Zgodovinska priložnost

Odbojkarice novogoriškega Gen-I Volleyja bodo danes ob 18. uri v mestni dvorani na povratni tekmi osmine finala evropskega pokala challenge igrale z madžarskim Vasasom. Majhen zaostanek Primork s prve tekme (2:3) daje upati, da je napredovanje v četrtfinale mogoče.

Se bodo novogoriške odbojkarice tako veselile tudi drevi? Foto: Zdravko Primožič/FPA
Se bodo novogoriške odbojkarice tako veselile tudi drevi? Foto: Zdravko Primožič/FPA

NOVA GORICA > Novogoričanke imajo po desetletni odsotnosti z evropske scene zgodovinsko priložnost, da se prvič doslej prebijejo v četrtfinale enega od evropskih pokalnih tekmovanj. Žreb jim je namenil premagljive tekmece. Potem ko sta pod udarci Primork gladko padla slovaški Strabag in finska Kangasala, bo danes precej več dela z madžarskim Vasasem, ki je na prvi tekmi v Budimpešti po izenačeni tekmi zmagal s 3:2, Novogoričanke pa so med drugim tudi zapravile zaključno žogo za zmago. Vsekakor je tekmec, ki se je lani ustavil prav v osmini finala, premagljiv.

Takšnega mnenja je tudi novogoriški trener Vasja Samec Lipicer: “Mi smo bili v Budimpešti večino tekme boljši. Popraviti moramo le izkoristek naših akcij ter uveljaviti svoje prednosti - predvsem servis, hitrost ter dobro sodelovanje bloka in obrambe pri dolgih izmenjavah žog. Prepričali smo se, da so Madžarke zelo močne v napadu in kakovostne na sprejemu, zato jih moramo z našo igro spravljati v težave. Pia Blažič je pozdravila poškodbo, nova napadalka Petra Kovačić se je toliko uigrala, da bo lahko koristna menjava, reprezentantki Tina Grudina in Lana Ščuka, ki sta v začetku januarja manjkali zaradi reprezentančnih kvalifikacij za evropsko prvenstvo, pa sta se spet ujeli z ekipo. Mislim, da smo sposobni premagati Madžarke.”

Pri gostjah imajo glavno vlogo tujke - nekdanja organizatorka igre brazilske reprezentance Ana Tiemi Takagui, slovaška napadalka Maria Kostelanska, azerbajdžanska blokerka Ayshan Abdulazimova in nekdanja napadalka Formisa iz Hoč, slovenska reprezentantka Darja Eržen. Obe ekipi sta dobro formo potrdili z nedavnima zmagama v državnem prvenstvu, v katerem obe vodita. Za gladko napredovanje morajo Novogoričanke slaviti vsaj z izidom 3:1. Če bodo Madžarke osvojile dva niza, bo o četrtfinalistu odločal dodatni zlati niz.

Če se bo Gen-i Volley prebil v četrtfinale, bo v njem igral z zmagovalcem švicarskega obračuna med Neuchatelom in Schaffhausnom. Favorit je Neuchatel, ki je prvo tekmo dobil s 3:2.

Jereb že v četrtfinalu

Na evropskem parketu bo na delu še nekaj Primorcev. Ta čas se lahko najbolj veseli Kanalec Matija Jereb. Moška vrsta kamniškega Calcita je namreč vnaprej odigrala povratno tekmo osmine finala pokala challenge, v kateri ji je doma uspelo izničiti prednost finskega Kuopia (3:2). Z zmago s 3:0 so se Kamničani gladko uvrstili v četrtfinale in s tem izenačili največji dosežek v klubski zgodovini. Jereb je odigral prvi niz, točk pa ni dosegel. Calcit bo v četrtfinalu 29. januarja gostoval pri verjetno zanj nepremagljivi italijanski Monzi.

Sočasno z Novogoričankami se bodo za vstop v četrtfinale borila dekleta Calcita, ki bodo v Nemčiji branila prednost (3:1) pred Aachnom, ki pa je vendarle favorit. Pri Kamničankah so nepogrešljive Koprčanka Tina Kaker ter kanalski sestri Polona in Špela Marušič, kot koristna menjava pa se je izkazala Koprčanka Sara Valenčič.

Najbližje uvrstitvi v četrtfinale je bila kanalska organizatorka igre francoske ekipe Volero Le Cannet Eva Mori. Francozinje so na prvi tekmi v Bolgariji gladko (3:0) premagale Staro Zagoro. Povratno tekmo so doma odigrale včeraj, že po oddaji naših besedil v tisk.


Najbolj brano