Splav zarodka ali temeljito čiščenje

Obljub, kako bo poslej bolje, strokovno in varno za otroke s prirojenimi srčnimi napakami, je bilo zadnja leta toliko, da sta ob vsaki novi tako javnost kot celo naivneži skeptični. Ali vsaj previdni. Tudi tokrat ni nič drugače.

Zadnje vesti iz ljubljanskega kliničnega centra, ki naj bi to dejavnost zdaj drugače organiziral, zlasti pa združil v samostojni oddelek, so spodbudne. A so bile takšne že mnoge doslej, pa so se vse sfižile. Zdravstveni minister Fakin obljublja, da bo strokovno primerneje organizirana in zlasti bolje nadzorovana. Kar bi morala biti že ves čas. Podobno je ob ustanavljanju nacionalnega neodvisnega inštituta za otroške srčne bolezni NIOSB obljubljala bivša ministrica Kolar Celarčeva. To so takrat upravičeno pričakovali tudi starši teh otrok in celotna javnost.

Čas bo pokazal, ali je bila eksekucija NIOSB prava odločitev. Zanj Fakin pravi, da je bil to zametek, ki še ni niti shodil.

Žal so se v pol leta (ne)pričakovano vrstile peripetije ob porajanju NIOSB. Namen bivše ministrice je bil iskren: presekati gordijski vozel nevzdržne anarhije pri skrbi in oskrbi malih srčnih bolnikov zlasti zaradi sprtih in okostenelih veličin v pediatriji, z otroško kardiokirurgijo in kardiologijo vred. Zato so kadri bežali. Na to sicer minister neposredno nima vpliva, čeprav zahteva red. Zanj je zadolženo vodstvo vsakega oddelka, klinike in celotnega UKC. Pri slednjem pa ministrica ni imela srečne roke. Zato se je gasilsko lotila ustanavljanja NIOSB - kar sredi UKC, brez prostorov, opreme, denarja in kadra; od zdravnikov do medicinskih sester. Za vse to bi potrebovala ogromno denarja. Že najemanje tujih zdravnikov in sester veliko stane.

S tem mora računati tudi minister Fakin. Morda je njegova odločitev za odtenek modrejša, saj se že povezuje s Hrvaško in BiH. To, širše območje, je lahko priložnost za razmah in kasneje razcvet strokovne dejavnosti. Ob tem si tudi stroške za zdravljenje otrok iz širše evroregije države porazdelijo.

Čas bo pokazal, ali ima Fakin več sreče. Pokazal bo, ali je bila eksekucija NIOSB prava odločitev. Minister zanj pravi, da je bil to zametek, ki še ni niti shodil. Zato on in sedanje vodstvo UKC mirita, da to ni kruti splav zarodka. Da gre za načrtno rojevanje dejavnosti po veliki čistki v UKC. Ta skuša to specialnost ohraniti že zaradi denarja, ugleda in razvoja. Ali je bilo generalno čiščenje temeljito, pa bo kmalu vidno.


Preberite še


Najbolj brano