Čisto nova srajčka in še pesem kot zdravilo za strah

“Pesem je zdravilo za strah,” se je v soboto dopoldne razlegalo iz velike dvorane Gledališča Koper. Otroke in otroke po duši je raznežila gostujoča predstava Kdo je napravil Vidku srajčico, pri kateri je sodelovalo tudi več Primorcev, od režiserke Katje Pegan do glasbenice Tinkare Kovač, ki pa je tokrat nastopila kot igralka v vlogi matere.

V kranjski uprizoritvi pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico igra tudi Tinkara Kovač (desno).   Foto: Maja Pertič Koper
V kranjski uprizoritvi pravljice Kdo je napravil Vidku srajčico igra tudi Tinkara Kovač (desno).  Foto: Maja Pertič Koper

Že ponarodelo pravljico je na odru Prešernovega gledališča Kranj v začetku sezone režirala Katja Pegan, sicer direktorica koprskega teatra, za scenografijo je poskrbel njen sin Voranc Kumar, za glasbo Mirko Vuksanović, sodelovali so še dramaturginja Marinka Poštrak, kostumografinja Ana Matijević in drugi. Zgodbo o tem, kako se dobro vrača z dobrim, je napisal Fran Levstik, leta 1984 pa je razširjena zaživela v priredbi Borisa A. Novaka, obogatena zlasti s songi. Radijski igri v režiji Rosande Sajko je sledil televizijski muzikal Zdravilo za strah v režiji Slavka Hrena, temu pa še kaseta in CD s posnetki songov, ki jih je uglasbil avtorjev brat Jerko Novak, zapela pa Neca Falk.

 V kranjski predstavi songi zazvenijo v povsem novih glasbenih preoblekah. Malega Vidka, najmlajšega otroka v družini, ki vselej dobi že dodobra ponošene obleke starejših otrok, igra Blaž Setnikar, njegove brate in sestre pa Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Darja Reichman, Aljoša Ternovšek in Vesna Slapar, slikoviti in kratkočasni tudi kot ovca, grm, pajek, rak in ptiček, ki Vidku stkejo novo, snežno belo srajčko.


Najbolj brano