Lani so rešili 67 ljudi

Skupno 74 reševalnih ali iskalnih akcij, v katerih so rešili 67 ljudi in v dolino, žal, prinesli osem trupel, je lanska statistika tolminskih gorskih reševalcev. Ti so lani praznovali 70-letnico postaje, 35 operativcem v petih skupinah pa sta se pridružila dva nova. Lani so jim marsikatero uro prihranili jadralni padalci oziroma zanje (ne)ugodno vreme.

Gorski reševalci v svojem prostem času tvegajo tudi svoje zdravje, 
da bi rešili pomoči potrebne. Foto: GRS Tolmin
Gorski reševalci v svojem prostem času tvegajo tudi svoje zdravje, da bi rešili pomoči potrebne. Foto: GRS Tolmin

TOLMIN > “Lansko leto je bilo kar umirjeno, kar nam je prišlo zelo prav, ker smo imeli veliko drugega dela. Praznovali smo 70-letnico, izdali smo zbornik, knjigo, koledar …” pravi načelnik tolminske postaje gorske reševalne službe Žarko Trušnovec.

Dež in lepo vreme sta jim prihranila veliko ur

Manj dela za gorske reševalce je povzročilo predvsem neugodno vreme za jadralne padalce v začetku leta in zelo ugodno v drugi polovici. “Leta 2017 smo našteli 51 padalskih nesreč, lani pa samo 20. Prvi del leta je bilo zelo deževen, potem pa so bile razmere očitno tako dobre, da ni prihajalo do nesreč,” sklepa Trušnovec. Je bilo pa lani več nesreč na vodi kot prejšnja leta.

8 trupel so tolminski gorski reševalci lani prinesli v dolino. Med rešenimi se jih je 4

hudo, 10 lažepoškodovalo.

Gorski reševalci iz Tolmina, Ajdovščine, Podbrda, Kobarida in Cerknega ter Idrije so lani posredovali v vseh mesecih in pri vseh dejavnostih. “Razen nesreč pri smučanju in turnem smučanju smo lani reševali čisto v vseh drugih nesrečah. Od hribovskih, plezalnih in padalskih do prometnih. Teh ni veliko, jih je pa vsako leto nekaj,” pojasnjuje Trušnovec in dodaja, da se po reševanjih v prometnih nesrečah zrcali teren, v katerem živijo. Po večini drugih delov države namreč ob prometnih nesrečah niti v sanjah ne bi poklicali gorskih reševalcev.

Pomagali kar 2139 ur

35 operativnih reševalcev tolminske postaje je lani pomagalo 74-krat (leta 2017 so odhiteli na pomoč 98-krat), od tega so 60-krat reševali, 14-krat pa iskali pogrešane. V akcijah so reševali ali iskali 75 ljudi, od katerih se je večina pogrešanih ali ponesrečenih vrnila domov živa in zdrava, 24 se jih je hudo poškodovalo, deset laže, osem pa jih je v gorah izgubilo življenje. Reševalcem so 19-krat prileteli na pomoč tudi s helikopterjem, 39-krat pa je bil z njimi zdravnik.

24 intervencij manj kot predlani so tolminski gorski reševalci opravili lani.

Reševalci so lani v akcijah preživeli 2139 ur, devetkrat so imeli po dve, enkrat pa celo tri posredovanja v istem dnevu. Med reševanji in iskanji so prevozili kar 3894 kilometrov. Najpogosteje so jih klicali na pomoč na območju Tolmina, nato na ajdovskem, kobariškem in idrijsko-cerkljanskem območju, najmanj dela pa je imela skupina iz Podbrda.

Največkrat reševali Nemce

Med 75 iskanimi ali poškodovanimi je bila večina (41) tujcev, in sicer iz 16 držav. Med njimi je bilo enajst Nemcev, štirje Italijani in Rusi, po trije Poljaki, Švicarji in Madžari, dva Francoza in Nizozemca ter Hrvat, državljan Združenih arabskih emiratov, Češke, ZDA, Škotske, Belgije in Kitajske. Največ nesreč se je zgodilo avgusta (14), septembra (12) in junija (11), najmanj, po dve, pa oktobra in decembra.

Poleg reševanj in iskanj so se gorski reševalci lani tudi usposabljali, predavali, zagotavljali dežurstva na 112 različnih pohodih, tekmovanjih in prireditvah, skrbeli za poletno dežurstvo in sodelovali na štirih tekmovanjih.

Tolminska postaja gorske reševalne službe šteje kar 90 članov, med njimi je 35 takih, ki jim dnevno ali tedensko zazvonijo pozivniki ali telefoni. Najštevilčnejša skupina je v Tolminu, pod okrilje tolminske postaje pa sodijo še skupine iz Ajdovščine, Podbrda, Kobarida, Cerknega in Idrije. Operativcem sta se lani pridružila dva nova pripravnika.


Najbolj brano