Eleganca, gracioznost, lahkotnost, a tudi odrekanje

Umetnost baleta je Tejo Sever očarala, ko je bila stara štiri leta. Enajst let jo je bodril in navduševal učitelj Sergej Semenjuk v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca Ajdovščina. Njegovo poslanstvo zdaj nadaljuje Nikolai Chilnikov na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor.

Teja Sever v baletu vidi smisel svojega življenja.  Foto: Marta Tiberiu
Teja Sever v baletu vidi smisel svojega življenja.  Foto: Marta Tiberiu

Čeprav je prikupna in graciozna Teja Sever povsem predana klasičnemu baletu, se ji ob imenu Sergej Polunin zaiskrijo oči. Vstopnico za njegov marčevski nastop v Ljubljani si je priskrbela že pred meseci.

“V začetku je bila vse samo igra. Z odraščanjem pa mi je balet postajal čedalje bolj všeč. Od nekdaj sem sanjala in upala, da bom to pot nadaljevala tudi na srednji šoli in zato sem že pri dvanajstih letih ob rednem šolanju v ajdovski glasbeni šoli obiskovala tudi Društvo Primabelerina. Treninge sem zato imela vsak dan po tri ure, tudi ob sobotah. V zadnjem letu, pred vpisom na srednjo šolo, pa sem se za preizkus plesne nadarjenosti pripravljala tudi ob nedeljah, ko sem obiskovala baletne vaje pri Claudii Sovre v Ljubljani,” pripoveduje 15-letna Teja. V ajdovski glasbeni šoli je ob rednih baletnih urah štiri leta obiskovala tudi pouk violine in nauk o glasbi, svoj talent pa je vsa leta preverjala tudi na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kjer si je pridobila veliko izkušenj in prejemala najvišje nagrade. Blestela je na TUTU slovenskih baletnih tekmovanjih, na mednarodnih festivalih Sozvezdje morja - sonce, mladost, lepota v Piranu in tudi v Theatru Erzsebet v Budimpešti na XVI. Mednarodnem festivalu, tekmovanju otroške in mladinske ustvarjalnosti Sozvezdje Budimpešte - mladost, navdušenje in talent. Občina Ajdovščina ji je podelila nagrado za izjemne dosežke in uspehe v letu 2018.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki jo pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper, predstavljamo mlade primorske glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v radijski oddaji Glasbeni abonma, ki bo drevi ob 20. uri, baletno plesalko Tejo Sever predstavljajo ob izbranih posnetkih odlomkov iz baletnih mojstrovin Hrestač, Trnjulčica, Labodje jezero, Giselle, Don Kihot in Prebujenje pomladi v izvedbah različnih orkestrov.

“Prepričana sem, da sem z baletom dobila smisel svojega življenja. Od nekdaj komaj čakam, da pridem na oder ali v baletno dvorano. Sem oseba, ki bi rada vsak dan dala več od sebe in bi vselej izstopila iz dvorane vesela, srečna in ponosna nase. Seveda so tudi dnevi, ko ti ne gre vse po načrtih in tudi moja pot ni bila vedno najlepša. Največ zaslug za mojo ljubezen do te umetnosti ima gotovo moj učitelj Sergej Semenjuk, pri katerem sem se naučila prvih baletnih korakov, hvaležna pa sem tudi Svetlani Petrovič, učiteljici v Glasbeni šoli Nova Gorica in v društvu Primabelerina, ki mi je vedno stala ob strani,” dodaja mlada plesalka. Šolanje je nadaljevala v Mariboru, ker je lahko pri profesorju Nikolaju Chilnikovu nadaljevala rusko šolo baleta. Ta ji je namreč najbolj pri srcu in tudi njeni veliki vzornici sta ruski oziroma ukrajinski baletni plesalki Alina Somova in Svetlana Zakharova. Njene priljubljene baletne mojstrovine pa so Hrestač, Labodje jezero, Giselle in Don Kihot.

Vadba baleta zahteva veliko odpovedovanja, a tudi poseben način prehranjevanja. Na srečo Teja s slednjimi nima težav: “Moje telo je tako zgrajeno, da lahko zaužijem vso hrano, tudi v večjih količinah, in se ne zredim.”

In želje? Teja Sever ugotavlja, da je pri nas konkurenca zelo velika: “Imamo zelo malo gledaliških hiš, kjer bi lahko nastopala kot solistka ali v ansamblu. Nisem se še odločila o nadaljnji poti, mikata pa me tako Dunaj kot Francija.”


Najbolj brano