Mineva 50 let od izdaje prve številke Alana Forda

Maja bo minilo 50 let od izida prve številke stripa o Alanu Fordu, junaku, ki je, posebej na območju nekdanje Jugoslavije, zaznamoval mladost marsikaterega ljubitelja stripov. Avtorja slovitega stripa sta Italijana - scenarist Luciano Secchi in risar Roberto Raviola, ki sta v stripovskemu svetu bolj znana kot Max Bunker in Magnus.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

RIM > Strip Alan Ford je zasnovan kot kriminalka, govori pa o tajnih agentih, ki rešujejo svet pred kriminalci. Zanimivo je, da je skupina agentov s tajnim imenom Skupina TNT pravzaprav revna, njeni člani pa so vselej lačni. Prevažajo se z bizarnimi prevoznimi sredstvi in uporabljajo zarjavelo in razpadajoče orožje brez streliva. Med člani Skupine TNT, ki jo vodi Številka 1, starec v invalidskem vozičku, so ob Alanu Fordu še obubožani angleški plemič Sir Oliver, izumitelj Grunf, pomožni vodja Debeli Šef, vedno bolehni Jeremija in kompleksov poln Bob Rock.

Strip se je mnogim vtisnil v spomin z izvrstnimi citati, ki jih je v “purgersko” hrvaščino po mnenju mnogih odlično priredil prevajalec Nenad Brixy. Zanimivo je, da je strip poleg Italije izjemno popularnost dočakal prav v državah nekdanje Jugoslavije, po drugi strani pa ni bil nikoli preveden v angleščino. Ta fenomen je v delu Cvetličarna v hiši cvetja razdelal Lazar Džamić.

Med večnimi ciničnimi citati iz Alana Forda je denimo: “Kdor spi, ni buden.”, “Bolje izdati knjigo, kot prijatelja.” ali pa epitaf: “Tu ležim, ti stojiš, a bolje bi bilo, da ležiš ti in stojim jaz.” Kasneje je strip izhajal tudi v slovenščini, za priredbo 51 delov je poskrbel Branko Gradišnik.

Poleg Nenada Brixyja je za uspeh Alana Forda na našem območju zaslužen tudi njegov sin Davor Brixy. Ta je v nedavnem pogovoru za Al Jazeero Balkans povedal, kako je njegov oče prišel do kultnega stripa: “Tedaj je veliko sodeloval z Italijani in s sestankov se je vedno vračal z veliko materiala, ki ga je nato preučeval. Tako je, med vsem ostalim, prinesel tudi prve dele Alana Forda, ki so ga takoj navdušili.”

Nekoč so imeli pri Al Jazeeri možnost celo na kratko spregovorit s Secchijem, ki je dejal, da mu je bilo v veselje, da so bralci po nekdanji Jugoslaviji tako zelo posvojili njegov humor.

Max Bunker in Magnus sta se skupaj podpisala pod prvih 75 izvodov Alana Forda, nato pa je Magnus prekinil sodelovanje z izdajateljem in njegovo mesto so prevzeli številni drugi risarji. Do danes je izšlo več kot 500 epizod. Strip še vedno izhaja v italijanščini, od leta 2013 pod okriljem 1000 volte meglio - Publishing. V deželah nekdanje Jugoslavije denimo še vedno izhaja v Srbiji, v hrvaščini pa je prenehal izhajati pred nekaj meseci. Prvi hrvaški izvodi v prevodih Nenada Brixyja pa še vedno veljajo za legendarne in so iskana roba med ljubitelji tega stripa.

V ljubljanski Narodni galeriji bo ob jubileju po napovedih slovenske spletne strani, posvečene Alanu Fordu, med 22. majem in 13. oktobrom na ogled razstava več kot 100 originalnih risb iz kultnega stripa.


Najbolj brano