Fotograf Jaka Ivančič je prvi ambasador Krajinskega parka Debeli rtič

Fotograf Jaka Ivančič, ki je doma v Ankaranu, skozi svoje pokrajinske fotografije, za katere je prejel že več pomembnih priznanj, že vrsto let prikazuje tudi naravne vrednote Debelega rtiča. V prihodnjem letu bo to počel kot prvi ambasador tega najmlajšega slovenskega krajinskega parka.

Jaka Ivančič Foto: Ilona Dolenc
Jaka Ivančič Foto: Ilona Dolenc

ANKARAN > To vlogo mu je zaupala Občina Ankaran, kjer poudarjajo, da Jaka Ivančič “izjemno dobro pozna in ceni vrednote zaščitenega območja, ki je med redkimi naravno ohranjenimi deli slovenskega morja in morskega obrežja ter velikega pomena za ohranjanje naravne pestrosti”.

39-letni fotograf je z veseljem sprejel naziv prvega ambasadorja Krajinskega parka Debeli rtič in ob tem dejal: “Krajinski park Debeli rtič me vedno znova navduši. Poleti, kadar le uspem, še vedno vstanem ob sončnem vzhodu, vzamem sup in se odpeljem do Debelega rtiča. Pričakata me neverjeten mir in tišina, šele ko se vrnem nazaj na obalo, se začne moj delovni dan.”

Flišni klif, ankaranska bonifika, zaliv Svetega Jerneja in abrazijski spodmol so samo nekatere izmed naravnih dragocenosti Krajinskega parka Debeli rtič, kjer samo v morju živi 41 redkih in ogroženih rastlinskih in živalskih vrst. Krajinski park se je novembra uvrstil tudi v sredozemsko mrežo upravljavcev morskih zavarovanih območij (MedPan). Krajinski park Debeli rtič ima sicer že več kot 1200 zaveznikov, domačinov ter drugih ljubiteljev narave iz Slovenije in Italije, ki so se obvezali k spoštovanju pravil na njegovem območju. Pristop je prostovoljen in poteka na spletni strani www.ankaran-ancarano.com.

V Občini Ankaran so ob tem napovedali, kako nameravajo v prihodnjem letu poskrbeti za prve ureditvene posege v parku. “Najprej bodo z delom in raziskavami začeli strokovnjaki, ki bodo opredelili, kako dolgoročno varovati naravne ter kulturne vrednote. Skupaj z njimi bomo do leta 2020 vzpostavili tudi pogoje za razvoj naravi prijazne kmetijske, rekreacijske in vzgojno-izobraževalne dejavnosti,” so sporočili.

V prihajajočem letu med drugim predvidevajo izdelavo učnih poti in komunalne opreme, ureditev razglednega stolpa, postavitev prometne signalizacije, pogozditev območja nad klifom, ureditev zelenih parkirišč ter idejno zasnovo vsebine in programov, ki bi se lahko razvili na območju parka.


Najbolj brano