Župana Smrdelja čaka veliko usklajevanja

Novi-stari pivški župan Robert Smrdelj po “precej sproščenem” delu občinskega sveta v prejšnjem mandatu, ko so bili v koaliciji skoraj vsi, tokrat med novoizvoljenimi svetniki večine (še) nima. Ima pa že neformalno opozicijo na čelu z najštevilčnejšo Krpanovo listo, ki pa napoveduje, da bo konstruktivna. Med obema stranema bo jeziček na tehtnici SDS.

 Kako konstruktivno bo deloval novoizvoljeni pivški občinski svet, 
se bo pokazalo že kmalu. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Kako konstruktivno bo deloval novoizvoljeni pivški občinski svet, se bo pokazalo že kmalu. Foto: Veronika Rupnik Ženko

PIVKA > Pivški župan Robert Smrdelj, ki je svoj šesti mandat uradno nastopil na sredini ustanovni seji občinskega sveta, je z novoizvoljenimi listami in strankami že začel pogovore o sodelovanju. Nanje je povabil vse razen Krpanove liste županskega kandidata, zdaj svetnika Damijana Kaplja, ker ni ocenil, “da bi bil interes za pogovore tudi z njihove strani”. Zaenkrat dogovora o oblikovanju formalne koalicije ni, je pa interes za sodelovanje.

“Z moje strani se bom trudil, da bomo delovali na način, da bomo iskali dobre rešitve in kompromise. Čeprav pravijo, da so kompromisi gnili, včasih drugače ne gre,” pravi Smrdelj. Na začetku sicer pričakuje “nekaj merjenja mišic”, nato pa upa, da bodo svetniki, med katerimi je kar 14 od 17 novih, spoznali, da je potrebno skupno iskanje rešitev, in da bodo dobro delali.

Na podlagi že pred volitvami podpisane listine o sodelovanju ima župan na svoji strani sedem svetnikov: štiri iz SLS ter po enega iz NSi, SMC in SD.

Dobre projekte bodo podpirali

Na drugi strani se je za neformalno sodelovanje že dogovorilo skupno sedem svetnikov: Krpanove liste, ki je s petimi svetniki najštevilčnejša lista, ter svetnika Desus in Liste neodvisnih kandidatov. Damijan Kapelj pravi, da bodo delovali kot konstruktivna opozicija. “Ne želimo se postavljati ne levo ne desno, ampak v dobro občine in občanov. Manj dobre stvari bomo skušali spremeniti, dobre pa bomo podprli.” Podobno tudi Evgen Primožič (Desus) pravi, da se formalno ne želi vezati, pač pa si pridržati možnost, da razmišlja in odloči, kot bo ocenil, da je v dobro občine.

Jeziček na tehtnici bo torej SDS s tremi svetniki, kjer se svojega položaja dobro zavedajo in ga bodo skušali tudi unovčiti. “Kot smo že napovedali, bomo sodelovali konstruktivno. Ne bomo oporekali dobrim projektom, želimo pa, da bi bilo poslovanje bolj transparentno,” pravi svetnica Jana Gržinič, ki je bila tudi županska kandidatka. Kot pravi, se že dogovarjajo tudi za nekatera mesta v odborih in komisijah, “v katerih se vidimo precej močni”.

Tudi glede mesta podžupana, ki ga je doslej zasedal Boris Rebec (SMC), po županovih besedah pogovori še potekajo.


Najbolj brano