Tudi v zdravstvu bodo dobili nadzorne svete

Minister za zdravje Samo Fakin je včeraj napovedal, da se bo ministrstvo v letu 2019 najbolj posvetilo upravljanju javnih zdravstvenih zavodov in bo za to področje tudi pripravilo “mini” zakon, ki bo zaostril odgovornost uprav in nadzornikov. Grob osnutek zakona bo po njegovih besedah pripravljen predvidoma do konca januarja.

Na ministrstvu za zdravje so predstavili prioritete za prihodnje 
leto. Foto: STA
Na ministrstvu za zdravje so predstavili prioritete za prihodnje leto. Foto: STA

LJUBLJANA > “Ključni problem so neustrezna orodja, ki jih imajo direktorji za upravljanje bolnišnic,” je opozoril Samo Fakin in pojasnil, da bodo z zakonom o upravljanju javnih zdravstvenih zavodov uvedli pojma uprava in nadzorni svet ter se poslovili od svetov zavodov. Po njegovih besedah bodo odgovornost uprave in nadzornikov zaostrili z osebno odgovornostjo in premoženjem, tako kot velja za gospodarske družbe.

Tudi primerljivo nagrajevanje

Novi zakon bo opredelil tudi ustrezno nagrado upravi, ki bo sorazmerna nagradam v gospodarskih družbah, podobne velikosti in obsega, je navedel Fakin.

Minister je na včerajšnji novinarski konferenci poudaril, da stalno in okrepljeno spremljajo poslovanje bolnišnic ter potek sanacije v skladu z zakonom. “Treba je zatesniti nekontrolirano odtekanje denarja in se okviriti v sredstva, ki so na voljo pri zavodu za zdravstveno zavarovanje.” Lani in letos so za skrajševanje čakalnih dob namenili po 35 milijonov evrov, nekaj podobnega pa se obeta tudi v prihodnjem letu.

Fakin je napovedal, da bodo besedilo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ga je pripravila prejšnja ekipa na ministrstvu, dali v strokovno usklajevanje. Osnutek naj bi pripravili v prvi polovici prihodnjega leta.

Pri pripravi pravilnika o poklicnih boleznih pa po Fakinovih besedah ministrstvo čaka še en krog pogajanj z delodajalci. “Vendar je že prevladalo spoznanje, da ta pravilnik rabimo in ni več nasprotovanj. Dogovoriti je treba le še postopke, po katerih se bodo obravnavali morebitni regresni zahtevki,” je dodal.

Po nedavni odločitvi ministrstva program otroške kardiologije in kardiokirurgije ostaja v okviru ljubljanskega kliničnega centra. Fakin je pojasnil, da za zdaj še niso izbrali zunanjega revizorja, ki bo preverjal usklajenost programa z mednarodnimi strokovnimi standardi. Dejal je, da se pogovarjajo z dvema morebitnima izvajalcema, vendar o imenih še ni želel govoriti.

Med prednostnimi nalogami za leto 2019 je Fakin napovedal tudi dvig določene produktivnosti in prestrukturiranje nekaterih programov s presežkom. Izrazil je pričakovanje, da bodo že v prihodnjem letu nekatere čakalne dobe, kot npr. pri preiskavah z magnetno resonanco in CT, bistveno krajše. Določili bodo tudi število prvih pregledov v specialističnih ambulantah, ki jih mora ta dnevno opraviti.

“S tem bomo prioriteto preusmerili z vseh pregledov na prve. Določitev njihovega števila v specialističnih ambulantah bo zagotovo eden večjih izzivov,” je dodal.

Za razvoj primarnega zdravstva

Državna sekretarka Pia Vračko pa je napovedala, da bodo v kratkem pripravili predlog celovitega razvoja primarne zdravstvene dejavnosti, vključno s prenovo plačilnega modela, ki bo nagrajeval večji obseg dela in storitev ter delo v odročnih krajih. Ob tem se je odzvala na aktualna opozorila družinskih zdravnikov o njihovi preobremenjenosti.

Spomnila je, da so že v splošnem dogovoru za letošnje pogodbeno leto okrepili primarno zdravstveno dejavnost za 43 timov splošnih ambulant in deset timov otroškega in šolskega dispanzerja v skupni vrednosti 3,6 milijona evrov. Z aneksom k splošnemu dogovoru pa so dodali še devet timov splošnih ambulant oziroma ambulant družinske medicine.

Po napovedih Vračkove bodo v primarno zdravstveno raven v prihodnje usmerili več denarja, prav tako podpirajo povečanje števila razpisanih mest za specializacije iz družinske medicine, pediatrije ter ginekologije in porodništva, s čemer bi zagotovili ustrezno mrežo specialistov na primarni ravni.


Komentar novinarja

Jasna Arko

Za bolj odgovorno zdravstvo

Predpraznično sporočilo zdravstvenega ministra Sama Fakina javnosti in direktorjem zdravstvenih zavodov ni okrašeno. Vodilnim, vključno s člani svetov zavodov, ki morajo slediti interesom države, sporoča: “Zavihajte rokave! Lotite se dela brez izgovorov! Za rezultate boste jamčili tudi z lastnim premoženjem, kot je to v veljavi v gospodarstvu!” Že dolgo je vsaka anomalija takoj vidna in problemov ni več mogoče skriti pod preprogo. Država z dodatnim denarjem občasno še priskoči ...

Preberi več

Najbolj brano