Na ogled lepote z Gur

V začetku prazničnega decembra so v galeriji Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici na ogled postavili razstavo umetniških fotografij Seno z Gur znanega bistriškega fotografa in planinca Hinka Poročnika.

Kar fotografira  Hinko Poročnik, prva občuduje    žena Danica.   Foto: Petar Nikolić
Kar fotografira Hinko Poročnik, prva občuduje žena Danica.  Foto: Petar Nikolić

ILIRSKA BISTRICA > Naslov je Hinko Poročnik uporabil le kot prispodobo iz polpretekle zgodovine. Največ posnetkov je nastalo na robu Snežniške planote, ki se strmo spušča v dolino reke Reke. Ta predel so nekoč poimenovali Gure. Še vedno živi spomin, kako so kmetje iz bistriške doline odhajali na Gure po seno. To je veljalo le za manjše kmete, ki na svojih malih posestvih niso pridelali dovolj krme za živino. Možje in žene, fantje in dekleta z malih kmetij so v času košnje odhajali na Gure za teden ali dva. Spali so na prostem ali pa v zasilnih bivakih. Krmo so na vprežnih vozovih vozili v dolino. Ta čas so doma v dolini pri živini ostali samo starci in otroci.

Večji del tega terena je gol in poraščen le z ostro gorsko travo. Iz plitve zemlje štrleče belo apnenčasto skalovje daje pokrajini slikovito podobo. Poročnik je te kraje neštetokrat prehodil v različnih letnih časih in urah. Med posnetki je izbral 22 najboljših in jih tokrat prvič kaže javnosti.

Na otvoritvi so mnogi z zanimanjem, nostalgično spremljali diaprojekcijo dodatnih, zelo dobrih posnetkov, ki jih je avtor pripravil posebej za to priložnost. Znan je po zbirkah diapozitivov s katerimi je svojčas, na Bistriškem in širše, navduševal mladino in starejše. Za zbirko diapozitivov Čudoviti svet Snežnika, ki jo je kar 56-krat predstavil po Sloveniji in v zamejstvu, je leta 1987 prejel Kettejevo nagrado, najvišje občinsko priznanje za kulturo.

Razstava Seno z Gur bo v galeriji Doma na Vidmu na ogled do 9. januarja.  


Najbolj brano