Kanin v večjih dolgovih, kot je sprva kazalo

Na včerajšnji seji bovškega občinskega sveta se je ob razčiščevanju poslovanja in predvsem financ Sončnega Kanina izkazalo, da ima poleg 100.000 evrov dolga do finančne uprave tudi 162.000 evrov zapadlih obveznosti, kar je neprijetno presenetilo. Vložili bodo vse sile, da bi kritično obdobje z blokiranim računom prebrodili.

Sestavili so komisijo, ki bo pregledala poslovno in finančno 
zgodovino javnega zavoda. Foto: Neva Blazetič
Sestavili so komisijo, ki bo pregledala poslovno in finančno zgodovino javnega zavoda. Foto: Neva Blazetič

BOVEC > Poleg tega ima Sončni Kanin še 252.000 evrov nezapadlih obveznosti, ki naj ne bi bile kritične, ker je v njih zajeto tudi obročno odplačevanje. Vršilec dolžnosti direktorja Sončnega Kanina Marijan Skornišek pravi, da bi se izvlekli, če bi poslovali s polno paro. Lani januarja so namreč s prodajo kart iztržili 111.000 evrov in še dodatnih 350.000 evrov v gostinstvu. Decembra predlani so imeli 88.000 evrov prometa, ki ga v lanskem suhem decembru ni bilo.

Bovški župan Valter Mlekuž izjavlja, da za dodatne dolgove ni vedel. Direktorica občinske uprave Katarina Barbara Ostan pojasnjuje, da so po več urgencah od Sončnega Kanina šele pred dnevi dobili nekoliko bolj jasno finančno poročilo, iz katerega je bilo zaznati dodaten dolg. Na vprašanje, kako je možno, da je šlo na občinski svet slabo pripravljeno gradivo, iz katerega svetniki niso takoj razbrali vseh dolgov, pa odgovarja, da občinska uprava v gradiva Sončnega Kanina ne sme posegati. “Podatke še usklajujemo,“ pravi Ostanova.

Da za dodatne obveznosti nista vedela, sta večkrat poudarila tudi svetnik in predsednik javnega zavoda Sončni Kanin Miha Sotlar in Danijel Krivec, kar tudi lahko preseneča, glede na to, da sta od vsega začetka zelo vpeta v kaninsko zgodbo. Svetniki so potrdili petčlansko komisijo, ki bo s pomočjo zunanjega strokovnjaka preverila poslovanje javnega zavoda od njegove ustanovitve konec leta 2016 in tudi finančne relacije z Občino Bovec.

Občina se je na odločbo finančne uprave, ki jo bremeni z dodatnimi prispevki za plače samostojnih podjetnikov, pritožila. Menijo, da je znesek pretiran, glede na to, da so samostojni podjetniki, brez katerih smučišče ne bi moglo delovati, svoje prispevke poravnali. “Z ministrstvom za finance se pogovarjamo, da v času, ko bodo odločali o naših argumentih, za kar imajo 60 dni, račun Sončnega Kanina sprostijo. Zdaj je ključno, da s snegom prekrito smučišče obratuje in s prihodki poravnava obveznosti,” na dogovor upa Krivec.

Kaninska zgodba še zdaleč ni črnobela. Skornišek in Sotlar sta pojasnjevala zelo zapletene izzive, s katerimi se vseskozi soočajo, med drugim niso imeli druge izbire, kot sodelovanje s samostojnimi podjetniki, ker tovrstnih kadrov za zaposlitev na trgu ni. Odprt je razpis za delovna mesta direktorja, upravljalca smučišča, minerja. Na Kaninu garajo. Samostojni podjetniki, s katerimi so pogodbe že prekinili, so lani po zelo ugodni ceni obnovili sedežnico Graben, zgradili so nov ski bar. Suha zima, omenjene naložbe in seveda še finančna uprava so jih potisnili v težak položaj.

Z vsemi silami gredo naprej, ker bi bilo zelo zapleteno, če bi se s smučiščem, v katerega sta država in občina vložili skoraj devet milijonov evrov in ki je tesno povezano z italijansko Sello Neveo, zalomilo. Nadaljujejo priprave na veliko naložbo v letno zimski center. V začetku februarja bo podjetje Stem International v Bovcu predstavilo idejne projekte s finančno konstrukcijo. Kot poudarja Krivec, bi bila naložba v višini okoli 50 milijonov evrov izvedljiva zgolj v primeru, če bi zanjo dobili polovico nepovratnega denarja in če bi našli ugodna posojila.

Danes pod večer bodo zaposlenim v Sončnem Kaninu predstavili situacijo z upanjem, da jo bodo razumeli in nadaljevali delo kljub temu, da so jim le delno izplačali plače.


Najbolj brano