Primorska: skok na severu manjši kot na jugu

Konec decembra lani je bilo na zavodu za zaposlovanje 78.534 brezposelnih, kar je za dobre tri odstotke več kot novembra, a precej manj kot decembra predlani. Skok je bil pričakovan, saj se decembra običajno zviša število iztekov zaposlitev, hkrati pa se umiri zaposlovanje. Tudi na Primorskem se je število brezposelnih povečalo, a na severnem delu manj kot na južnem. Na severnem delu je bil skok najnižji v državi.

Vesna Petric Uran Foto: Leo Caharija
Vesna Petric Uran Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Kljub decembrskemu skoku je brezposelnost v lanskem letu upadla, k čemur so prispevala ugodna gospodarska gibanja. Decembra lani je bilo tako za 7,7 odstotka manj brezposelnih kot decembra 2017. V povprečju pa je bilo lani za 1,5 odstotka manj ljudi brez zaposlitve kot predlani.

Največ iztekov zaposlitev za določen čas

Na novo se je decembra lani na zavodu prijavilo 7298 brezposelnih, kar je za 18,8 odstotka več kot novembra in 11,3 odstotka manj kot decembra 2017. Med novo prijavljenimi je bilo 4661 brezposelnih zaradi izteka zaposlitev za določen čas, 550 iskalcev prve zaposlitve ter 1128 trajno presežnih delavcev in stečajnikov.

Vesna Petric Uran

direktorica novogoriškega zavoda za zaposlovanje:

“Delodajalci bodo sicer še povpraševali po delavcih, a med prijavljenimi brezposelnimi je vedno manj ustreznih ali takih, ki bi to lahko postali.”

Brezposelnost se je povečala v vseh območnih službah zavoda, največ v Pomurju (+7,2 odstotka). Območje, ki ga pokriva koprska služba zavoda, je po rasti števila brezposelnih na sredini lestvice (+2,1 odstotka); brezposelnih je bilo skupaj 5357. Na območju novogoriške službe zavoda pa se je brezposelnost povečala najmanj v državi - za 0,3 odstotka. Brezposelnih je bilo skupaj 3079.

Vse manj manevrskega prostora

“Trend upadanja brezposelnosti se bo tudi letos še nadaljeval, zaposlovanje pa se bo umirjalo. Delodajalci bodo sicer še povpraševali po delavcih, a med prijavljenimi brezposelnimi je vedno manj ustreznih ali takih, ki bi to lahko postali. Manevrskega prostora imamo vedno manj. Z našim načinom dela - z različnimi načini približevanjem delavcev trgu dela - smo te možnosti že v veliki meri izkoristili,” pravi direktorica novogoriškega zavoda za zaposlovanje Vesna Petric Uran.

Severna Primorska tudi sicer sodi med območja, kjer se je brezposelnost v zadnjem letu znižala. Med dvanajstimi območji v vsej državi zaseda tretje mesto (za območnima službama Trbovlje in Murska Sobota). Brezposelnost se je tako na severnem delu Primorske od decembra predlani do decembra lani znižala za 10,6 odstotka. Južni del Primorske je na zadnjem mestu te lestvice, saj se je brezposelnost znižala za štiri odstotke.


Najbolj brano