Nočni potresi zmotili spanec v Pivški kotlini

Nekatere prebivalce Pivške kotline so v noči iz četrtka na petek zbudili šibkejši potresi. Seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic so med 22. in 5. uro zjutraj zaznali kar 16 šibkih potresnih sunkov. Najmočnejši je imel intenziteto tretje stopnje po evropski potresni lestvici. Gre sicer za območje, kjer so (šibkejši) potresi pogosti.

 Foto: STA
Foto: STA

PIVKA, KNEŽAK > “Na potresno dogajanje v Sloveniji vplivata afriška in evrazijska tektonska plošča, med njima pa leži še manjša jadranska plošča. Približevanje teh plošč v zemeljski skorji poveča napetost, ki ob nenadni sprostitvi povzroči potres. To se je zgodilo ob seriji potresov v okolici Knežaka in Pivke, ko se je nakopičena energija sprostila v več šibkejših potresih,” pojasnjuje Miha Lanjšček iz urada za seizmologijo Agencije RS za okolje.

Pravila, ali bo prišlo do močnejšega ali, bolje, več šibkejših potresov, sicer ni, prav tako ni mogoče napovedati, ali bo tem sledil še kakšen močnejši ali nova serija šibkejših potresov, pravi seizmolog. Verjetno pa je zdaj prišlo do razpršitve energije in v zemeljski skorji ni več napetosti, zato to območje seizmično ni več aktivno.

3.

stopnje po evropski potresni lestvici je bila intenziteta najmočnejšega potresa

0,3

do 1,6 magnitude so imeli potresi

Potresi so sicer imeli nadžarišča dva oziroma tri kilometre severovzhodno od Knežaka, štiri kilometre jugovzhodno od Pivke, eden pa dvanajst kilometrov juhozahodno od Babnega Polja v snežniških gozdovih. Čutili so jih nekateri prebivalci občin Pivka, Ilirska Bistrica in Postojna.

Zadnji močnejši potres leta 2014

Širše območje Ilirske Bistrice sicer sodi med seizmično dejavnejša območja v Sloveniji, saj tukaj poteka več prelomnic. Letno zabeležijo nekaj deset potresov, v preteklosti pa so tukaj že bili močnejši potresi, tudi takšni, ki so povzročili poškodbe, na primer potres 22. aprila 2014 pri Pivki z magnitudo 4,4 in šeste stopnje intenzitete po evropski potresni lestvici.


Najbolj brano