Boris Pahor obžaluje, da se je njegov bivši dijak “pregrešil na takšen način”

Na ponedeljkovo izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi v Šentjakobskem gledališču se je včeraj odzval tudi odpuščeni direktor in umetniški vodja Boris Kobal. Ukrep sprejema in se opravičuje občinstvu gledališča. Kobalov plagiat obžaluje tudi njegov nekdanji srednješolski profesor, pisatelj Boris Pahor.

Kobalov plagiat obžaluje tudi njegov nekdanji srednješolski 
profesor, pisatelj Boris Pahor. Foto: Andraž Gombač
Kobalov plagiat obžaluje tudi njegov nekdanji srednješolski profesor, pisatelj Boris Pahor. Foto: Andraž Gombač

TRST > Boris Kobal, ki je bil v Šentjakobskem gledališču v Ljubljani kot direktor in umetniški vodja zaposlen od maja 2017, je včeraj prek Slovenske tiskovne agencije sporočil, da je gledališču predlagal tri možnosti: nadaljevanje sodelovanja, odstop skupaj s pogodbenim sodelovanjem za dokončanje tekočih projektov (gledališka šola, repertoar in režija) ali pa brezpogojni odstop. “Tri možnosti sem predlagal zato, ker so nekateri projekti še v teku in jih nisem želel pustiti nedokončane. Zato sem pričakoval povratno informacijo. Kljub temu se je upravni odbor odločil za dodatno možnost, in sicer, da prekine pogodbo. To odločitev tudi sprejemam,” je zapisal.

V javnem pismu se je še opravičil občinstvu Šentjakobskega gledališča: “Zahvaljujem se vam, da smo v mojem mandatu povečali abonmaje za približno 250 abonentov. Hvala, da ste mi poklonili zadoščenje, da sem dobro delal, v prid teatra. Zaradi napake, ki sem jo storil izven okvirjev Šentjakobskega gledališča, sem kaznovan z izredno odpovedjo delovnega razmerja. Vseeno želim, da ostanete zvesti temu gledališču, še posebej zdaj, ko je očiščeno in pomlajeno (prosto po Cankarju!).”

Boris Pahor o svojem nekdanjem dijaku

V Primorskem dnevniku so objavili tudi odziv Borisa Pahorja. 105-letni pisatelj obžaluje, da se je njegov bivši in cenjeni tržaški dijak “pregrešil na takšen način”. Obenem se mu ne zdi prav, da imajo Kobala “za plagiatorja zaradi ene, čeprav hude pregreške”.

Pahor je Kobalu kljub temu hvaležen, ker je prisluhnil njegovi potrebi po spominjanju na trpljenje političnih deportirancev, protinacistov iz vse Evrope, ter leta 2010 na oder postavil njegovo Nekropolo.


Najbolj brano