Sindikat medicinskih sester opozarja, da niso preobremenjeni le zdravniki

Ob napovedi ministra za zdravje Sama Fakina o višjem plačilu za zdravnike z več opredeljenimi bolniki v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije opozarjajo, da niso preobremenjeni le zdravniki. Kot so zapisali, ne morejo razumeti, da minister pri tem povsem ignorira medicinske sestre, ki so prav tako preobremenjene in izgorele.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Minister za zdravje Samo Fakin je v torek povedal, da ministrstvo predlaga spremembo kolektivne pogodbe tako, da bi zdravniki z več opredeljenimi bolniki dobili višje plačilo. Kot so danes zapisali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije, si tudi sami želijo in bodo zahtevali spremembe kolektivne pogodbe tako, da bo njihovo delo in odgovornost ustrezno prepoznano in ovrednoteno.

Preobremenjenost in izgorelost medicinskih sester

“Nekaj mora biti hudo narobe v tem sistemu, ki izpostavlja in favorizira zgolj eno poklicno skupino, drugo pa ignorira,” ugotavljajo v sindikatu medicinskih sester. Ob tem so spomnili, da pristojne na preobremenjenost in izgorelost medicinskih sester ter druge pereče težave opozarjajo že več let, nazadnje so se na ministra obrnili s pismom sredi januarja. Sindikat pa ima tudi že dlje časa pripravljen predlog standardov in normativov, ki bi znatno olajšali delo in vsaj delno preprečili odhajanje v tujino ter izven poklica, so zapisali.

V sindikatu sicer razumejo opozorila in podpirajo predloge za boljše vrednotenje najbolj obremenjenih zdravnikov družinske medicine, a obenem opozarjajo, da nobena nagrada ne bo zmanjšala njihove preobremenjenosti in posledične izgorelosti. Nikakor tudi ne morejo razumeti, da “minister za zdravje v tej zgodbi povsem ignorira medicinske sestre”.

Medicinske sestre so del ekipe

“V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije se zavedamo, da so zdravniki, ki imajo povečano število bolnikov, zelo obremenjeni, toda te iste bolnike obravnava tudi medicinska sestra! Kako potem bolje ovrednotiti in tako zavzeto zagovarjati samo eno poklicno skupino, če pa je delo v ambulanti družinske medicine izrazito timsko delo?! Povrhu vsega pa je delo medicinskih sester v ambulantah, kakor tudi povsod drugod, izrazito podvrednoteno,” so zapisali v sindikatu.

Žal se, kot so dodali, tudi različne zdravniške organizacije zelo redko - ali pa sploh ne - spomnijo medicinskih sester kot dela ekipe, pa čeprav je prav medicinska sestra na primarni ravni oz. v ambulanti družinske medicine razpeta med zdravnikom in bolnikom ter je najtesnejša sodelavka zdravniku v ekipi.

Ministra pa sindikat ob tej priložnosti še sprašuje, “ali se zaveda, da so medicinske sestre najštevilčnejši profil zaposlenih v zdravstvu in da nanje ne sme nikoli (več) pozabiti, še zlasti ko bo hotel na kakršenkoli način izboljšati zdravstveni sistem”.


Najbolj brano