Direktorica Znanja odstopila

Vladka Krese, ki je občinski javni zavod Znanje vodila zadnja tri leta, je po novem letu s svojo odločitvijo, da odstopi z mesta direktorice, poskrbela za nekaj presenečenja v občinski politiki. Kot vršilka dolžnosti direktorice naj bi jo za pol leta nasledila Tina Bazjako, vodja organizacijske enote Ljudska univerza, ki je v tej funkciji že bila.

Vladka Krese Foto: Petra Mezinec
Vladka Krese Foto: Petra Mezinec

POSTOJNA > “V prvi vrsti bi želela izpostaviti svojo izjemno ekipo in skupno delo, ki po treh letih trdega in predanega dela kaže res lepe rezultate, na katere smo lahko mi in uporabniki izjemno ponosni,” je ob odhodu izpostavila Vladka Krese. Njeno imenovanje je leta 2015 dvignilo kar nekaj prahu, češ da gre za še eno kadrovanje v okviru skupine MI Znamo, kar pa je skušala Kresetova ovreči.

Zavod, ki v zdaj že sedmih organizacijskih enotah združuje turizem, kulturo, izobraževanje in podjetništvo, po novem pa bo tudi šport in je po vsebini eden največjih in najbolj raznolikih zavodov v Sloveniji, je po njenih besedah v tem času doživel številne pozitivne spremembe, pridobil nove programe, vsebine in projekte, povečal obisk in zmanjšal svojo finančno odvisnost od občine. Lani je šlo iz občinskega proračuna za njegovo delovanje, programe in opremo dobrega pol milijona evrov, kar je okrog tretjina prihodkov zavoda, letos pa se bo ta številka dvignila na preko 800.000 evrov. Lani je bilo v njem več kot 40 zaposlenih, od tega 12 na projektih in štirje javni delavci, letos pa naj bi se število zaposlenih povečalo na 50.

50

zaposlenih naj bi bilo letos v Zavodu Znanje

Muzej spet brez strokovnega vodje

Kresetova nam razlogov za odstop ni pojasnila. Dejala je le, da odstopa iz osebnih razlogov. Neuradno pa naj bi odločitvi botrovale tudi njene kritike na račun premalo dorečenih rešitev znotraj že tako vsebinsko zelo raznorodnega zavoda, na katerega se bo po novem iz Športne zveze Postojna preneslo tudi upravljanje z občinsko športno infrastrukturo. Pa tudi problematika Notranjskega muzeja, ki je v novo leto vstopil brez strokovnega vodje. Lani je začasno to nalogo za polovičen delovni čas opravljal kustos Slavko Polak, a je na ta račun trpelo njegovo strokovno delo. “Kombinacije in polovične rešitve ne dajejo dobrih rezultatov. Zato še enkrat poziv ustanoviteljici, da se poišče rešitev, ki bo ohranjala dolgoročni razvoj in pooblaščenost muzeja,” je opozorila odhajajoča direktorica. Težava je tudi dotrajana infrastruktura in s tem povezani visoki stroški vzdrževanja. Po prenovi kliče denimo kulturni dom.

Po drugi strani pa po neuradnih informacijah tudi znotraj zavoda niso vladali najboljši odnosi. Medtem ko nekateri Kresetovi priznavajo, da je v zavodu pomembno premaknila stvari naprej, nanjo letijo tudi kritike. Kot smo neuradno izvedeli, se svet zavoda prejšnji teden tako ni seznanil le z odstopno izjavo Kresetove, temveč tudi s tem, da je zoper njen način dela decembra na predsednico sveta zavoda Majo Korošec, sicer zaposleno na občini, in župana podala pritožbo organizacijska enota Ljudska univerza, ki pa je svet vsebinsko še ni obravnaval.

Na občini so bili s komentarji odstopa zelo skopi. Povedali so le, da bo njeno mesto začasno zasedel vršilec dolžnosti, ki ga mora po novem odloku potrditi občinski svet. Hkrati pa razrešiti tudi dosedanjo direktorico. Nato bo občina objavila razpis za novega direktorja. Po lani spremenjenem odloku direktorja na podlagi razpisa imenuje občinski svet po predhodnem mnenju sveta zavoda in župana, medtem ko ga je doslej župan.


Najbolj brano