Si vaš zdravnik zasluži “cvek” ali odliko?

Kakšno oceno si za zdravljenje zaslužita vaš osebni zdravnik ali izbrani specialist? V petih javnih zdravstvenih zavodih, tudi v sežanskem zdravstvenem domu, bodo te dni bolniki začeli ocenjevati kakovost zdravljenja v pilotnem projektu zdravstvenega ministrstva. Vprašalnik naj bi zatem vpeljali v vse javne zavode.

Sedanji pilotni projekt je temelj za ocenjevanje bolnikov, kako so 
bili obravnavani pri vseh zdravnikih v javnem zdravstvu.
Sedanji pilotni projekt je temelj za ocenjevanje bolnikov, kako so bili obravnavani pri vseh zdravnikih v javnem zdravstvu. 

LJUBLJANA > Zdravstveno ministrstvo te dni uvaja pilotni projekt ocenjevanja zadovoljstva z zdravstveno obravnavo, ki temelji na vidikih kakovosti te obravnave za vse uporabnike v javnem zdravstvu.

Poskusno tudi v Sežani

Pilotni projekt so začeli uvajati v dveh zdravstvenih domovih (ZD) in treh bolnišnicah - v sežanskem in ljutomerskem ZD in v regionalnih bolnišnicah Novo Mesto, Trbovlje ter Brežice. Na podlagi izkušenj pilotnega testiranja bo ministrstvo oblikovalo metodologijo ocenjevanja za vse javne zdravstvene ustanove.

Pet poskusnih zajčkov

Pilotni projekt o ocenjevanju kakovosti zdravstvene obravnave uvaja zdravstveno ministrstvo za nekaj mesecev v pet javnih zdravstvenih ustanov. Med njimi sta dva zdravstvena domova, poleg ljutomerskega še sežanski s Primorske in tri bolnišnice - novomeška, trboveljska in brežiška.

V nastajanju projekta so sodelovali ključni deležniki v zdravstvu, partner je Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. Financira ga ministrstvo v sklopu rednih delovnih nalog, saj je del 15 ukrepov Projekta Šilih glede vrednotenja sistema zdravstvenega varstva.

Preprost vprašalnik

Vprašalnik je objavljen v slovenščini, italijanščini, madžarščini, angleščini in nemščini. Dostopen je na portalu zVem in zavihku eZdravje https://zvem.ezdrav.si/e-zdravje. in na straneh sodelujočih zavodov, kasneje bo na voljo na spletnih straneh vseh javnih zdravstvenih ustanov.

Bolniki lahko krajši vprašalnik izpolnijo najkasneje tri mesece po zdravstveni obravnavi. V bolnikovem imenu ga lahko izpolnijo tudi bližnji ali skrbniki pravic bolnika. Ocenjuje se v razponu od ocene ena (zelo slabo) do pet (odlično). Pacient lahko označi področja, za katere meni, da jih je treba izboljšati. Imena in priimka ni treba navesti, označiti je treba le starostno obdobje, spol in stopnjo izobrazbe.

Poročila o ocenah bodo objavljena na spletni strani ustanove, kjer je bil pacient obravnavan. Podatke bo spremljalo tudi ministrstvo.


Najbolj brano