Uporaba pirotehnike se vendarle zmanjšuje

Ognjemeti, tudi tisti za domačo rabo, so sicer paša za oči, hkrati pa lahko tudi zelo nevarni. Inšpektorat za notranje zadeve in policija opozarjata ljudi, naj pirotehniko kupujejo le pri registriranih trgovcih in naj z njo ravnajo skrajno previdno.

Inšpektorji in policisti v prazničnem času okrepijo nadzore tudi pri 
prodajalcih pirotehnike. Foto: STA
Inšpektorji in policisti v prazničnem času okrepijo nadzore tudi pri prodajalcih pirotehnike. Foto: STA

TACEN > V teh dneh, ko marsikje že poka, čeprav je uporaba pirotehnike še prepovedana, se vrstijo tudi preventivne prireditve z opozorili o nevarnostih, ki prežijo na uporabnike. Včeraj so predstavniki inšpektorata za notranje zadeve in policije o varni uporabi pirotehnike spregovorili v Tacnu.

Glavni inšpektor inšpektorata Mitja Perko je pojasnil, da je prodaja pirotehničnih izdelkov, katerih glavni učinek je pok, dovoljena od 19. do vključno 31. decembra, uporaba pa od 26. decembra do vključno 1. januarja. Povedal je, da inšpektorji z nadzori začnejo že spomladi, ko v skladiščih generalnih uvoznikov pregledujejo skladnost pirotehničnih izdelkov s slovensko zakonodajo. S tem zagotavljajo prodajo varnih in skladnih izdelkov na policah trgovin in pri registriranih prodajalcih, pri katerih sicer v prazničnem času okrepijo nadzore.

Pirotehnika v številkah

Med lanskim 1. decembrom in 10. januarjem letos so policisti obravnavali osem poškodovanih ljudi, štiri od teh huje, od katerih je bil eden mladoleten. Odkrili so tudi 78 kršitev, od katerih so jih 42 zagrešili mladoletniki. V istem obdobju so obravnavali tudi 21 primerov poškodovanj premoženja in zasegli 5705 kosov prepovedanih pirotehničnih izdelkov.

Kot ugotavljajo, se trend kršitev zmanjšuje. Inšpektorji najpogosteje odkrijejo, da trgovci nimajo ustreznega dovoljenja ali pa jim je dovoljenje za prodajo pirotehničnih izdelkov poteklo. Dogaja se tudi, da prodajalci niso strokovno usposobljeni in da pirotehnični izdelki niso ločeni od drugih izdelkov. Sicer pa inšpektorat sodeluje tudi s policijo in drugimi državnimi organi pri nadzoru prodaje pirotehničnih izdelkov na črnem trgu.

Klemen Pogačar iz oddelka za protibombno zaščito pri specialni policijski enoti je pozval ljudi, naj pirotehnične izdelke kupujejo pri registriranih prodajalcih, ne pa prek spleta ali na črnem trgu. Poudaril je, da je pri uporabi pirotehnike nujno upoštevanje navodil proizvajalca, predvsem pa je treba paziti na varnostni odmik, saj prav nezadosten odmik najpogosteje botruje poškodbam.

Po besedah Daniela Juga iz sektorja splošne policije na generalni policijski upravi so policisti letos obravnavali enajst kršitev (lani 78), povezanih s pirotehničnimi izdelki, in zasegli 221 (lani 5700) izdelkov. Izpostavil je, da policija zaznava različne kršitve, predvsem uporabo prepovedanih petard med mladimi in neupoštevanje navodil proizvajalca.

Sodelujoči na predstavitvi so povedali, da se število kršitev pri prodaji in uporabi pirotehničnih izdelkov zmanjšuje predvsem zaradi osveščanja javnosti.


Komentar novinarja

Silva Križman

Virtualna petarda ali odtrgan prst?

V teh dneh se po vsej državi - kot vsako leto - vrstijo opozorila o nevarnosti petard. Posledice brezglave uporabe pirotehničnih izdelkov, tako kupljenih kot narejenih doma, predstavljajo policisti, gasilci, reševalci, zdravniki ... skratka tisti, ki so prvi soočeni z razdejanjem in hudimi poškodbami, ki še vedno (pre)pogosto zaznamujejo praviloma mlade žrtve. Si pa s pokanjem dajejo duška tudi mnogi, ki so že zdavnaj polnoletni. Ob opozorilih pa poslušamo tudi prve poke, čeprav je uporaba ...

Preberi več

Najbolj brano