Ko o javnih delih odločajo poštarji

Vse občine vsako leto razdelijo društvom več deset tisoč evrov. Da jim društva ne bi očitala netransparentnosti in nepravičnosti, so občine z leti sestavile merila za delitev denarja: število članov, število mladih, sodelovanje na javnih prireditvah, dosežki na nacionalni ravni, ... Tako z omejenim denarjem poskrbijo, da dobijo več boljši.

A tega, kar zna tudi najmanjša občina z deseterico zaposlenih, ne znajo in ne zmorejo v zavodu za zaposlovanje in na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predvsem v slednjem, kjer so spisali zakon o javnih delih, po katerem je pri delitvi denarja za javna dela glavno merilo - poštni žig. Uradno sicer trdijo, da to ni res, a obenem navajajo (svoj) zakon, ki pravi, da “strokovne komisije obravnavajo predložene ponudbe po vrstnem redu njihovega prispetja do porabe razpoložljivih finančnih sredstev”.

Za absurd z minutami ob prijavah javnih del na ministrstvu pravijo, da se ga ne da odpraviti. Kar je neumnost. Vedno se da določiti izločitvena merila, ki so boljša od gneče na pošti.

Doslej velikih težav zaradi tega ni bilo, ker je bilo denarja bolj ali manj dovolj. Za letošnja javna dela pa ga je bilo deset milijonov evrov manj kot lani, zmanjkalo ga je za več kot tretjino prijavljenih. In kako so na zavodu izločili tretjino? Kot piše v zakonu: glede na čas prispetja vloge. Prvih 1396 vlog je denar dobilo, naslednjih 874 ne. Pri čemer teh 874 ni bilo počasnežev, ki bi vlogo oddali čet teden dni. Ne, oddali so jo takoj, ko je bilo mogoče: 5. decembra ob 8. uri zjutraj na pošti ali na zavodu.

Toda sprejemna okenca zavoda in pošt so omejena. Tako sta na pošti v Divači stala v vrsti dva prijavitelja. Prvi je dobil žig 8.00 in uspel, drugi je prišel na vrsto ob 8.02 in bil med tistimi 874, za katere je denarja zmanjkalo. V Komnu je imela šola srečo, da je stala njihova tajnica sama pred pošto. V Postojni jih je čakalo 19, zato jih je veliko odpadlo.

Podobno se je pred leti zgodilo s sofinanciranjem deficitarnih poklicev in do spremembe šolske zakonodaje tudi z vpisi na srednje, višje in visoke šole, kjer so hitrejši dijaki in študentje, ki so se vpisali samo zaradi statusa, pobrali mesta tistim, ki so zares želeli študirati. Obe anomaliji so pristojni odpravili. Za absurd z minutami ob prijavah javnih del na ministrstvu pravijo, da se ga ne da odpraviti. Kar je neumnost. Vedno se da določiti izločitvena merila, ki so boljša od gneče na pošti.


Preberite še


Najbolj brano