Bo Zadković podprl referendume?

V Civilni iniciativi (CI) Piran-Pirano so zbrali dovolj podpisov za razpis treh referendumov. Ker pa je bil zdaj že nekdanji župan Peter Bossman prepričan, da tega niso naredili pravilno, je predstavnik CI Davorin Petaros Bossmanov ugotovitveni sklep izpodbijal na upravnem sodišču. Njegovi tožbi je sodišče ugodilo.

Đenio Zadković Foto: Tomaž Primožič/FPA
Đenio Zadković Foto: Tomaž Primožič/FPA

PIRAN > “Tožbi se ugodi, ugotovitveni sklep župana z 20. novembra se razveljavi, zadeva se vrne istemu organu v ponovni postopek,” je presodilo upravno sodišče v Novi Gorici, medtem ko je zahtevo za izdajo začasne odredbe zavrglo.

Peter Bossman je bil prepričan, da so v CI pri pobudi za referendume naredili postopkovne napake (zaobšli naj bi zakonodajo in občinski statut) ter da niso dovolj jasno izrazili volje volilcev, čeprav so zbrali 1373 podpisov volilcev (zadostovalo bi jih 900) - po 458 za referenduma za občinska prostorska načrta Park cvetja in Med vrtovi ter 457 podpisov za prostorski načrt Ob Belokriški. Vse tri prostorske načrte je občinski svet sprejel 2. oktobra, poldrugi mesec pred lokalnimi volitvami, omogočajo pa pozidavo območja med Belim Križem in Portorožem. Čezmerno pozidavo še edinega preostalega zelenega pasu, je vseskozi poudarjal Davorin Petaros.

Davorin Petaros

predstavnik CI Piran-Pirano

“Obžalujemo, da je nekdanji župan oviral postopke za izvedbo referendumov, ker mora župan vseskozi zagovarjati ustavo.”

Kaj bo torej sledilo? “Novi župan bo moral še enkrat pregledati pobudo naše CI in občinskemu svetu predlagati termin, v katerem bomo vnovič zbrali podpise - tokrat za zahtevo za referendum,” odgovarja Petaros. Zanimivo pri tem je, da je novi župan Đenio Zadković njegov strankarski kolega iz Gibanja za občino Piran, sam je tudi občinski svetnik. Prepričan je, da bodo morali v nadaljnjem postopku zbrati še več podpisov, skupaj najmanj 2100, za kar naj bi imeli en mesec časa. Preden jih bodo odnesli na občino, jih bodo morali overiti na upravni enoti. Potem bo, navaja Petaros, Zadković o tem seznanil občinski svet in svetu predlagal termin za izvedbo referendumov, ki bi jih po optimističnem scenariju lahko razpisali februarja.

“Želimo si, da bi se javnost seznanila z vsemi dejstvi, povezanimi z omenjenimi prostorskimi načrti, ker jih je Bossman, podobno kot pri prostorskem načrtu za Fieso, prikrival,” pravi. V CI pričakujejo, da jih bo Zadković v kratkem poklical na razgovor.

Đenio Zadković

novi župan

“Takoj sem uredil posvet z občinsko pravno službo in za mnenje povprašal tudi zunanje pravnike. Pričakujem, da bomo odgovor glede nadaljnjih postopkov dobili do jutri.”

Zadković pa se o problematiki referendumov še ni želel izreči, češ da je včeraj, ko je bil prvi dan v novi službi, komaj izvedel za razsodbo upravnega sodišča. “Takoj sem uredil posvet z občinsko pravno službo in za mnenje povprašal tudi zunanje pravnike. Pričakujem, da bomo odgovor glede nadaljnjih postopkov dobili do jutri,” je skopo pojasnil. Dodal je le, da ga Bossman s to zadevo ni seznanil in da dopušča možnost, da bodo sklicali referendume.


Najbolj brano