Na vipavski hitri cesti se obeta delovno leto

Dars je minuli teden z družbo Kolektor CPG Nova Gorica v skupnem nastopu s podjetjem Petrič iz Ajdovščine podpisal 5,2 milijona evrov vredno pogodbo za gradnjo testnih polj protivetrne zaščite na vipavski hitri cesti. Z deli na trasi naj bi začeli spomladi. Izteka se tudi razpis za rušenje in preureditev 16 cestninskih postaj, številnih tudi na Primorskem.

Gradnja treh testnih polj protivetrne zaščite bo stala 5,2 milijona 
evrov.  Foto: Leo Caharija
Gradnja treh testnih polj protivetrne zaščite bo stala 5,2 milijona evrov.  Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Po vnovičnem javnem razpisu za gradnjo treh testnih polj protivetrne zaščite na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in Ajdovščino je Dars ta teden sklenil pogodbo z edinim ponudnikom. Gre za skupni nastop družb Kolektor CPG Nova Gorica in Petrič Ajdovščina, ki bosta dela po pogodbi opravili za 5,2 milijona evrov. Priprave naj bi začeli takoj, sama gradbena dela pa spomladi, so pojasnili na Darsu.

Tri testna polja za meritve

Kot je znano, bodo na najbolj izpostavljenih odsekih vipavske hitre ceste postavili tri testna polja, kjer bodo opravljali stacionarne in mobilne meritve burje. Rezultati teh bodo pokazali, ali so predvidene rešitve primerne ali pa jih bo treba pred razpisom za postavitev celotne protivetrne zaščite na odseku med Razdrtim in Ajdovščino še dodelati. Prvo testno polje bo na viaduktu Lozice, drugo pri strelišču Mlake, tretje pa med Vipavo in Logom.

5,2

milijona evrov bo stala gradnja treh testnih polj protivetrne zaščite

Aktualni projekt je razdeljen v dva sklopa. “Prva faza pogodbenih del bo vključevala izdelavo elaboratov in fizično izvedbo testnih polj, ki bo trajala približno šest mesecev, druga faza pa bo vključevala izvedbo stacionarnih in mobilnih meritev vetra pri pojavih močne burje,” je v imenu Darsove službe za komuniciranje pojasnil Marjan Koler. Meritve naj bi izvajali med oktobrom in aprilom, ko je običajno največ pojavov močnejših sunkov burje, vendar ne več kot dve leti.

Dars je 27. novembra lani objavil javni razpis za rušitev in preureditev skupno 16 cestninskih postaj, rok za oddajo ponudb pa se izteče 21. januarja. “Če bo razpis uspešen, bomo v letošnjem letu lahko odstranili in preuredili območja še vseh preostalih nekdanjih cestninskih postaj na primorskih avtocestah in hitrih cestah, Videž, Bazara, Senožeče, Divača, Kozina ter sanirali voziščne konstrukcije priključkov Senožeče, Divača in Kozina,” je pojasnil Koler.

Obnova odseka med Vogrskim in Šempetrom

Z rušitvijo in s preureditvijo območja cestninske postaje Bazara pri Šempetru je povezana tudi obnova prve etape vozišča vipavske hitre ceste na odseku med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici. “Trenutno je v sklepni fazi projektiranje te obnove, sledi priprava razpisa za izvajalca del ter njegova objava. Če bo razpis uspešno zaključen in bomo lahko pravočasno sklenili pogodbo, je v letošnjem načrtu obnov predvideno, da z deli pričnemo jeseni. Predvidoma od začetka septembra do sredine novembra bi v okviru prve etape del obnovili nekaj manj kot štiri kilometre cestišča na obeh polovicah hitre ceste H4 na odseku med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici,” je še dodal Koler.

Nato pa naj bi, predvidoma prihodnje leto, obnovili še dobrih šest kilometrov dolg odsek med Selom in Vogrskim.


Najbolj brano