voljo ljudstva in zavrnilo nepotrebno pritožbo poraženega tekmeca.” Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER, NOVA GORICA > Zoper sodbo pritožba ni dovoljena, je pa možna vložitev ustavne pritožbe na ustavno sodišče. Popovičev odvetnik Franci Matoz pravi, da bo sodbo najprej proučil, nakar se bosta z Borisom Popovičem pogovorila, ali bosta vložila ustavno pritožbo na ustavno sodišče. Popovič se na naš telefonski klic ni odzval.

“Zame so se volitve končale decembra”

Koprski župan Aleš Bržan je danes na tiskovni konferenci povedal, da ga veseli, da je zadeva dobila sodni epilog. “To poglavje je za nami. Zdaj lahko začnemo nemoteno in neobremenjeno izvajati razvojni program, ki smo si ga zadali. Ekipa, ki je bila zaenkrat na čakanju, je že pripravljena, občinski proračun je v veliki meri tudi pripravljen. Dela bo veliko, izzivov nam ne manjka,” napoveduje.

Sodnega postopka pa Bržan ni želel komentirati, ker pravi, da mu ni posvečal posebne pozornosti. “Zame so se volitve končale decembra. Če nekdo misli drugače in se ne uspe ustaviti, tudi prav. Mislim pa, da ima za to majhne možnosti,” ocenjuje Bržan.

Niso uspeli izkazati vpliva na izid volitev

Franci Matoz trdi, da ni razočaran zaradi izida, saj je sodišče v celoti pritrdilo določenim navedbam, ki jih občinska volilna komisija pri obravnavi Popovičeve pritožbe ni upoštevala in sprejela. “Je pa res, da je upravno sodišče v obrazložitvi zapisalo, da nismo uspeli v zadostni meri izkazati, da so ugotovljene kršitve vplivale na izid volitev,” pojasnjuje. Meri na kršitve, zaradi kateri naj nekateri invalidi ne bi imeli možnosti glasovati na določenih voliščih, nato kršitve pri izvedbi volitev na domu in kršitve volilnega molka, ki so po Matozovem mnenju vplivale na izraženo voljo nekaterih volilcev.

Upravno sodišče je v sodbi med drugim navedlo: “Sklepanje o možnih napakah pri štetju glasovnic na vseh voliščih zaradi napak, do katerih je prišlo le pri nekaterih, po mnenju sodišča ne zadošča za dopustitev ponovnega štetja vseh oddanih glasovnic, še zlasti ne zato, ker so podatki v preostalih zapisnikih volilnih odborov med seboj skladni.”


Najbolj brano