Odgovorite, prosim!

Din-don. Ti-jaz. Ti sporočilo, jaz odgovor. Ti din, jaz don. Če don-a ni od nikoder, je tudi to odgovor. Ko je tak ne-odgovor izbran namenoma, je to zelo glasen, a drugačen ne-odgovor, kot ne-odgovor zaradi pišmeuhovsti, lenobe, pozabljivosti ali - kot češ - pomanjkanja časa.

Ksenija Benedetti
Ksenija Benedetti 

Pred mesecem dni sem poslala sms prijaznemu in skrbnemu ljubljanskemu sosedu: pohvalo, ker je izbral res lep starinski vzorec z valjčkom sveže prepleskanega skupnega hodnika, kot se za hišo častitljive starosti, po kateri se je pogosto sprehajal Ivan Cankar, spodobi. Vedno rada podarim kakšen ISKREN kompliment. Zdi se mi, da smo Slovenci po svoji zgodovinski naravi pri tem preveč škrti in šparovni. A komplimenti božajo in sprostijo iz kletk naših duš kakšen serotonin ali dva, zato brez recepta resno priporočam njihovo množično uporabo. Obmetavajte z njimi vse, ki jih poznate. Ampak - mi raccomando - mečite samo iskrene in ne rektalno-alpinistične komplimente. Tisti, ki takih komplimentov ne znate primerno sprejemati, pa malo povadite; spoznali boste, da sprejemanje komplimentov sploh ni nevarno. Ravno nasprotno, koristno je za zdravje, duševno in fizično.

Priznam, povaditi bom morala večkrat tudi sama. Znam jih radodarno deliti, sprejemati pa ne ravno z odliko. Včasih prekinem prijazen lep stavek a la' “Danes res dobro izgledaš” z “Dej, povej raje iskreno, kaj potrebuješ od mene”. Še hujši je pri sprejemanju komplimentov moj mož, on od muke najprej stisne ustnice in nekaj trenutkov trpi, potem pa na nedolžnega pade klofuta: “Ja, ja, ja, dobro, no, ne bit tako patetičen.” Nato v trenutku spremeni temo pogovora, magari v onesnaženost okolja, recept za mineštro ali zadnji super film, ki sva si ga ogledala v Kinu Odeon v Izoli. Preprost “Hvala za kompliment” ne pride v poštev.

Tisti, ki takih komplimentov ne znate primerno sprejemati, pa malo povadite; spoznali boste, da sprejemanje komplimentov sploh ni nevarno.

Nazaj k pleskariji skupnih hodnikov naše hiše. Sosed je super fant, s katerim se še bolj super razumemo. Taki sosedi so na listah želja vseh ljudi. Malce se mi je zdelo čudno, da na moj sms ni odgovoril, ampak življenje je pohodilo te misli z drugimi. Prepričana sem bila, da sporočila ni prejel. Ko sem ga po enem tednu zopet srečala na po sveži barvi dišečem stopnišču, sem se na njegov ne-odgovor zopet spomnila in ga iz firbca vprašala: “Ej, verjetno nisi dobil mojega sporočila o lepem vzorcu na stenah? Res si dobro izbral. Sem že pozabila na te vzorce z valjčkom iz časov moje none.” Malo je švigal z očmi sem in tja in gor in dol v razmislek, zgubal čelo med obrvmi in se kmalu posipal s pepelom: “Joj, ja, sem dobil, hvala, oprosti, nisem nič odgovoril, ampak sem res v totalni frki s časom.”

Dajmo zdaj malo o tem din-donu: ODGOVORITE, PROSIM. Če prejmete sporočilo na papirju, v računalniškem domovanju ali telefonskem rastlinju, odgovorite. Če drugače ne gre, pa kratko, ja, ne, A, B, žnj, hvala, LOL, me ne briga, ok, ni ok, nehaj težit. (Skoraj) vsak odgovor je boljši kot ne-odgovor. Odgovorite tudi na zgrešene klice. Odgovorite na papirju v približno sedmih dneh, na elektronsko sporočilo v enem dnevu, na sms v dveh do treh urah. Na sporočila preko mesindžerja, twitterja in drugih socialnih mrežastih omrežij tudi kar hitro, mlajši še hitreje. Okej, ko gre za SPAM ali prodajo izdelkov in storitev, ni treba. In ko vam neznanec teži na mesindžerju z: “Ojla, muca, si za klepet” ali “Kako si lepa, kaj bi ti delal”, tudi ni treba. Ali ko vam pišejo: “Podedovali ste velika premoženje, od stric iz Amerika, sporočite vaše naslov in podatek ... in denar dobite zjutraj na vašega račun” - tudi če si na vso moč želite, da bi bilo to res, vam zagotavljam, da ni, in, prosim, ne odgovarjajte v upanju, da mogoče pa res imate fantomskega strica, ki točno vam zapušča zaklade iz filmov Harrisona Forda. Na vse drugo pa, prosim, odgovorite. Din-don. Ti-jaz. Bo šlo?

Čez kak teden sem prijaznemu sosedu poslala neko informativno sporočilo, na katerega mi je v trenutku odgovoril in pripisal PS: “Evo, tokrat sem pa odgovoril ;)”

Sicer pa: najlepša odgovora v vseh oblikah in na karkoli sta odmev ljubezni in odmev zdravja, ki preglasita druge disonance sveta. Vedno sta neimperativno uglašena in v sozvočju. Njuni pravočasni odgovori so samoumevni, zanje nikoli ne zmanjka ne časa, ne volje in ne moči.


Najbolj brano