Tatovi skozi streho po orožje

Policija intenzivno preiskuje vlom v ljubljansko trgovino z orožjem 365 Plus, ki se je zgodil v noči na sredo. Neznanci so se alarmnim napravam po poročanju Večera izognili tako, da so v trgovino vlomili skozi streho. Odnesli naj bi več kot 50 kosov orožja, med drugim tudi dva bombometa. Policija je o kraji orožja obvestila tudi tuje varnostne organe.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

LJUBLJANA > Uradne informacije o sredinem nočnem dogajanju so še precej skope. Vodja ljubljanskih kriminalistov Damjan Petrič je včeraj potrdil, da obravnavajo vlom v poslovni prostor v Ljubljani, od koder je izginilo več različnih kosov orožja, predvsem kratkocevno orožje. Potrdil je, da so tatovi iz objekta ukradli tudi dva bombometa.

Neznanci so z vlomom in drugim premagovanjem ovir v noči na sredo prišli v poslovne prostore podjetja, je pojasnil Petrič. “Gre za orožje, ki je po zakonu o orožju opredeljeno kot prepovedano orožje, in orožje, za katerega je potrebno dovoljenje,” je dodal vodja ljubljanskih kriminalistov. Povedal je še, da je vse od prijave vloma do včeraj dopoldne potekal ogled ter pregled bližnje in širše okolice, da bi zavarovali sledi in predmete, ki bi jih lahko uporabili kot dokaze v nadaljnjih postopkih. Na ljubljanski policijski upravi so še pojasnili, da so o vlomu obvestili partnerske službe doma in v tujini ter pristojne inšpekcijske službe.

83

trgovcev v Sloveniji prodaja orožje. Notranji minister je inšpektoratu odredil izredni nadzor pri vseh.

Po poročanju medijev naj bi neznanci ukradli več polavtomatskih pištol in pušk, škode naj bi bilo za več kot 30.000 evrov. Večer je poročal, da naj bi vlomilci v skladišče orožja prišli skozi streho, embalažo orožja pa naj bi po vlomu odvrgli v Ljubljanico.

Podjetje ima vsa dovoljenja

Na ministrstvu za notranje zadeve so potrdili, da so obveščeni o vlomu v podjetje 365 Plus. “Pri preverjanju smo že ugotovili, da ima podjetje vsa potrebna dovoljenja za opravljanje dejavnosti prometa z orožjem,” so sporočili. V okviru svojih pristojnosti se je v zadevo vključil tudi inšpektorat za notranje zadeve. V podjetju 365 PLUS so v letu 2015 opravili dva nadzora glede prometa s pirotehniko in orožjem. Pri orožju nepravilnosti niso ugotovili, pri pirotehniki pa se je izkazalo, da trgovec prodaja pirotehnične izdelke brez ustreznega dovoljenja, zato so podjetju prepovedali prodajo teh izdelkov in mu naložili 5000 evrov denarne kazni. Med nadzorom v letu 2017 nepravilnosti niso ugotovili.

Minister za notranje zadeve Boštjan Pokljukar je inšpektoratu takoj po vlomu v ljubljansko podjetje odredil izredni nadzor pri vseh trgovcih v Sloveniji, ki jih je 83.

Kako mora biti urejeno skladišče orožja

Na ministrstvu so pojasnili še nekaj določil, ki urejajo prodajo orožja. Podjetja, ki se s tem ukvarjajo, morajo izpolnjevati posebne pogoje po zakonu o orožju in dobiti dovoljenje ministrstva za notranje zadeve.

Prostor v trgovini, kjer se hrani orožje, mora biti namenjen izključno hrambi orožja in mora biti mehansko zaščiten. Če je to v pritličju, morajo biti okna od zunaj zavarovana s kovinskimi rešetkami ali posebej zaklenjenimi lesenimi polkni oziroma kovinskimi roloji. Okna morajo imeti kovinske okvirje in varnostno zasteklitev. Vrata morajo biti masivna, brez steklenih odprtin, z mehanizmom večtočkovnega zapiranja ali s ključavnico, varovano proti lomljenju.

Ko v objektu ni ljudi, mora biti prostor tudi elektronsko zaščiten (s senzorji gibanja, videonadzorom, ...). Če v prostoru hranijo več kot 30 kosov orožja, za katerega je potrebno imeti dovoljenje, mora biti v času, ko v objektu ni ljudi, signal povezan na intervencijski center varnostnega podjetja.


Najbolj brano