Dr. Veronika Podgoršek o novoletnih zaobljubah: “Pomagaj si sam in drugi ti bodo pomagali”

“Raje se zahvalimo za to, kar imamo, kot da se obremenjujemo z novoletnimi zaobljubami. Lahko si preprosto rečemo: želim si, da bi novo leto bilo takšno, kot je bilo odhajajoče, da bom zdrav in bom lahko delal stvari, ki sem jih doslej,” o novoletnih zaobljubah razmišlja psihoterapevtka dr. Veronika Podgoršek.

Dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka, pisateljica in kolumnistka Foto: Leo Caharija
Dr. Veronika Podgoršek, psihoterapevtka, pisateljica in kolumnistka Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Bolj zdravo jesti, več telovaditi, privarčevati več denarja, ... “Vsako leto ob tem času se srečujemo s tovrstnimi zaobljubami. Pravzaprav sta dve obdobji vsako leto, ki veljata za prelomnici: ena je januarja z novim letom, druga pa septembra z novimi šolskim letom,” pravi Veronika Podgoršek, doktorica znanosti iz področja družinske in zakonske terapije. Takšnih zaobljub ne bi ravno svetovala. “Velikokrat preveč poslušamo druge in jih posnemamo. Bombardirani smo z najrazličnejšimi informacijami, ki nam sporočajo, kaj naj bi bilo dobro za nas. Naj bi. In potem verjamemo, da bi morali tudi mi poskusiti, ker nas bo ravno to naredilo srečnejšega in boljšega. Težavi pa sta v tem, da v sebi še nismo pripravljeni ali pa, da preprosto nismo za to, da nam to ne ustreza,” izpostavlja. Vadba pilates ali brezglutenska terapija, denimo, pač ne ustrezata vsakemu. “Premalokrat se vprašamo, katera pot bi bila tista naša pot, ki bi nas pripeljala do občutkov, da bi si rekel: to mi je všeč, to je zame, pri tem se dobro počutim ...,” razlaga.

Predvsem pa moramo biti za nove stvari pripravljeni. “Če nismo pripravljeni, je potem frustracija samo še večja,” pravi Veronika Podgoršek. Kot pravi, se obnašamo kot otroci, ki govorijo, da bomo med počitnicami delali za šolo, potem pa iz dneva v dan to prelagajo in so vse počitnice v frustraciji. “Identično delamo odrasli. Zakaj si raje ne rečemo: prav, mislim, da bi bilo to zame, vendar še ne zdaj, ker nisem pripravljen. O tem razmišljam, vem, da me to v prihodnosti še čaka, ampak si ne povzročam dodatnega stresa z neuspehom,” svetuje Podgorškova.

Kakšne naj bodo novoletne zaobljube, da nam ne bo zmanjkalo volje že januarja? “Najprej se moramo vprašati, ali res potrebujemo nekaj novega in drugačnega. Včasih ljudje ne znamo uživati v tistem, kar imamo. Dobrega ne spreminjajte, ampak ga vzdržujte. Si lahko srečen in zadovoljen s tem, kar imaš? Zakaj si povzročati frustracije?” samospraševanje svetuje psihoterapevtka.

Tisti, ki na katerem področju res niso zadovoljni, pa se morajo vprašati, kaj narediti za to, predvsem pa, ali so za to že pripravljeni. “Ker s tem se izognemo avtomatičnemu neuspehu, ki si ga sami povzročimo,” pravi. Primer: narediš si novoletno zaobljubo, da boš shujšal, potem pa si jezen na svoje bližnje, ki opozorijo na tvojo obljubo, ko si privoščiš hamburger. Ali pa kriviš trenerje v telovadnici, da vaje pri tebi ne delujejo, v resnici pa ne “deluješ” sam. Kajti glavni razlog, da se ljudje ne držimo novoletnih zaobljub, je ravno v tem, da nanje še nismo pripravljeni, poudarja. “Če si pripravljen, bo vse delovalo, ker boš ti delal za to. Pomagaj si sam in drugi ti bodo lahko pomagali. Ne morejo pa ti pomagati, če si ne pomagaš sam,” sklene Veronika Podgoršek.


Najbolj brano