Četrtfinale je dosegljiv

Drevi ob 19. uri bodo odbojkarice Gen-I Volleyja iz Nove Gorice v Budimpešti odigrale prvo tekmo osmine finala evropskega pokala challenge. Tekmec je domača ekipa Vasas Obuda, ki bi moral biti premagljiv - vsaj v skupnem seštevku po povratni temi v novogoriški dvorani.

Pri realizaciji težkih žog bodo prišle prav izkušnje novogoriške 
kapetanke Tine Lipicer Samec. Foto: Igor Mušič
Pri realizaciji težkih žog bodo prišle prav izkušnje novogoriške kapetanke Tine Lipicer Samec. Foto: Igor Mušič

Novogoriške odbojkarice so včeraj zjutraj z avtobusom odpotovale v Budimpešto, kjer so zvečer že preizkusile dvorano Vasas Csarnok, kjer bo drevi ob 19. uri prva tekma osmine finala evropskega pokala challenge. Tekmec bo domači Vasas, ki ima višji proračun in več izkušenj v evropskih pokalih, kjer redno nastopa. Lani se je ustavil točno v enaki fazi pokala challenge, kot jo igrata nocojšnja tekmeca - v osmini finala.

Novogoričanke imajo po desetletni odsotnosti z evropske scene zgodovinsko priložnost, da se prvič doslej prebijejo v četrtfinale enega od evropskih pokalnih tekmovanj. Žreb jim je namenil premagljive tekmece. Potem ko sta pod udarci Primork gladko padla slovaški Strabag in finska Kangasala, so na vrsti Madžarke. Madžarska ženska reprezentančna in klubska odbojka ne beleži velikih mednarodnih uspehov.

Tina Lipicer Samec

kapetanka Gen I Volleyja

“Imamo kakovostne podatke o tekmicah, ki so višje od nas ter močne v bloku in napadu. Ne glede na to imamo tudi me svoje prednosti. Izkoristiti moramo dober servis in umakniti Madžarke od mreže ter jim otežiti sprejem. Tekmice so precej manj učinkovite, kadar imajo pomanjkljiv sprejem.”

Za letos zelo okrepljeno novogoriško ekipo, ki se ji bo v Budimpešti pridružila še 184 centimetrov visoka hrvaška napadalka, 21-letna Isabel Kovačič (igrala je v univerzitetni ekipi Bowling Green v ameriški zvezni državi Ohio), bi moral biti tudi tokratni tekmec premagljiv - vsaj v seštevku dveh tekem. Povratni obračun bo 23. januarja v novogoriški mestni dvorani.

Novogoriška kapetanka Tina Lipicer Samec ima pri 38 letih bogate izkušnje z evropskih tekmovanj, saj si je kruh služila po klubih od Francije do Azerbajdžana. S Cannesom je osvojila tudi drugo mesto v ligi prvakov. Pred tekmo je optimistično razpoložena: “Imamo kakovostne podatke o tekmicah. Gre za ekipo, ki je boljša od slovaškega Strabaga in finske Kangasale. Je višja od nas in močna v bloku in napadu. Ne glede na to imamo tudi me svoje prednosti. Izkoristiti moramo dober servis in umakniti Madžarke od mreže ter jim otežiti sprejem. Tekmice so precej manj učinkovite, kadar imajo pomanjkljiv sprejem. Tu bi se morala odpreti naša priložnost. Računamo tudi na to, da smo močne v dolgih izmenjavah žog in se znamo potrpežljivo braniti ter iskati priložnost za dosego točk po več poskusih.”

Pri Madžarkah so ključne poteze v rokah tujk. Izstopa nekdanja brazilska reprezentantka, podajalka Ana Tiemi Takagui, pri mreži pa sta ob dobrem sprejemu zelo učinkoviti Portugalka Nuria Lopes da Silva in azerbajdžanska reprezentantka Ayshan Abdulazimova. Omeniti velja tudi slovensko reprezentantko, nekdanjo napadalko Formisa iz Hoč, Darjo Eržen. Prav Formis je letos v kvalifikacijah za pokal challenge dokazal, da je Madžarke mogoče premagati na slovenskem parketu. Novogoričanke bodo to skušale narediti tudi v Budimpešti in po tem seveda še doma. Če se bodo prebile v četrtfinale, bodo tam igrale z zmagovalcem švicarskega obračuna med Neuchatelom in Schaffhausnom. Favorit je Neuchatel, ki se je že lani uvrstil v četrtfinale.

Jutri se bo za vstop v četrtfinale borila tudi Kanalka Eva Mori, ki igra za francoski Voler Le Cannet. Tekmec bo bolgarska Stara Zagora. V tej balkanski državi je odbojka zelo razvita in Francozinje čaka težko delo.


Najbolj brano