Po evforiji si bo vzel čas za “prevetritev” zamisli

Đenio Zadković si po volitvah ne more oddahniti, čeprav je njihov veliki zmagovalec. Pred njim so še bolj naporni dnevi, kot so bili v napeti predvolilni kampanji. Kaže, da se tega zaveda tudi sam, čeprav je v nedeljo zvečer izjavil, da komaj čaka, da začne z delom v piranski občinski stavbi in je že “vžgal motorje”.

V nedeljo je bilo v štabu Đenia Zadkovića evforično. Obljubil je, da 
bo župan za ljudi, za polni delovni čas oziroma 24 ur na dan.    Foto: Zdravko Primožič/FPA
V nedeljo je bilo v štabu Đenia Zadkovića evforično. Obljubil je, da bo župan za ljudi, za polni delovni čas oziroma 24 ur na dan.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

PIRAN > “Najprej se bom poveselil, potem bom vse skupaj prespal in zatem zadevo 'prevetril' skupaj s člani Gibanja za občino Piran,” je povedal, ko se je na podlagi neuradnih volilnih rezultatov prepričal, da je zmagal na tokratnih lokalnih volitvah. Star je 54 let, po izobrazbi je strojni tehnik, dela kot s.p. v fotolaboratoriju in nima političnih ali vodstvenih izkušenj.

Zadkovićevo gibanje ne bo združilo moči z Gantarjevo listo?

Bil je skrajno previden, prvih korakov v občinski palači na Tartinijevem trgu ni želel napovedati, čeprav je minuli teden v intervjuju za naš časopis omenjal revizijo poslovanja občine in sprejem občinskega prostorskega načrta (OPN).

Po pošti: Gantarju 7 in Zadkoviću 5 glasov več

Včeraj ob 13. uri je občinska volilna komisija odprla še 13 glasovnic, prispelih po pošti, ki volilnega rezultata niso bistveno spremenile. Z njimi je za Zadkovića glasovalo 4446 volilcev (61,34 odstotka), za Gantarja pa 2802 volilca (38,66 odstotka). Volilna udeležba je bila 48,29-odstotna, to je za dober odstotek nižja od udeležbe v prvem krogu, ko je bila 49,42-odstotna. Namesto Zadkovića bo v občinski svet prišel Gabrijel Franca, medtem ko se Gantar ni potegoval za svetniško funkcijo.

Izrekel se ni niti o svoji desni roki, podžupanu, povedal je le, da bo to 41-letni Gabrijel Franca oziroma 34-letni Karlo Radovac in da bo poklicni, tako kot bo on sam profesionalni župan. Ne nazadnje ni odgovoril niti na naše vprašanje, če bo za drugega podžupana morda izbral koga z Liste Tomaža Gantarja Naš kraj, saj so med kampanjo oboji poudarjali, da so v občini z SD na čelu potrebne korenite spremembe. Če bi združili moči, bi imeli skupaj 13 glasov in s tem večino v 25-članskem občinskem svetu, prišteli pa bi si še lahko tri člane italijanske narodnostne skupnosti, ki običajno podpirajo župana in njegovo stranko.

Tri svetnike bo imel poslej tudi SD, ki pa je na volitvah 2014 dosegel podoben uspeh kot zdaj Zadković in njegovo Gibanje za občino Piran - županski stol in osem sedežev v občinskem svetu. Pred štirimi leti je za Petra Bossmana v drugem krogu glasovalo 59,39 odstotka volilcev, kar je 1,95 odstotka manj kot za Zadkovića, in tudi volilna udeležba je bila za 2,02 odstotka slabša od tokratne.

Občani se morajo začeti pogovarjati med sabo

Slavko Ivančić, dosedanji svetnik (SMC) in predsednik KS Portorož, je prepričan, da je Zadković zmagal, ker je SD pri vodenju občine “pretiraval”. Zmagal je s pomočjo Facebooka, kar priznava tudi Zadković, Ivančić pa se je že v nedeljo zvečer vprašal, “kdo bo umiril dodobra razgrete strasti”. Soobčane poziva, naj se začnejo pogovarjati med sabo.

Direktor Marine Portorož Sebastjan Selan pričakuje, da bosta občina in marina “še naprej dobro sodelovali, ker je marina del občine in gre za sobivanje”. Zadkoviću želi vse najboljše ter uspešno in kakovostno delo. “Novemu županu želim veliko uspehov pri vodenju občine ter dobro in uspešno sodelovanje,” pravi tudi direktorica portoroškega Avditorija Dragica Petrovič. Vejsil Hot, portoroški gostinec ter stric poslanke in nekdanje podžupanje Meire Hot (SD), pa pravi, da nima do Zadkovića nobenih pričakovanj ali želja in niti ne komentira njegove izvolitve.


Najbolj brano