Še vedno smo lahko drug drugemu drug

“V ta svet smo rojeni vsi enaki,” spodbudno začneta svojo stripovsko rap pripoved za vse generacije koprski stripar Matej Kocjan - Koco in znani raper Darko Nikolovski. Strip, ki v osrčje postavlja sodobne begunce, njihov beg in iskanje varnega zavetja, je naslovljen Drug drugemu drug. A drug ne želi biti tujec, temveč tovariš, ki bi v drugem videl človeka, ne le migrantov. V četrtek bosta strip predstavila v Kosovelovi knjižnici v Sežani.

Matej Kocjan - Koco Foto: Maja Pertič Gombač
Matej Kocjan - Koco Foto: Maja Pertič Gombač

LJUBLJANA, KOPER, SEŽANA > Zgodbo pripoveduje maček, lik, ki ga je Matej Kocjan - Koco, stripar in likovni pedagog na koprski umetniški gimnaziji, razvijal že v svoji prvi knjižni stripovski izdaji Maček Omar (Stripburger, 2009). Tokrat nastopa kot pripovedovalec, ki brez moraliziranja, vrednotenja in ideološke pripadnosti obnavlja zgodbo o deklici Zahiri. Ta na begu z vojnega območja izgubi družino, a naleti na sopotnika Sabrija. Iz prenagnetenega zbirnega centra prijatelja zbežita, ker izbruhnejo nemiri. Pribežita v Evropolo, do obljubljene dežele, ki se izkaže kot privid.

Ni več poti nazaj

“Kot stripovski ustvarjalec moraš slediti vsemu, kar se dogaja okoli tebe,” pravi Matej Kocjan - Koco. “V devetdesetih letih se je pojav migracij zelo diskretno pojavil v Evropi in vsi so si zatiskali oči, a ko je pred nekaj leti izbruhnil val in je problematika postala pereča, sem začel razmišljati, kaj bi lahko kot avtor stripov naredil na to temo.” Spominja se, da je bil sprva tudi sam precej zmeden: “Kaj vse to pomeni za moje življenje danes in življenje mojih potomcev v prihodnosti? Začetek je temeljil na umetniškem razmisleku, kaj so begunci prinesli k nam, kaj jih je gnalo in kaj se bo še zgodilo z nami, glede na to, da se ta val ne bo več ustavil.” Proces se je sprožil, pravi stripar, in poti nazaj ni več. “Če se bojimo drug drugega in zgradimo trdnjavo, ker se želimo zaščititi, mislim, da gremo zelo slabi prihodnosti naproti - proti  zaprti in bolestno paranoični družbi ali celo morebitni vojni.”

Matej Kocjan - Koco

avtor stripov

“Lahko greš tudi na Luno ali pa na Mars. Bomo s tem kaj rešili? Če bi se uresničila znanstvena fantastika in bi se ljudje res naselili na Marsu, verjamem, da že čez nekaj generacij njihovih potomcev, ki bi si želeli vrnitve na Zemljo, tu ne bi lepo sprejeti.”

Najprej je napisal pesnitev, takrat še naslovljeno Evropola, jo predstavil urednikom na Stripburgerju in takoj dobil zeleno luč. A ko je zgodbo tudi izrisal, se besede, položene v stripovske oblačke, niso najbolj obnesle. Urednik Bojan Albahari je predlagal, naj se po pomoč obrne na njegovega znanca Darka Nikolovskega, ki velja za družbeno angažiranega poeta med raperji. “Ni samoumevno, da je sprejel. Za tako izdelanega ustvarjalca je lahko tovrstno krpanje zelo nehvaležno, neprijetno opravilo. Vzel je risbe in mesec dni. Naredil je svojo verzijo. In kaj se je zgodilo? Seveda je njegova različica imela ritem, bila je bolje slogovno izdelana, obenem pa mu je uspelo zajeti tudi smisel mojega besedila, čeprav ga namenoma ni niti prebral, da se ne bi z njim obremenjeval,” se spominja Koco, ki je v Nikolovskem našel tovariša, z enakimi vrednotami in ideali, zato ne preseneča, da sedaj strip predstavljata družno.

“Skušati se moramo vživeti v ljudi, ki prihajajo, in pomisliti, kako bi se mi odzvali, kako bi se počutili, če bi domala goli, bosi in brez ničesar prišli v novo deželo, kjer bi nas sprejeli zadržano ali celo sovražno. Za sožitje v prihodnosti se moramo predvsem mi začeti zavedati, da bo naš odnos lahko razmere obrnil v bolj pozitivno zgodbo,” je prepričan Koco, ki se še spominja beguncev, “izbjeglic” iz nekdanje Jugoslavije. “Takrat je prišlo tudi veliko kvalificirane delovne sile, izobraženi ljudje, nad katerimi nismo vihali nosov. Morda ker smo bili tudi kulturno bolj povezani, a mnogi so pri nas ostali in so oplemenitili našo družbo,” je prepričan avtor.

Vsak si želi biti sprejet

Strip Drug drugemu drug sklene želja, da bi v junakinji ljudje videli človeka, ne le migrantke. “To si vsi želimo. Celo ko potujemo kot turisti, ne želimo, da v nas vidijo le turiste. Če ti je nekje všeč, si želiš, da bi se stopil s tistim okoljem, se prilagodil in začutil, kako tam živijo,” razmišlja Koco in se ob tem sprašuje, kam se človek sploh lahko zateče človek, če povsod naleti na zavračanje. “Lahko greš tudi na Luno ali pa na Mars. Bomo s tem kaj rešili? Če bi se uresničila znanstvena fantastika in bi se ljudje res naselili na Marsu, verjamem, da že čez nekaj generacij njihovih potomcev, ki bi si želeli vrnitve na Zemljo, tu ne bi lepo sprejeti,” še kritično dodaja z željo, da bi njegovo delo spodbudilo ravno drugačna čustva. Razumevanje. Strpnost. Sprejemanje.

Njegov predzadnji strip Skrivnostni svet elementov je razprodan, tako je tudi s prvim natisom Drug drugemu drug. Te dni je prišel na police ponatis, podprt s sredstvi JAK in z željo, da bi ga v roke vzelo čim več bralcev, zato tudi cena osem evrov. Naslednja želja je prevod, saj je problematika univerzalna in ga skoraj ni posameznika doma in v tujini, ki se ga tako ali drugače ne bi dotaknila.


Najbolj brano