Domovi za upokojence se bodo letos podražili kar trikrat

V večini domov za upokojence bodo s 1. marcem podražili oskrbo, saj morajo zaposlenim dvigniti minimalno plačo in upoštevati še druge podrobnosti stavkovnega sporazuma med vlado in sindikati javnega sektorja. Ministrstvo za delo priporoča dvoodstotno podražitev oskrbe, kolikšna bo, pa je drugo vprašanje.

     Kljub odgovornemu delu in napornim urnikom zaposleni v 
domovih za upokojence  ne  sodijo v skupino javnih uslužbencev, 
katerih plače  krijejo   iz državnega proračuna.
Kljub odgovornemu delu in napornim urnikom zaposleni v domovih za upokojence ne sodijo v skupino javnih uslužbencev, katerih plače krijejo iz državnega proračuna. 

PRIMORSKA > V Domu upokojencev Nova Gorica ocenjujejo, da bodo oskrbnino s 1. marcem povišali za 2,5 odstotka do tri odstotke in v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica za tri odstotke, pravita novogoriški direktori Bojan Stante in ilirskobistriška direktorica Jasmina Tomažič, medtem ko se v Obalnem domu upokojencev Koper do podražitev 1. marca niso opredelili.

Predvideli so tri dvige plač

Stante pojasnjuje, da so se jim že 1. januarja zvišali stroški dela za približno 4,3 odstotka, predvidevajo še dva vala podobnega povišanja: prvega v začetku septembra (za 5,7 odstotka) in drugega v začetku novembra (za 6,7 odstotka). “Do konca leta se bo masa plač povečala za 4,9 odstotka,” napoveduje, Tanja Stibilj Slemič iz Doma starejših občanov Ajdovščina pa: “Strošek dela se nam bo po grobi oceni povečal za dobrih osem odstotkov.”

576 evrov mesečno namesto 563 bo stala osnovna namestitev v Izoli, 925 evrov namesto 907 pa najzahtevnejša namestitev.

Napredovanje zaposlenih v domovih za upokojence za en plačni razred se nanaša na celoten kolektiv z izjemo direktorja. Zaposleni v upravi (prav tako brez direktorja), delovni terapevti, fizioterapevti, socialni delavci in diplomirane medicinske sestre pa bodo v začetku novembra preskočili še en plačni razred. Vmes, 1. septembra, bodo levjemu deležu zaposlenih dvignili tudi dodatke za delo ob nedeljah, drugih prostih dnevih in ponoči.

V Izoli že uvedli izredno povišanje cen

V Domu upokojencev Izola so ministrstvu za delo že decembra predlagali, da bi s 1. januarjem vpeljali izredno povišanje cen osnovne oskrbe, in v teh dneh iz Ljubljane pričakujejo soglasje.

“Spremembe bi morali že prej izvesti”

V domovih za upokojence ne dvomijo, da so spremembe na področju plač v njihovi dejavnosti nujne, saj gre za zelo zahtevno in preslabo ovrednoteno delo. Nekatere spremembe bi morali izpeljati že veliko prej. “Kot dejavnost smo zabredli v globoko kadrovsko krizo, saj na območju celotne države občutimo velik primanjkljaj nizko plačanega kadra (strežnice, bolničarji negovalci, srednje medicinske sestre) kot tudi vseh ostalih, brez katerih zavodi ne morejo opravljati poslanstva. Ti raje delajo v trgovini ali proizvodnji, kjer imajo ugodnejše urnike,” je jasna Tanja Stibilj Slemič. Dodaja še, da so razočarani, da so ta delovna mesta pri dvigih plač skoraj izpustili, plače pa so popravili bolj izobraženim in bolje plačanim.

Direktor Vasja Medvešček pravi, da so storitve podražili za 2,34 odstotka, 205 oskrbovancev ali njihovih najbližjih svojcev bo to opazilo februarja. “Za standardno namestitev v domu bo treba za osnovno namestitev plačati približno 13 evrov več na mesec, torej 576 evrov namesto 563, in za najzahtevnejšo namestitev 18 evrov več - 925 evrov namesto 907,” pojasnjuje vodja računovodstva Davorina  Rodela. 1. marca bo sledila nova podražitev, saj bodo cene - kot vsako leto - uskladili z rastjo življenjskih stroškov. Koliko bo znašala ta uskladitev, Medvešček še ne ve, vendar ne dvomi, da bodo morali oskrbnino podražiti za nekaj odstotkov.

Opozarja še na posebno težavo; denar za plače strežnic, bolničarjev negovalcev, diplomirane medicinske sestre, delovni terapevtki in fizioterapevtko, ki predstavljajo skoraj polovico skoraj 110 zaposlenih, zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). “Denarja že vrsto let ne dobimo dovolj, primanjkljaj smo prisiljeni kriti z oskrbninami upokojencev. Z vsemi spremembami na področju plačnih razredov ter dodatkov bo nastala samo še večja vrzel,” pravi.

Domovi na slabšem kot negovalne bolnišnice

Pridružujeta se mu Stibilj Slemičeva in Martin Kopatin iz Centra starejših Pristan Vipava. “Denar, ki nam ga za izvajanje zdravstvene dejavnosti namenja ZZZS, že dolgo ne zadostuje niti za izplačilo plač zdravstveno-negovalnemu osebju, kaj šele za ostale stroške za te storitve. Zdravstveno nego nam ZZZS plačuje v višini 96 odstotkov cene, izračunane na plače pred 1. aprilom 2009,” pravi Stibilj Slemičeva.

“Z zavarovalnico se pogajamo, ali bomo dobili na primer 14 ali 15 evrov na oskrbovanca, medtem ko negovalna bolnišnica v takšnem primeru dobi 120 evrov. Očitno bo treba narediti radikalni korak in se odločiti, da upokojencev ne bomo več sprejemali, da nas bodo začeli jemati resno. Pridno delamo in iščemo notranje vire, zmanjkuje nam denarja za vzdrževanje in osnovne potrebščine. Ves denar vlagamo v kadre, ki jih sicer zelo spoštujemo, a denarja nimamo več od kod vzeti. Potrpimo lahko eno leto, toda ne moremo trpeti pet ali deset let,” opozarja Kopatin. Pravi še, da ga najbolj jezi, da na državnem nivoju sprejemajo dogovore, njim naložijo, da jih moramo izvajati, za to pa ne zagotovijo denarja.


Komentar novinarja

Mirjana Cerin

Nedostojna zadnja postaja

Država bo zvišala plače in dodatke tudi zaposlenim v domovih za upokojence, tudi čistilkam, pericam, strežnicam in drugemu osebju, ki kljub polnemu delovnemu času ne dosega praga minimalne plače. Končno, bi rekel vsak zdravorazumski človek. Pa vendar ima ta poteza kar nekaj temnih plati, kajti država ni zagotovila denarja za višje stroške dela, kar pomeni, da bodo direktorji domov za upokojence dodatni denar prisiljeni iskati v oskrbnini, ki jo plačujejo oskrbovanci ali njihovi ...

Preberi več

Najbolj brano