Leben za drzno politiko zmanjševanja emisij

Minister za okolje in prostor Jure Leben ni zadovoljen z izkupičkom podnebnih pogajanj v poljskih Katovicah. V prvi vrsti zato, ker zaključki ne omenjajo poročila Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC), ki poziva k ambicioznejšemu zmanjševanju emisij toplogrednih plinov od sedanjih načrtov.

 Foto: STA
Foto: STA

LJUBLJANA > Okoljski minister Jure Leben je ministrskim kolegom v Katovicah izrazil željo Slovenije po ambicioznejših sklepih, izpostavil pa je tudi, da mora vsaka država najprej pomesti pred svojim pragom. Slovenija bo v naslednjem letu podvojila svoj finančni vložek v podnebni sklad, imela pa bo tudi 148 milijonov evrov vreden podnebni program z različnimi projekti. “Tu ne gre za obremenjevanje proračuna, ta denar pride iz trgovanja z emisijskimi kuponi,” je včeraj povedal Leben.

Slovenija bo svojo domačo nalogo opravila tudi s pripravo dolgoročne podnebne strategije do leta 2050. “Moramo biti zgled in narediti vsaj svoj del, če se že na mednarodnem terenu države med sabo ne morejo dogovoriti,” je prepričan Leben.

Za popolno prepoved plastičnih vrečk

Z novim letom bo začela v Sloveniji veljati prepoved brezplačnih plastičnih vrečk. Minister Leben želi storiti korak naprej, da teh vrečk na blagajnah sploh ne bi bilo mogoče več dobiti. O tem namerava spregovoriti na srečanju s predstavniki trgovskih verig. Podlage za to, da bodo sadje, zelenjava in drugi izdelki v prihodnje pakirani v embalažo, ki bo omogočila čim višjo stopnjo recikliranja, bo moral prinesti tudi novi zakon o varstvu okolja, je še dodal.

V omenjeni dolgoročni strategiji bo morala država zajeti tudi izpuste iz enega podnebno najbolj obremenjujočih projektov za Slovenijo, Termoelektrarne Šoštanj (Teš). Te emisije bodo zajete tako v podnebni strategiji kot energetskem konceptu, je dejal Leben. “Predlagal bom drzno politiko, to pomeni zmanjševanje emisij. Kaj bo s tako investicijo, pa se bo morala odločiti vlada,” je izpostavil.

Spomnil je tudi na dvostransko srečanje z nizozemskim kolegom, ki ga je imel v Katovicah. “Pri njih se je vlada odločila, da se termoelektrarne zaprejo, tudi nove investicije,” je pojasnil.

Jure Leben

minister za okolje in prostor

“Na Nizozemskem se je vlada odločila, da se termoelektrarne zaprejo, tudi nove investicije.”

Glede pridobivanja plina v Petišovcih je Leben spomnil, da potekajo postopki na agenciji za okolje in prostor. Gre za neodvisne postopke, v katere se ne namerava vmešavati. Glede še ene slovenske podnebne cokle, prometa, pa je med drugim spomnil, da v podnebnem programu država, denimo, ne bo več subvencionirala avtobusov na plin, ampak samo električne oziroma takšne, ki jih poganjajo vodik in gorivne celice.


Komentar novinarja

Marica Uršič Zupan

Če bo minister Leben superman

Morda se bo po dveh (in več) slabih ministrih za okolje, ki sta se v zgodovino zapisala s fiaski, aktualni vendarle zapisal z rešitvijo nekaj velikih okoljskih težav. In ne samo okoljskih, temveč širše družbenih, pravzaprav življenjskih. Če gre namreč pri plastični embalaži in Jernejevem kanalu za manjše okoljske probleme, gre pri podnebnih spremembah dejansko za biti ali ne biti na vseh področjih. In pri njihovem blaženju in prilagajanju nanje za aktivacijo celotne družbe. Napoved ministra ...

Preberi več

Najbolj brano