Piran je nevarno mesto, opozarjajo podjetniki

Kar 75 podjetnikov se je že podpisalo pod peticijo za zdaj anonimne Skupine za varen in prijazen Piran. Zaskrbljeni so zaradi vse številnejših vlomov v lokale v središču mesta, zato skupaj s krajevno skupnostjo zahtevajo sklic varnostnega sosveta.

Piranski trgovci, gostinci in drugi  mali obrtniki se vsako jutro bojijo, da bodo našli vlomljena vrata.  Foto: Alenka Penjak
Piranski trgovci, gostinci in drugi mali obrtniki se vsako jutro bojijo, da bodo našli vlomljena vrata.  Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Skupina za varen in prijazen Piran - civilno združenje lastnikov in najemnikov poslovnih prostorov v Piranu opozarja, da je postalo po 22. uri gibanje v tem turističnem biseru nevarno.

“Gostinci so primorani zaradi vandalov in razgrajačev zapirati lokale že ob 21. uri. Zaposleni nočejo več delati v večernih urah. Ko zjutraj prihajamo na delo, ne vemo, ali bodo vrata cela ali razbita. Mnogi med nami zaradi nevzdržnih razmer razmišljamo o selitvi dejavnosti iz mesta,” pravi naš sogovornik, najemnik enega od občinskih lokalov, ki želi ostati anonimen, saj se boji maščevanja vlomilcev. Podjetniki predlagajo, da bi bodisi redarji bodisi policisti poskrbeli za večjo varnost piranskih ulic v nočnih urah in zahtevajo sestanek varnostnega sosveta.

Anita Leskovec

Policijska uprava Koper

“Glede na specifiko Pirana že več let opozarjamo, da bi bilo treba na tem območju zagotavljati stalno navzočnost opazovalne službe, česar pa zaradi kadrovske podhranjenosti žal ne moremo storiti.”

“Varnost je pod vprašajem”

Redarji svoj delovni čas zaključijo ob 22. uri in ga začnejo znova ob 7. uri, Policijska postaja Piran pa je kadrovsko podhranjena ter se včasih zgodi, da se zaradi drugih intervencij policija ne odzove. Tako so minuli teden ugotovili na kolegiju piranskega župana, kjer je podjetnike sprejel podžupan Karlo Radovac in so izoblikovali pobudo, naj župan v bližnji prihodnosti skliče varnostni sosvet.

“Varnost v središču mesta je zaradi nedavnih neljubih dogodkov brez dvoma pod vprašajem. Tako kot občani si tudi sami želimo, da bi policija okrepila prisotnost na območju celotne občine in nasploh v mestu Piran, kar bi zlasti v nočnem času prispevalo k omejitvi števila kaznivih dejanj,” je za naš časnik odgovoril piranski župan Đenio Zadković, ki je že pozval ministrstvo za notranje zadeve, da poveča število policistov v Piranu, Portorožu in Luciji.

Policistov premalo, a razmere obvladujejo

Iz Policijske uprave Koper, pod katero sodi Policijska postaja Piran, so nam na vprašanje, ali so zaznali povečanje števila vlomov v središču Pirana, odgovorili, da statistično kazniva dejanja ne izstopajo v primerjavi z enakim obdobjem iz prejšnjih let. “Omenjena problematika se v Piranu poveča vsako leto v jesenskem in zimskem času. Letos zaenkrat ne izstopa in ni izrazitejša kot v preteklih letih. Ne glede na navedeno pa lahko povemo, da stremimo k cilju celovitega preprečevanja in uspešnega preiskovanja tovrstnih dogodkov, za katere se zavedamo, da zagotovo vplivajo na občutek varnosti občanov,” odgovarja Anita Leskovec, predstavnica za odnose z javnostmi.

Da so nekateri gostinci zaskrbljeni in ob določenih dnevih preventivno zapirajo lokale, so policisti zaznali tudi sami. “Za razliko od lani letos izstopata dva ropa, pri čemer smo enega že uspešno preiskali, drugega pa še preiskujemo. Ocenjujemo, da ti dogodki vplivajo na občutek varnosti, ne odražajo pa dejanskega stanja varnostnih razmer v okolju. Glede na specifiko Pirana - geografsko lego, populacijo odvisnikov in povratnikov izvrševanja kaznivih dejanj - že več let opozarjamo, da bi bilo treba na tem območju zagotavljati stalno navzočnost opazovalne službe, česar pa zaradi kadrovske podhranjenosti žal ne moremo storiti,” dodajajo v Policijski upravi Koper, a obenem opozarjajo, da policisti razmere še zmeraj obvladujejo.


Najbolj brano