Naj Miklavž prinese smuči!

Če bodo starši, ki si to lahko privoščijo, otrokom - pa tudi sebi - za Miklavža, ki ga bodo v marsikateri družini praznovali danes, kupili smuči, bo to dobra odločitev.

Smučanje je lahko prav zabavna in za zdravje koristna družinska zimska rekreacija. V hladnejšem delu leta se namreč vse preveč zadržujemo v zaprtih prostorih in na precej slabšem zraku, kot je v naravi, ki bo ta konec tedna tudi Primorce vabila na sneg. Belina ni daleč.

Imamo dovolj naravnih danosti, solidno opremo in veliko znanja, manjka pa nam ponudba za večdnevne goste.

Na Kaninu nad Bovcem se bodo jutri še drugi vikend zapored v novi sezoni spet zavrtele tri žičnice, ljubitelji vijuganja na naravnem snegu pa se bodo prvič letos lahko po čezmejni urejeni progi Prevala spustili na italijansko stran smučišča do koče Gilberti s tipično gorsko kulinarično ponudbo naših sosedov. Vrnitev na slovensko stran s kabinsko žičnico in sedežnico je hitra, za okrepčilo pa je dobro poskrbljeno tudi v kaninski restavraciji Prestreljenik. Ker je nakup smučarske opreme za povprečnega turista, ki vijuga le nekaj dni v letu, (pre)drag, so bovški žičničarji poskrbeli za izposojevalnico opreme, na voljo pa sta tudi smučarska šola in po novem strokovno vodenje po privlačnem neurejenem delu kaninskih snežnih prostranstev.

Drugo Primorcem ta čas hitro dostopno delujoče domače smučišče je Krvavec, kjer se na mešanici naravnega in umetnega snega vrti pet žičnic. Po napovedani petkovi ohladitvi načrtujejo zagon 120 snežnih topov v Cerknem in otvoritev sezone čez teden dni.

Kljub težavam z globalnim segrevanjem so naši žičničarji - tudi v Kranjski Gori, na Golteh, na Rogli in na Mariborskem Pohorju - te dni uspeli odpreti smučišča. Za smučarski turizem imamo torej dovolj naravnih danosti, solidno opremo za pripravo prog in veliko tehničnega znanja, manjka pa ponudba za večdnevne goste.

Glavna težava Kanina, Cerknega in Krvavca je pomanjkanje nočitvenih zmogljivosti in spremljajoče kulinarične, kulturne, zabavne, športne in trgovske ponudbe. Tam, kjer vse to imajo - na primer v italijanskih Dolomitih - zadržijo goste tudi ob slabem vremenu, ko enodnevni obiskovalci, od katerih so našteti slovenski centri preveč odvisni, ostajajo doma. Brez regijskega povezovanja in pomoči države tu ne gre


Preberite še


Najbolj brano