Snemalni napravi je našel županov svetovalec

Odkritje kemičnega svinčnika in obeska za ključe, s katerima je možno prikrito snemanje, v eni od pisarn koprske občine, je dvignilo precej prahu in sprožilo še več vprašanj. Na napravah naj bi bili posnetki sodnih obravnav proti Borisu Popoviču. “O tem smo izvedeli iz medijev, zato tega dejstva zaenkrat ne moremo komentirati,” je na naše vprašanje odgovorila predsednica koprskega okrožnega sodišča Darja Srabotič.

Snemanje  in fotografiranje v sodni stavbi ni dovoljeno.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Snemanje in fotografiranje v sodni stavbi ni dovoljeno.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > V koprski občinski upravi so potrdili, da je napravi v četrtek našel Robert Šuc, svetovalec župana Aleša Bržana, in sicer v eni od pisarn glavne občinske stavbe na Verdijevi 10. Na vprašanje, kateri občinski funkcionar je do nastopa novega župana uporabljal ta prostor, odgovarjajo, da se je v njem v zadnjih letih zamenjalo več zaposlenih.

Na Pop TV so poročali, da naj bi bili po neuradnih informacijah na napravah posnetki s sodnih obravnav na koprskem sodišču, na katerih se je zagovarjal Boris Popovič, tudi nekaterih, na katerih ga ni bilo.

Iz občinske službe za stike z javnostmi so sporočili, da posnetkov na napravah niso preverjali, temveč so ju po uradni dolžnosti prijavili in predali policiji. Na koprski policijski upravi so potrdili, da so bili koprski kriminalisti v minulih dneh na koprski občini. “Izvajali so določene preiskovalne aktivnosti v zvezi s sumom storitve kaznivih dejanj. Glede na to, da gre za predkazenski postopek, vam več informacij ne moremo podati,” je povedala tiskovna predstavnica koprske policijske uprave Anita Leskovec. Za sum katerega kaznivega dejanja naj bi šlo, na policijski upravi niso razkrili.

Kako sta se napravi znašli v pisarni?

Po navedbah občinske službe za stike z javnostmi policisti iz občinskih prostorov niso odnesli ničesar drugega razen omenjenih naprav. Na vprašanje, kako sta se po njihovem vedenju znašli v občinskih prostorih, pa odgovarjajo: “Zadevo še preverjamo, vendar, kolikor nam je znano, napravi nista bili naročeni in kupljeni s strani Mestne občine Koper.”

Župan Aleš Bržan zadeve, glede na to, da preiskava še poteka, ne želi komentirati. Zaman smo včeraj poskušali pridobiti tudi komentar Borisa Popoviča. Za Pop TV je pisno odgovoril, da nima pojma, za kaj naj bi šlo, in da ne razume, zakaj bi nekdo snemal sodne obravnave, glede na to, da se jih lahko udeleži kdorkoli.

Na sodišču izvedeli iz medijev

Za komentar smo prosili predsednico koprskega okrožnega sodišča Darjo Srabotič. Pojasnila je, da po uradni poti sodišče še ni bilo seznanjeno o zasegu snemalnih naprav, na katerih naj bi bili posnetki glavnih obravnav oziroma drugih narokov: “O tem smo izvedeli iz medijev, zato tega dejstva zaenkrat še ne moremo komentirati,” je pojasnila.

Glede na informacije iz medijev pa bi lahko šlo za sum storitve kaznivega dejanja neupravičenega zvočnega snemanja, za katerega je zagrožena denarna kazen ali zapor do enega leta. “Ker naj bi se s to zadevo ukvarjala policija, sodišče zaenkrat nima nobenih pristojnosti za ukrepanje,” je dodala Srabotičeva.

Snemanje v prostorih sodišč ni dovoljeno, na kar opozarja tudi znak na vhodu v stavbe, snemanje oziroma fotografiranje na glavnih obravnavah pa je za novinarske ekipe dovoljeno ob upoštevanju pravil, ki jih določa sodni red.

Tudi v uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik so za koprski primer izvedeli iz medijev. Kot pojasnjujejo, prodaja in posedovanje tovrstnih naprav v Sloveniji nista prepovedana. “Informacijski pooblaščenec lahko ukrepa šele, ko se takšne naprave nezakonito uporabijo, pa še takrat so njegove pristojnosti omejene.” Pri čemer vprašanja glede snemanja sodnih obravnav ne sodijo v pristojnosti informacijskega pooblaščenca, temveč jih obravnava sodni red.

“Uporaba nezakonito narejenih posnetkov glavne obravnave in s tem povezana izdaja varovanih podatkov bi lahko v določenih primerih pomenila tudi storitev kaznivega dejanja kršitve tajnosti postopka po kazenskem zakoniku, pregon za navedeno kaznivo dejanje pa se začne po uradni dolžnosti,” še pojasnjuje Prelesnikova.


Najbolj brano