Vstop v polfinale je dosegljiv

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja bodo danes ob 20. uri v švicarskem Schaffhausnu odigrale prvo tekmo četrtfinala evropskega pokala challenge. Domači Kanti ne sodi med evropske velikane. Primorke upajo, da so ga na povratni tekmi prihodnji teden v Novi Gorici sposobne izločiti.

Med najboljšimi Novogoričankami v osmini finala pokala Challenge sta bili Klara Perić (5) in Mirta Velikonja Grbac (v skoku). Foto: Leo Caharija
Med najboljšimi Novogoričankami v osmini finala pokala Challenge sta bili Klara Perić (5) in Mirta Velikonja Grbac (v skoku). Foto: Leo Caharija

SCHAFFHAUSEN > Novogoričanke so v Schaffhausen, ki leži ob švicarsko-nemški meji, odpotovale včeraj zjutraj in so zvečer na uradnem treningu preizkusile dvorano BBC Arena, kjer domuje Slovencem zaradi iger v rokometni ligi prvakov bolj znani Kadetten. Velikost dvorane, ki je primerljiva z mariborsko Lukno, Primorkam ne bi smela delati težav, pritisk občinstva pa tudi ne, saj obisk tekem Schaffhausna na evropskih tekmah doslej ni presegel 700 gledalcev.

Tekmece so dobro analizirali

Generalni direktor kluba Uroš Stanič pričakuje, da bo na tribunah videti in slišati tudi Slovence: “Ker je do Schaffhausna devet ur vožnje, pred tem pa je še delovni dan, ni pričakovati velikega 0biska novogoriških navijačev, vendar pa smo se povezali z našim konzulatom v Švici. Kaže, da bo kar nekaj naših rojakov iz slovenskih društev iz okolice švicarske prestolnice prišlo na tekmo. Želimo si, da bi se po dvoboju z njimi srečali, veseli zaradi ugodnega rezultata. Imamo zdrave igralke in natančne informacije o tekmicah, kjer ni evropsko znanih igralk. Ocenjujemo, da je tekmec premagljiv. To bomo skušali dokazati že v Švici, če pa ne bo šlo, bomo skušali četrtfinale uspešno zaključiti 13. februarja v naši dvorani.”

Uroš Stanič

direktor OK Gen-I Volley

“Ocenjujemo, da je tekmec premagljiv.”

Lepa priložnost za polfinale

Novogoričanke imajo po desetletni odsotnosti z evropskih tekmovanj letos zgodovinsko priložnost, da se uvrstijo celo v polfinale pokala challenge. S tem bi se zanje evropska sezona podaljšala vsaj do 6. marca.

Schaffhausen je sicer spoštovanja vreden tekmec, ki je bil zaradi višjega evropskega ratinga (redno se je uvrščal v osmino finala pokala challenge) direktno uvrščen v šestnajstino finala, medtem ko je Gen-I Volley igral kvalifikacije. Tam je izločil zagrebško Mladost, v osmini finala pa je v švicarskem derbiju padel Neuchatel. Konec tedna se je tekmec Novogoričank, ki vodijo v našem prvenstvu, uvrstil še v polfinale švicarskega pokala.

Igra Švicark sloni na pravih oziroma naturaliziranih tujkah. Izstopa 190 cm visoka Hrvatica Karla Klarić, ki je izkušnje nabirala tudi v romunski in francoski ligi. Iz ameriške univerzitetne odbojke je - podobno kot Novogoriška Hrvatica Isabel Kovačić - prišla napadalka Chantal Riddle. Z vseh položajev je nevarna hrvaška Švicarka Korina Perkovac, v bloku pa bo največja ovira češka reprezentantka Katerina Holaskova.

Primorski trener Vasja Samec Lipicer je dokazal, da v pokalu challenge lahko rotira deset enakovrednih odbojkaric. Spet bo glavna odgovornost na dekletih z italijansko šolo - na kapetanki Tini Lipicer Samec, podajalki Klari Perić, na vsestranski Lani Ščuka in na reprezentantki Tini Grudina. Mednarodne tekme odlično igra tudi v Novi Gorici vzgojena blokerka Mirta Velikonja Grbac.

Če se bodo Novogoričanke uvrstile v polfinale, jih čaka zmagovalec dvoboja med grškim Thirasom in turškim Aydinom. Favoritinje so Turkinje, katerih reprezentanca je bila bronasta na minulem evropskem prvenstvu.


Najbolj brano