Goprojeva sedmica je zadetek v polno

Verjetno ni ljubitelja športnih posnetkov, ki še ni slišal za Gopro. Najnovejši model hero je novembra dobil sedmo različico in s tem dosegel prelomno poglavje v izboljšavah.

GoPro Hero 7 Black čaka na vaš glasovni ukaz.   Foto: Leo Caharija
GoPro Hero 7 Black čaka na vaš glasovni ukaz.  Foto: Leo Caharija

Vprašanje, kaj lahko Gopro sploh ponudi novega, je v hipu zvodenelo, ko se je pojavil zadnji hero 7. Največja novost je tako imenovana hypersmooth stabilizacija snemanja, ki je naredila zgodovinski preboj na tem področju. Nova akcijska športna kamera gopro hero 7 je le na prvi pogled enaka predhodnikoma 5 in 6.

Ogromno naprednih nastavitev

Sedmica je na voljo v treh zmogljivostnih izvedbah - white, silver in black. Black za razliko od ostalih dveh omogoča ogromno naprednih nastavitev. Novosti so še večji dinamični razpon, boljši zvok, hitrejše delovanje in naprednejši načini snemanja, med katerimi je timewarp - posebna oblika timelapsa (časovni posnetek) z do desetkrat pohitrenim zapisom. Hiper gladka stabilizacija omogoča neverjetno umirjenost posnetka, kot bi za snemanje uporabljali dodatni zunanji mehansko-elektronski umirjevalec tresljajev - gimbal.

Nočni posnetek neba nad Šempasom. Osvetlitev 30 sek, ISO 800 sekvenca za nočni film

Ostale pomembne lastnosti sedmice: visoko ločljivostni video 4k s 60 slikami na sekundo, glasovni nadzor kamere ob vklopu in izkopu ali za začetek in konec snemanja ter drugi zvočni ukazi, po želji uporaba kamere le z enim gumbom za upravljanje, zaslon na dotik ter osemkrat upočasnjeni posnetek. Kamera omogoča tudi prenos v živo na facebook, youtube, twitch in vimeo.

Hero 7 uspešno kljubuje tudi direktnim sončnim žarkom v objektiv, brez nadležnega bleska.

Tudi sedmica kot predhodniki ostaja vodoodporna brez uporabe dodatnega ohišja do desetih metrov globine. Kamera se ponaša še z zajemom fotografij 12 milijonov pik, naprednim zmanjševanjem hrupa vetra s tremi mikrofoni, ultra širokokotnim objektivom iz stekla, 5 GHz prenosom wi-fi za dvakrat hitrejše daljinsko upravljanje kamere in prenos podatkov z nje na telefon ali omrežje. Tu sta še timelapse - časovno intervalno zajemanje za dnevne in nočne posnetke ter vgrajen GPS sprejemnik.

Posnetek je lahko tudi optično neukrivljen, a potem je kot zajema ožji.

Snemanje časovnih filmov je boljše in lažje, saj novi čip z 2gb delovnega spomina omogoča shrambo raw datoteke brez kakršnih koli težav in časovnih zamikov. Velika novost warp timelapse je prava osvežitev v funkcijah. Doslej smo za takšen posnetek potrebovali zbranost, pripravo in kasneje še programsko podporo, sedaj je vse to na dosegu dveh dotikov. Kakovost fotografij je v primerjavi s starejšimi modeli izboljšana, ampak samo pri modelu black, ki ima edini v seriji 7 novo tipalo GP1, uporabljeno že pri modelu 6.

S super širokokotnim objektivom boste kos tudi manjšim ali slabo osvetljenim prostorom.

Vsestranska kamera

Kamero sem testiral zlasti v meni najljubši nastavitvi, nočnemu timelapsu. Za nastavitve sem uporabil 30-sekundno osvetlitev, nastavitev beline 2800k ter avtomatski presledek, kar pomeni, da takoj po opravljenem posnetku kamera nadaljuje do preklica ali zapolnitve kartice. Kamera je bila na stojalu od 21. ure do 6. ure zjutraj in je opravila 1090 posnetkov, zato pa sem potreboval zunanjo baterijo, takšno, ki se uporablja tudi za telefon. Posnetke sem združil v filmček v brezplačni programski opremi virtualdub za windows okolje.

Poleg nočnega videa si lahko ogledate še nekaj krajših hyperlapse filmčkov.

Gopro hero 7 black odlikuje tudi svetovno usklajena cena - 429 evrov. V preizkus so nam ga prijazno odstopili v spletni trgovini fotoklik.

Hero 7 je resnično vsestranska kamera in ne samo pripomoček za adrenalinsko snemanje, zato je uporabna tudi kot vlogerska kamera ali samodejni fotoaparat, ne glede na vremenske razmere, ob vseh mogočih nastavitvah pa ji lahko še glasovno ukazujemo. Bi radi še kaj več?


Najbolj brano