Bleščice, perje, kič in žamet - zaželeno je vse

Zadnja noč v letu je čas, ko na svoj račun pridejo tudi ljubitelji mode. Za ta poseben večer se namreč tako ženske kot moški radi oblečejo drugače kot sicer. Običajno to noč lahko izstopajo s svojo opravo, zato primorska mlada modna oblikovalca svetujeta, naj ta večer nikar ne “skoparijo” z materiali in posebnimi kroji ter kičem. Sanija Reja iz Goriških brd stavi na drzne kreacije iz žameta in bleščice, Rok Čibej iz Solkana pa trdi, da nikoli nismo preveč oblečeni, zato večkrat izpostavi rek, ki drži zanj: “Več je več.”

Rok Čibej s Heleno Blagne, ki je na svojem koncertu nosila njegovo 
kreacijo. Foto: Osebni arhiv Rok Čibej
Rok Čibej s Heleno Blagne, ki je na svojem koncertu nosila njegovo kreacijo. Foto: Osebni arhiv Rok Čibej

Dva primorska oblikovalca - Brika Sanija Reja in Solkanec Rok Čibej, ki si življenja brez modnih kreacij že nekaj let ne moreta več predstavljati, sta v teh dneh vpeta v ustvarjalni kaos, ki je značilen za prednovoletni čas. Pred vrati je namreč zadnja noč v letu, ko se lahko oblečemo drugače kot običajno. Predvsem smo lahko bolj drzni pri izbiri praznične oprave, saj je med letom manj podobnih priložnosti za njihovo nošenje, če seveda izvzamemo znane igralce, glasbenike ter člane kraljevih družin.

Sanija Reja pri silvestrski opravi stavi na drznost.

“Ne uporabljam nobenih umetnih materialov ali poceni stvari. Všeč so mi različni slogi. Rad vidim, da je vsega preveč.”

Rok Čibejmodni oblikovalec

Zmagovalka tedna mode

Pri svojih 32 letih se lahko Sanija Reja iz Neblega pohvali z osmimi samostojnimi modnimi revijami na slovenskih tednih mode, v sklopu študija oblikovanja tekstilij in oblačil na Naravoslovno-tehniški fakulteti (NTF) Univerze v Ljubljani pa je sodelovala še na dodatnih štirih. Že ob predstavitvi diplomske kolekcije Lov'e'Hunting je prejela svojo prvo nagrado za najboljšo modno kolekcijo, sledila je nagrada Trend 2012 še pod imenom Young@Squat. Novembra pa je na ljubljanskem tednu mode (LJFW) za kolekcijo Parunka Svarunka prejela prvič podeljeno nagrado WOW (Winner of the Week). “Podelili so nagrado za najboljšo modno kolekcijo WOW oziroma Zmagovalec/-ka tedna. Nagrade mi veliko pomenijo, še posebej ta, saj so v žiriji zanjo sedeli vlogerji, modni uredniki, fotografi, instagram vplivneži, stilisti in drugi. Žirija je bila zares mešana in pestra, kar mi je bilo zelo všeč. Sicer pa sem vesela tudi vseh pohval, še posebej, ko me kdo ustavi na ulici,” navdušenja ne skriva Sanija. Modni navdušenci in poznavalci v prestolnici jo sicer že dobro poznajo, prav zaradi številnih sodelovanj na največjih modnih dogodkih pri nas. “Predvsem pa je pri teh dogodkih najbolj zanimivo in zabavno dogajanje v zakulisju, ki ga obiskovalci ne spoznajo. Tam se čuti pravi adrenalin tovrstnih dogodkov,” še pove.

Vizualna umetnica Nina Kurnik nosi kreacijo, pravšnjo tudi za silvestrovo.

K njeni prepoznavnosti pa pripomore tudi njega vloga garderoberke in pomočnice stilistke Barbare Žgalin v informativnem programu Pop Tv in oddaje Svet na Kanalu A. “To delo opravljam že tri leta in me zelo veseli. Obenem spoznavam znane in uspešne Slovence, ki jih nato oblačim tudi za zasebne dogodke,” doda. Za sklepno prireditev Femme Fatale je v svojo kreacijo odela vizualno umetnico Nino Kurnik. “Prav ta kreacija je bila inspiracija za mojo zadnjo kolekcijo Parunka Svarunka, za katero sem idejo črpala iz slovanske mitologije. Dobila sem jo pred letom in pol, pol leta pred tednom mode pa sem intenzivno pripravljala kolekcijo s 14 kosi oblačil za ženske,” pojasni in doda, da je za to priložnost moške slovanske bogove poženščila. “Ker so bajeslovna bitja misteriozna, sem za oblačila uporabila razkošne kroje in materiale, kot so umetno krzno, bogati brokati, svila, volna, kašmir … Ob temnejših barvah je izstopala tudi rumena.”

Ljubitelji unikatne mode lahko njene kreacije najdejo v trgovini Pentlja v stari Ljubljani, njen modna blagovna znamka pa se uradno imenuje Sanija Reja Aske.

Briška oblikovalka za zadnjo noč v letu predlaga kreacijo iz žameta.

Osebnostni stil izkazuje zvestobo

Največ navdiha črpa iz svojega otroštva, prežetega z naravo in kulturno tradicijo Goriških brd, kamor se iz Ljubljane rada vrne. Zagovarja osebnostni stil v vseh letnih časih. Pri oblikovanju se navezuje tudi na zgodovino in detajle, ki jih združuje v nosljive in mladostne kose oblačil.

“Vedno ostajam zvesta sebi in se ne zgledujem zgolj po zadnjih modnih trendih. Tudi materiale nabavljam v tujini, saj v Sloveniji nabor ni dovolj pester, da bi naša ustvarjalnost lahko prišla do izraza,” sklene in se že veseli modnih izzivov, ki jih bo prineslo leto 2019.

Še pred tem pa za zadnjo noč v letu svetuje, naj posamezniki svoj osebni stil “nadgradijo” s kičem in bleščicami. “Od materialov bi izbrala žamet, pri kreaciji pa prisegam na drznost,” poudarja.

Italijanska moda in klobuki

30-letni Rok Čibej si niti v sanjah ni mislil, da bo svojo kreativno žilico kdaj usmerjal v ženske modne kose oblačil, nekaj krojaške krvi pa ima po pranoni. Njen šivalni stroj namreč stoji sredi Rokovega ateljeja v Solkanu, da ga spominja nanjo in na zapuščino svoje družine. Tam se je že večkrat oglasila tudi Helena Blagne.

Rok Čibej s Heleno Blagne, ki je na svojem koncertu nosila njegovo kreacijo.

Po krojaško znanje se je Solkanec za šest let podal v Italijo, deželo mode, kjer izstopa klasična moda, ki mu je ljubša. Četudi ima raje prakso kot teorijo, se je veliko izobraževal. Zasidral se je med Bologno in Ferraro. Poleg dela v moški konfekciji Stefano Ricci se je v Ferrari šolal za krojača, v Bologni pa za modista (izdelovalca klobukov). Sodeloval je tudi s številnimi fotografi in si tako nabral kup prijateljev v italijanskem svetu mode.

Tja se redno vrača iz rodnega Solkana, kjer ima svoj atelje in kjer sprejema svoje stranke, večinoma poslovne ženske. “V Italiji tudi nabavljam materiale za svoje kreacije in klobuke, saj Slovenija žal ne premore širšega nabora želenih materialov, s katerimi bi lahko izstopal,” pove.

Vseeno pa mu je v domovini uspelo kar nekaj velikih metov, saj je v zadnjih letih oblekel znane Slovenke, kot so Helena Blagne, Tara Zupančič, Lorella Flego, Danica Lovenjak, Raiven, Ula Furlan in Hannah Mancini. “Kako enostavno je delati s profesionalci,” prizna in se pri tem navezuje predvsem na pevko Heleno Blagne, za katero je nazadnje oblikoval in sešil rdečo večerno toaleto iz perja, s katero je “zažgala” na svojem nedavnem velikem koncertu v Hali Tivoli. “Toaleta je sestavljena iz dveh delov - korzeta in krila, ki sem ju oplemenitil z rdečim perjem petelina, gosi, fazana in noja.

Da je bila oprava popolna, pa je poskrbela oblikovalka nakita Tjaša Dornik, saj je Helena nosila še pozlačen nakit, ki ga po njenih zamislih ročno izdelujejo v Italiji.” še pojasni oblikovalec Rok Čibej.

Podjetnica in oblikovalka nakita Tjaša Dornik nosi Rokovo novoletno kreacijo.

S koncertnih odrov na beneški filmski festival

Preprost Solkanec se je konec avgusta podal na beneški filmski festival, kjer je za rdečo preprogo v satenasto toaleto oblekel modno fotografinjo Nimo Benati. “Zasebna ladjica je celotno ekipo pripeljala v hotel, kjer smo jo uredili,” poudarja Rok. Nosila je tudi diamantni nakit visoke vrednosti znamke Crivelli.

Rok je za beneški filmski festival v saten oblekel Nimo Benati (desno).

“Vzornika med oblikovalci nimam, saj sledim svoji viziji in kreativnemu duhu. Največ zaslug za čudovite kose gre v resnici ekipam ljudi, ki za določenimi kosi stojijo. Šivilje in krojači so moj zgled in motivacija, da bi se naučil čim več njihovih spretnosti. Če bi izpostavil kakšno modno hišo ali znamko, pa bi to bili to Ellie Saab, Zac Posen in Dior,” komentira Rok Čibej, ki vse kose sešije sam. Sicer ima pri delu rad prižgan računalnik in kakšno ameriško nadaljevanko, v kateri opazi zanimive kose oblačil, nekajkrat na leto pa se tudi zgodi, da se njegovo delo zavleče v noč, saj kreativnosti ne more kar prekiniti.

Kakovost je najpomembnejša

“Ker visoka moda žal ni primerna za vsak dan, zlasti Slovenk, se skušam od nje malce oddaljiti in se posvečam oblikovanju oblačil, ki so primernejša za vsak dan in vsak žep. Od tujih dam pa bi z veseljem oblekel Melanio Trump, Sheikho Mozah in Monico Bellucci,” našteje. “Pri oblikovanju ženske mode je najpomembnejša kvaliteta - od dobrega sukanca in zadrge naprej. Ne uporabljam nobenih umetnih materialov ali poceni stvari. Všeč so mi različni slogi. Rad vidim, da je vsega preveč. Poleg obleke naj bodo močni tudi modni dodatki in ličenje. Zato ne verjamem v načelo 'manj je več', ampak pravim 'več je več'. Niso pa mi všeč čudne oziroma ekscentrične stvari. Oblačila naj bodo prefinjena in nosljiva. Všeč mi je tudi mešanje materialov, najraje pa delam s svilo. Ne pristajam na oblačila iz poceni materialov in na poceni izdelavo,” so njegovi nasveti tudi za silvestrsko opravo. “Obleka naj bo primerna letom in postavi ter dogodku,” pa je Rokov namig ne le za zadnjo noč v letu, ampak za vse dni v letu.


Najbolj brano