Kako do denarja EU za kaninsko pogorje

Predstavniki Občine Bovec so se na povabilo podpredsednika deželnega sveta Furlanije -Julijske krajine Stefana Mazzolinija v Trstu pogovarjali o sistematičnem čezmejnem razvoju kaninskega pogorja. Cilj je pridobiti čim več denarja EU.

Za projekte čezmejnega smučišča bi radi dobili denar iz EU.  Foto: Igor Mušič
Za projekte čezmejnega smučišča bi radi dobili denar iz EU.  Foto: Igor Mušič

TRST > Na operativnem sestanku so se pogovarjali o skupnih projektih, ki so jih pred kratkim zastavili za razvoj območja pogorja Kanin. Poslanec DZ Danijel Krivec je poudaril, da je treba določiti širši izbor projektov, ki bi jih želeli uresničiti v prihodnjih 15 do 20 letih, in določiti prednostne. Razvijati jih je smiselno postopoma - začeti s tistimi, ki so že na mizi. V interesu čezmejnega območja pa je treba zanje pridobiti čim več denarja iz EU, je med drugim dal vedeti. Direktor direktorata za turizem Dežele F-Jk Antonio Bravo se je strinjal, da imata povezana Bovško in F-Jk priložnost za celostni razvoj turističnega produkta, a je realno ocenil, da trenutno ni na voljo nekih evropskih instrumentov, kot je financiranje strateških projektov, zato je menil, da je treba najti skupno pot.

Idejne zasnove za gradnjo novih žičniških naprav z vso infrastrukturo na slovenski strani že imajo, pripravili naj bi jih tudi na italijanski. Tako bi nastalo ne le čezmejno smučišče, pač pa center, ki bi poleg zimskih športov nudil čezmejno povezavo tudi s kolesarskimi, učnimi in planinskimi potmi, raziskovanje visokega Krasa, omogočil ohranitev in predstavitev pašništva in visokogorskih planin, spomin na soško fronto in podobno, je pojasnil Milan Štulc iz bovške občine.

Predsednik F-Jk Massimiliano Fedriga naj bi januarja na srečanju s slovenskim zunanjim ministrom Mirom Cerarjem predlagal sodelovanje med F-Jk in Slovenijo. Udeleženci srečanja se bodo spet sestali v prvi polovici januarja, do konca januarja nameravajo pripraviti predstavitev skupnih projektov evropskim poslancem iz Slovenije in Italije. Čeprav si želijo, da bi se to zgodilo na Kaninu, je bolj verjetno, da jih bodo z načrti seznanili v Strasbourgu.


Najbolj brano