Naslednja postaja bo v Švici

Odbojkarice Gen-I Volleyja so v sredo zvečer dosegle zgodovinsko prvo uvrstitev novogoriškega kluba v četrtfinale evropskih tekmovanj - tokrat v pokalu Challenge. Naslednji tekmec Primork bo švicarski Schaffhausen.

Najboljša igralka novogoriške tekme je bila Lana Ščuka z 19 
točkami.  Foto: Leo Caharija
Najboljša igralka novogoriške tekme je bila Lana Ščuka z 19 točkami.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Novogoriške odbojkarice pod vodstvom trenerja Vasje Samca Lipicerja nadaljujejo izjemno sezono. V evropskem pokalu Challenge so po slovaškem Strabagu in finski Kangasali v sredo zvečer izločile še Vasas iz Budimpešte in se uvrstile v četrtfinale tega tekmovanja.

Novogoričanke se bodo uvodoma 7. februarja v četrtfinalu v Švici pomerile s Schaffhausnom, ki ne sodi med velike evropske klube. Povratna tekma bo teden dni kasneje v Novi Gorici. Švicarke so imele v osmini finala domač obračun z v Evropi bolj znanim in uspešnim Neuchatelom, ki pa je tokrat zmagal le doma (3:2), na gostovanju pa je previsoko izgubil (1:3).

V novogoriškem klubu še niso razmišljali o Švicarkah. Pred 300 navijači so se dekleta le veselila tokratnega uspeha. “Nedavni poraz v polfinalu domačega pokala je pustil nekaj posledic. Potrebovale smo priložnost, da sebi in tistim, ki delajo za nas in nas podpirajo, pokažemo, kdo smo. Igrale smo v visokem ritmu, ki ga Madžarke večino časa niso uspele dohajati. Prepričana sem, da se bomo dobro pripravile na četrtfinalnega tekmeca, ko bo čas za to. Doma smo zelo močne in mislim, da bomo v Novi Gorici videli še kakšno evropsko zmago. Publika je z nekoliko večjim obiskom pokazala, da je začela verjeti v nas in to ji želimo vrniti na najboljši način,” je po tekmi povedala kapetanka Tina Lipicer Samec.

Na pomembni tekmi je z devetimi točkami nase opozorila tudi hrvaška novinka Isabel Kovačić.

Gen-I Volley se je v sredo z ekspresno dobljenima uvodnima nizoma otresel pritiska lova na zaostanek iz Budimpešte (2:3). Dekletom so se roke nekoliko zatresle le v tretjem nizu, ko so po začetnem vodstvu s serijo napak omogočile Madžarkam vrnitev v igro, vendar reprezentantka Tina Grudina ni dvomila v novogoriško napredovanje: “Takrat nam je nekoliko padla koncentracija, vendar smo v četrtem nizu spet spravile servis na visoko raven, kar nam je olajšalo delo v napadu, kjer je blestela Lana Ščuka, ki je bila za Madžarke neustavljiva.”

Na mednarodnem prizorišču so bili v sredo uspešni še nekateri primorski odbojkarji v drugih klubih. V pokalu Challenge so dekleta kamniškega Calcita presenetljivo izločila nemški Aachen. Zaloga iz Kamnika (3:1) je bila dovolj velika, da je Gorenjkam v Nemčiji zadoščal tudi minimalen poraz (2:3). K uspehu so pripomogle kar štiri Primorke: Koprčanki Tina Kaker (8 točk) in Sara Valenčič (2), ter kanalski sestri Špela in Polona Marušič (po 1). Kamničanke čaka v četrtfinalu praktično nepremagljiv tekmec - italijanska Monza.

Že v torek je v četrtfinale napredoval francoski Volero Le Cannet s Kanalko Evo Mori. Malo verjetno je, da bo Francozinje na poti do zaključnega turnirja četverice ustavila izraelski Hapoel, ki je po zlatem nizu presenetljivo izločil češko Duklo.

V sredo sta s kanalsko pomočjo slavila še oba slovenska moška predstavnika v srednjeevropski ligi. Vodilni ljubljanski ACH Volley je z liberom Janijem Kovačičem in sprejemalcem Juretom Okrogličem (11 točk) v prvi postavi premagal avstrijski Waldviertl, Calcit pa je bil s 3:0 boljši od madžarske Kazincbarcike. Igro Kamničanov je vodil Matija Jereb in ob tem dosegel točko.


Komentar novinarja

Igor Mušič

Med evropsko četverico?

Odbojkarice Gen-I Volleyja iz Nove Gorice so po desetletju odsotnosti iz evropskih pokalov uprizorile izjemno vrnitev. Prebile so zid osmine finala, v katerega so se zaletavale obetavne generacije odbojkaric prejšnjega desetletja, ki so tedaj pod pokroviteljstvom Hita sicer v Sloveniji osvojile vse, kar se je dalo, pa še srednjeevropsko ligo povrhu. Ob sredini zgodovinski uvrstitvi v četrtfinale evropskega pokala Challenge je treba sneti klobuk pred glavnim pokroviteljem Gen-I Volleyja, ki ...

Preberi več

Najbolj brano