Popovič napovedal pritožbo na odločitev občinske volilne komisije

Prihodnji petek bo ustanovna seja občinskega sveta in Boris Popovič (KJN), ki je po dosedanjih štetjih volilnih lističev izgubil županske volitve, se bo občinskemu svetu pritožil, ker občinska volilna komisija (OVK) ni upoštevala njegovega ugovora. Zahteval bo ponovno štetje vseh glasovnic in ponovitev volitev na posameznih voliščih. Tako je Boris Popovič napovedal na današnji tiskovni konferenci v volilnem štabu KJN.

Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA
Boris Popovič Foto: Tomaž Primožič/FPA

KOPER > Skupaj z odvetnikom Francijem Matozem je prepričan, da bi morali volitve ponoviti na najmanj enem volišču, za katerega je OVK ugotovila, da je volilni odbor deset glasov napačno štel Popoviču in ne njegovemu protikandidatu Alešu Bržanu. Slednjemu jih je kasneje prištel prav OVK in povečal razliko med županskima tekmecema na 17 glasov.

OVK naj bi prekoračil pooblastila

”Ko lahko nepravilnost na volišču vpliva na volilni izid, je treba volitve pri tako tesnem rezultatu ponoviti, sicer ostane dvom. Tako so se odločili tudi v Šmarjeških Toplicah v primeru volišča Bela Cerkev,” je menil Matoz. Po njunih informacijah naj bi do nepravilnosti prišlo na 16 voliščih, pravo sliko naj bi razkrilo ponovno štetje vseh 28.000 glasovnic. Oba sta tudi prepričana, da je OVK s svojim ravnanjem na seji minuli četrtek prekoračil pooblastila. “Ker je popravil volilni izid na enem volišču, kajti izid ugotavlja volilni odbor in ga razglasi. OVK ničesar ne ugotavlja ali razglaša, ne more popravljati izida oziroma prišteti glasove enemu ali drugemu kandidatu,” navaja Matoz.

Če bi se po ponovnem štetju izkazalo, da je Popovič zbral več glasov, bi kljub temu odstopil, ker misli, “da je tako majhna razlika težava”, in si ne želi, “da bi bil Koper razdeljen”. Ne želi si takšne popotnice pri županovanju, zahteval bi ponovne volitve na vseh 82 voliščih v občini.

Če bo občinski svet zavrnil njegovo pritožbo, se bo obrnil na upravno in ustavno sodišče.

Bo prepričal svetnike?

Miloš Senčur, predsednik OVK, je prepričan, da OVK ni prekoračil nobenega pooblastila. Do očitkov, s katerimi danes menda še ni bil seznanjen, se bo opredelil na ustanovni seji, če jih bo Popovič navedel v pritožbi. Senčur bo na seji namreč prebral poročilo OVK o izidu volitev.

Bo občinski svet ugodil pritožbi Popoviča, ki bo na svoji strani imel najmanj 13 od skupaj 33 svetnikov (13 iz KJN, morda tudi enega iz SDS ter dva svetnika Oljke ali italijanske narodne skupnosti)? Popovič pravi, da svetnikov ni prešteval. Bržan pa verjame, da se jih bo večina zavedala, da so volitve v Kopru končane in se bodo tako tudi odločali. “Postopek volitev jasno opredeljuje zakon, skladno s tem naj se tudi ravna. Prilagajanja zakonodaje samo zato, ker se nekdo ne sprijazni z izidom volitev, ne sme biti,” pravi Bržan.


Najbolj brano