Festival presežkov

Ob 12. festivalu športnih filmov Boff, ki se je pričel včeraj, organizatorji ugotavljajo, da se je ta končno prijel tudi med domačini. Prepoznaven postaja v širšem evropskem prostoru, predvsem pa promovira Posočje s ponudbo vrste adrenalinskih športov, ki jih avanturisti sicer iščejo po vsem svetu.

Drevi ob 22. uri bo v Kulturnem domu Bovec na sporedu film Dežela, ki jo oblikujejo ženske.
Drevi ob 22. uri bo v Kulturnem domu Bovec na sporedu film Dežela, ki jo oblikujejo ženske.  

BOVEC > “Med 27 filmi, ki so na ogled do nedelje, ne bi izpostavljal nobenega. Bi bilo krivično, ker so zelo različni po dolžini in sporočilu. Smo pa zadovoljni, ker je med njimi tudi devet slovenskih, ki bodo na ogled v nedeljo. Prisotni bodo njihovi akterji in ustvarjalci, ki bodo na voljo za pogovor,” pojasnjuje odgovorni za stike z javnostjo Andrej Dekleva.

Dolgoletni direktor festivala Jan Maček dodaja: “Odločili smo se, da programa ne bomo nadgrajevali, naša prva naloga je izboljšanje tehnike s podnapisi vred. Okoli 80 odstotkov obiskovalcev prihaja od drugod. Zadovoljni smo, da se na račun festivala število nočitev povečuje. Lani smo zabeležili skromnih 60 rezervacij, letos pa trikrat več.” Maček izpostavlja film o varovanju reke Soče in ostalih rek na Balkanu The Undamaged, včeraj pa so na okrogli mizi govorili tudi o preobremenjenosti Soče z mnogimi podjetji za prevoz turistov z rafti. Tako kot občine Bovec, Kobarid in Tolmin bodo iskali rešitev.

Ključna je ekologija

Filmi prinašajo edinstvene, skoraj nadčloveške podvige v alpinizmu, v soteskanju, v prostem smučanju, v rečnih brzicah ... Vsi ustvarjalci z akterji vred pa poudarjajo ekologijo, sobivanje športa in narave. Jani in Jure Klavora predstavljata Batel, dokumentarni film o zgodovini in razvoju kajakaštva v Solkanu. Začetki solkanskega kajakaštva segajo v 30. leta prejšnjega stoletja in odtlej se je zvrstilo kar nekaj mejnikov, ki so zaznamovali ta šport na goriškem. Alberto Dal Maso predstavlja zahtevno ledno smer po steni vzhodne vertikale Brezna pod Velbom, ki je filmu tudi dalo ime. Gre za impozantno, 501 meter globoko brezno z ustjem oziroma vhodom na Kaninskih podih pod Laško planjo. Brezno je skoraj vse do velike snežne police 300 metrov nižje okovano v led. Smer spada med prve velike ledene smeri pod površjem zemlje, ki so jih preplezali s sodobno alpinistično ledno in kombinirano tehniko.

Bodo res vse potopili?

Maček posebej opozarja na letošnji film The Undamaged, ki bo na ogled drevi ob 20. uri. v Kulturnem domu Bovec. Prikazuje zadnje prosto tekoče reke v Evropi in pripoveduje, kako otočke divjine in sonaravnega načina bivanja ogrožajo načrti za izgradnjo več kot 3000 jezov. “Če jih bodo zgradili, bodo potopili vasi, polja, obrečne ekosisteme in priložnost za trajnostni turizem. Zato smo kajakaši, lokalci in naravovarstveniki združili moči ter se z Balkan Rivers Tour uprli pohlepu na način, ki ni le zabaven, temveč tudi uspešen,” pravijo ustvarjalci filma, ki je opremljen s slovenskimi podnapisi.

Zvrstilo se bo tudi več predavanj in dodatnih dogodivščin. Udeleženci bodo smučali na Kaninu, pod večer pa se bodo pogovarjali z Žigo Humarjem, ki je deset let preverjal najlepše možnosti za soteskanje po Evropi. V predavanju se bo dotaknil različnih evropskih soteskarskih destinacij, njihovih lepot, posebnosti in vidika varovanja okolja. Andraž Anderle bo pripovedoval o lednem plezalstvu, Boštjan Biščak pa bo ob fotografijah predstavil svojo alpinistično pot in knjigo Igra in biseri.


Najbolj brano