Za bolj odgovorno zdravstvo

Predpraznično sporočilo zdravstvenega ministra Sama Fakina javnosti in direktorjem zdravstvenih zavodov ni okrašeno. Vodilnim, vključno s člani svetov zavodov, ki morajo slediti interesom države, sporoča: “Zavihajte rokave! Lotite se dela brez izgovorov! Za rezultate boste jamčili tudi z lastnim premoženjem, kot je to v veljavi v gospodarstvu!”

Že dolgo je vsaka anomalija takoj vidna in problemov ni več mogoče skriti pod preprogo. Država z dodatnim denarjem občasno še priskoči na pomoč. A razlika med sedanjostjo in preteklostjo je v nekaj bistvenih podrobnostih. Postajamo vse hitreje starajoča se družba in smo zato vse bolj bolni, z vse več težkimi kroničnimi boleznimi. Ljudje delajo vse več in tudi zato je vse več poklicnih bolezni. Premalo zdravnikov in ambulant oži dostop do zdravljenja. Imamo preživel in ponesrečen sistem financiranja dela v zdravstvu, saj plani daleč zaostajajo za potrebami vse bolj bolnih ljudi.

Z zakonom o upravljanju javnih zavodov bo minister spodbodel direktorje in nadzornike, naj se izkažejo in dokažejo.

Kako bo vse to razrešil minister? Težave pozna in ve za ključne pomanjkljivosti, ki se kopičijo tudi zaradi zastarele in manjkajoče zakonodaje. Zdaj že napoveduje njeno dopolnitev. Ob zakonu o dolgotrajni oskrbi še o poklicnih boleznih ter o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Ve tudi, da bo nujna prenova košarice pravic ter z njo prispevne stopnje za zdravstvo oziroma prostovoljnega dodatnega ali kakorkoli že imenovanega zdravstvenega zavarovanja. Ki je zdaj prostovoljno, a več kot nujno!

Zelo trd oreh je izguba v javnih zdravstvenih zavodih. Z redkimi izjemami, kakršna je izolska bolnišnica. Večina bolnišnic je v rdečih številkah kljub državnim finančnim injekcijam. Da izguba ni opcija, je Fakin poudaril že ob nastopu funkcije. Z njim se nekateri ne strinjajo, zlasti ne tisti, ki slepo prisegajo, da omogoča izguba več državnega denarja.

Prav s takšno miselnostjo namerava Fakin pomesti. S pomočjo zakona o upravljanju javnih zavodov bo spodbodel direktorje in nadzornike, naj se izkažejo in dokažejo. Zaostril bo njihovo osebno odgovornost. Člani svetov zavodov bodo postali nadzorniki, kar je pomembna podrobnost. Delati bodo morali dobro, slediti ciljem države in bodo vsi za poslovanje osebno odgovarjali. Tudi z lastnim premoženjem.


Preberite še


Najbolj brano