Kdo je odgovoren za dva milijona

Izolski SMC župana Danila Markočiča poziva, naj o zadevi R Mercuri skliče izredno sejo občinskega sveta in predlaga sklep, da gre občina v pravno revizijo zadeve. Da je treba zadevi priti do dna, so prepričani tudi nekateri svetniki, toda župan izredne seje ne bo sklical. Ne komentira niti očitkov iz odprtega pisma, ki so mu ga pred dnevi poslali iz R Mercurija.

R Mercuri je kupil Amonovo halo   leta 2005, kasneje jo je prodal in  takoj  vzel v najem. Foto: Zdravko Primožič/FPA
R Mercuri je kupil Amonovo halo leta 2005, kasneje jo je prodal in takoj vzel v najem. Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > Tadeja Hočevar, prokurista R Mercurija, občini očita, da je ravnala nezakonito, ko je 18 let vztrajala pri začasni prepovedi gradnje na širšem območju ladjedelnice. Po njenih navedbah občina nima pravne podlage za prepoved gradnje že od avgusta 2005, ker naj bi začasni prostorski ukrepi veljali kvečjemu štiri leta. “Ob tem pa so zaračunavali polno nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, kot da je to brezhibno zazidljivo,” je napisala.

Danila Markočiča opominja, da je zasedal pomembno funkcijo v kabinetu nekdanje županje Brede Pečan, ko so leta 2005 kupili halo v bližini ladjedelnice. Občino naj bi na nezakonitost opozorili že leta 2008, v času županovanja Tomislava Klokočovnika torej.

V četrtek bo redna seja

Za prihodnji četrtek Markočič sklicuje redno sejo občinskega sveta, na kateri bodo imenovali delovna telesa občinskega sveta in tudi nadzorni odbor občine. Ne vidi pa razloga, da bi sklical izredno sejo na temo R Mercurija, ker da so svetniki z zadevo seznanjeni, saj se je dvakrat sestal s predstavniki svetniških klubov. Pravi tudi, da uradne pobude za sklic izredne seje ni dobil.

Na Markočiča se je obrnil tudi donedavni poklicni podžupan in zdajšnji poslanec Gregor Perič, ki naj bi, tako kot izolski odbor SMC, za zadevo izvedel iz medijev, čeprav je bil koalicijski partner zdaj že nekdanjega župana Igorja Kolenca. “Župana Markočiča pozivamo, naj skliče izredno sejo občinskega sveta in predstavi kronologijo afere,” so zapisali v izjavi za javnost.

Pričakujejo še, da bo občinskemu svetu predlagal sklep, da občina opravi pravno revizijo primera in preveri, da ni prišlo do suma storitve kaznivih dejanj funkcionarjev. Za revizijo naj angažira neodvisno odvetniško pisarno (pravne postopke, povezane z R Mercurijem, za občino vodi Odvetniška družba Monika Mavsar), nadzor naj opravi tudi nadzorni odbor občine, občinski svet pa naj ustanovi preiskovalno komisijo in ugotovi morebitno politično odgovornost funkcionarjev.

Pečanova o R Mercuriju

Breda Pečan, ki je bila do leta 2006 županja in v obdobju 2010-2014 podžupanja, se ne spomni, da bi se kdaj srečala z direktorjem R Mercurija Andrejem Rautnerjem, čeprav Hočevarjeva v odprtem pismu navaja, da so imeli kar 65 sestankov na občini. “Dopuščam, da sem kdaj na kakšno manjšo stvar pozabila, a sestanka z Rautnerjem zagotovo ne bi. Še zlasti, če bi mi povedal, da želi na območju Amonove hale zgraditi štiri ali petnadstropni objekt. Takoj bi mu povedala, da to ni možno,” pojasnjuje Pečanova.

“Na seji občinskega sveta je treba vložiti pobudo za ustanovitev preiskovalne komisije, sestavljene iz zunanjih strokovnjakov, ki bodo pregledali celotno dokumentacijo in ugotovili odgovorne osebe. Poteze glede politične odgovornosti bi moral povleči tudi župan, po potrebi bi morali seznaniti organe pregona,” meni Leonid Danilović iz Levice in skupaj z listo Izola 2030 z Dariom Madžarevićem na čelu zatrjuje, da ne bodo dopustili, da bi zadevo pometli pod preprogo.

Podobno menijo v listah Mef in Izolani ter Izola prihodnosti, ki jo v občinskem svetu vodi Nataša Čerin: “Ustanoviti je treba delovno komisijo, ki bo pregledala dokumentacijo. Nadzor nad zadevo R Mercuri naj bo tudi prva zadolžitev nadzornega odbora.“

“Če se bo nadzorni odbor odločil, da bo o zadevi opravil nadzor, bodo temu sledili poročilo in ukrepi. V kolikor bo do tega prišlo, bo občina nadzornemu odboru nudila vse potrebne informacije in pomoč,” pravi Markočič.

Odprtega pisma Hočevarjeve ne komentira “glede na to, da sodni postopek ni končan”. Na vprašanje, ali je R Mercuri res vseskozi plačeval nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, pa v občini odgovarjajo, da teh podatkov nimajo. Nadomestilo odmerja davčni organ, sicer na podlagi podatkov občine. R Mercuri je bil sprva lastnik zemljišča s halo, medtem ko ga ima zdaj v najemu od Raiffeisen Leasinga, vendar je ekonomski lastnik hale, navajajo v omenjeni lizinški hiši.


Najbolj brano