Marentič cilja na absolutno večino

Postojnski župan Igor Marentič je na ponedeljkovi ustanovni seji občinskega sveta tudi uradno nastopil nov mandat in že začel pogovore o programskem sodelovanju. K pogovorom je povabil predstavnike vseh list in strank razen SDS, za razliko od prejšnjega mandata pa bo koalicija tokrat tudi formalna.Novoizvoljeni postojnski svetniki so se kot prvi na Primorskem na ustanovni seji sešli že v ponedeljek.  

 Foto: Veronika Rupnik Ženko
Novoizvoljeni postojnski svetniki so se kot prvi na Primorskem na ustanovni seji sešli že v ponedeljek.  Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Usklajujemo se že od volilnega dne naprej. Pripravili smo že osnutek pogodbe, ki pa ga bomo verjetno obdelovali še nekaj časa. Morda bo podpis že pred prazniki, če ne, pa nič hudega. Raje bi si vzel še kakšen teden več, da bo pogodba čista za vse podpisnike,” o sestavljanju koalicije pravi postojnski župan Igor Marentič. Ker v predvolilnih programih med strankami in listami ni bilo večjih razlik, pričakuje, da se bodo uskladili in v pogodbo umestili vse izvedljive projekte.

Za razliko od zadnjega mandata si tokrat želi dogovor o sodelovanju tudi formalno podpisati, s čimer bi se izognil nekaterim težavam pri usklajevanju. “Pred štirimi leti je bilo malo naivno, da tega nismo storili,” priznava.

Se mu pa tokrat v občinskem svetu obeta tudi precej udobnejša večina, kar je sicer nakazoval že volilni izid. Največ je namreč pridobila prav županova lista MI znamo, ki ima kar sedem svetnikov. Po drugi strani pa so izgubile stranke in liste, ki so v prejšnjem mandatu, tudi na podlagi programskega dogovora, sestavljale nekakšno opozicijo, saj dve od njih nista bili niti izvoljeni.

Kdo bo pozicija

Tudi v novem mandatu koalicijske pogodbe ne bodo podpisali v drugi najmočnejši stranki v občinskem svetu, SDS s štirimi svetniki, ki na pogovore ni bila niti povabljena. Da pogodbe ne bo podpisal, pač pa po vesti podpiral dobre projekte, nam je povedal tudi Andrej Smerdu (NSi), k takšni odločitvi se po besedah Tee Konrad nagibajo tudi v listi TeK za napredek, ki ima dve svetnici, čeprav bodo dokončno odločitev sprejeli šele, ko bodo dobili osnutek pogodbe.

Ostale izvoljene stranke in liste, ki imajo skupno še devet mandatov (Poper, Lista za mlade, SD, Levica, SMC, Desus), pa bi lahko, če se bodo uskladile glede vsebine, pogodbo podpisale. V tem primeru bi imel Marentič zagotovljeno dvotretjinsko večino 16 glasov.

Marentič je še napovedal, da bo tudi njegova desna roka kot poklicni podžupan ostal Andrej Berginc. Ali bo podžupan še naprej tudi Stanko Markovčič, pa bo jasno v prihodnjih dneh.


Najbolj brano