Od samouka do zrelega glasbenika

Jakob Kobal je eden glasbeno najbolj zrelih mladincev na slovenski glasbeni sceni. 24-letni Idrijčan je nase opozoril z izjemnim singlom Cloudless Skies, ki je bil leta 2016 med najbolj predvajanimi slovenskimi skladbami na Valu 202. Napisal jo je pri rosnih 19 letih in je druga skladba nasploh, ki jo je napisal kot kantavtor. Nedavno je izšel njegov melanholično romantični glasbeni prvenec Cloudless.

 Foto: Biljana Pavlović
Foto: Biljana Pavlović

KOPER > Kako se je pravzaprav začela njegova glasbena pot? Jakob Kobal ne izhaja iz glasbene družine, niti ni nikoli obiskoval glasbene šole, so pa bili doma vedno obkroženi z glasbo, pojasnjuje Kobal in dodaja, da sta starejša brata sodelovala v številnih glasbenih zasedbah kot kitarista.

Po osnovni šoli v Idriji se je vpisal na srednjo računalniško šolo v Novi Gorici, kjer ga je najprej zasvojil skejt, v drugem letniku pa je za rojstni dan od matere prejel še akustično kitaro in njegovo življenje je zatem ubralo popolnoma drugačno pot.

Uvrstil se je na najpomembnejši evropski predstavitveni festival

Lani je Jakob Kobal nastopil na najpomembnejšem evropskem predstavitvenem festivalu Eurosonic Noorderslag v Groningenu na Nizozemskem, kjer iščejo obetavna evropska glasbena imena. Leta 2016 se je uvrstil tudi na glasbeno lestvico EBBC (European Border Breakers Chart), ki predstavlja talentirane mlade glasbenike po Evropi, predlani pa je nastopil na ljubljanskem Mentu in na enem od najboljših butičnih indie festivalov na področju Balkana Indirekt, ki ima zimsko edicijo v Beogradu, poletno pa v bližnjih Savudriji in Umagu.

Srednje šole ni končal. “Odločil sem se za življenje, v katerem se mi ni treba izkazovati z listinami,” pravi, “ampak z izdelki, ki sem jih ustvaril.” Po obdobju v Novi Gorici je približno dve leti živel v Idriji, nekaj časa je poizkusil živeti tudi v Ljubljani, a kot kaže, mu trenutno najbolj ustreza Koper, kjer je našel kar nekaj sorodnih glasbenih duš.

Od Siddharte do Syda Barretta

“V nedogled sem poslušal prvo ploščo Siddharte, vsa besedila sem znal na pamet,” se spominja svojih prvih glasbenih vplivov.

V srednji šoli je odkril še izjemnega vokalista in glasbenega avtorja Jeffa Buckleyja in nato še Syda Barretta iz prvotne zasedbe Pink Floyd, ki sta mlademu Kobalu zelo razširila glasbeno obzorje.

Od novejših glasbenih izvajalcev navaja Bena Howarda, Jaka Bugga in Jacka Johnsona. Prav slednjemu se je z nekaterimi skladbami precej približal, celo do te mere, da ga je najverjetneje marsikateri radijski poslušalec sprva zamenjal za enega od ameriških naslednikov tega pevca. A po pozornejšem poslušanju v njegovem glasbenem izrazu lahko najdemo kar nekaj vzporednic z bolj tehtnimi sodobnimi angloameriškimi kantavtorji - najbolj morda z že omenjenim Benom Howardom.

Poetično v angleščini

Kobal je kot glasbeni samouk izoblikoval zvok, ki veliko stavi na atmosfero in globlja občutenja. Ta izpričuje skozi zelo poetična besedila. Vsa so sicer v angleščini, v kateri se tekstopisec počuti zelo domače in sproščeno. Zelo si želi, da bi napisal skladbo v slovenščini, tudi v idrijskem narečju, a, kot pravi, še ni dobil pravega navdiha.

Dolga pot do prvenca

Snemanje prvenca je začel pred tremi leti pod taktirko prekaljenega slovenskega producenta Petra Penka (Siddharta, Laibach). Zakaj se je album rojeval tako dolgo? “Enostavno zaradi tega, ker je to moj prvi album in celoten proces traja malo dlje, da se spoznaš z vsemi elementi, ki jih vsebuje snemanje in izdajanje plošče,” odgovarja Kobal. Kaj pa je Penko doprinesel h končni podobi zvoka na albumu? “Ogromno. Moje pesmi je ovil in obarval s čudovitim produkcijskim smislom. Glasbo je produkcijsko spravil na svetovno raven,” še pojasnjuje.

S selitvijo v Koper pa Kobal s kopico novih glasbenih poznanstev nadaljuje svojo zelo obetavno glasbeno pot. Z novo zasedbo (od izvorne je ostal saksofonist Nace Kogej), ki jo sestavljata še zelo talentirani basist Jaša Hedžet (Noair, Bas in Glas) in obetaven jazz bobnar David Nik Lipovac, predvsem vadijo skladbe s Kobalovega prvenca, ki bo širšo koncertno promocijo dočakal prihajajočega februarja.

Pripravljajo tudi že nov glasbeni material. “Posneto imam že polovico skladb za naslednji album,” še pravi Kobal.  


Najbolj brano